Nvidia Shield jde na trh: kdy, za kolik a bude to stát za to?

Nvidia po dlouhém čekání konečně představila svou vlastní mobilní herní konzoli, která je založená na Androidu a umožňuje i streamované hraní her z počítače.
Kapitoly článku

Streamované hraní z vlastního počítače

Nvidia se chce oproti jiným mobilním herním konzolím odlišit poměrně zajímavou přidanou hodnotou v podobě hraní streamovaných her z počítače.

Nutností pro tento režim je počítač s minimálně dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-2100 s frekvencí 3,1 GHz nebo Athlonem II X4 630 s frekvencí 2,8 GHz, 4 GB operační paměti, operačním systémem Windows 7/8, primární grafickou kartu GeForce 650 a vyšší a samozřejmě i dobrým routerem, nejlépe s 802.11n.

734050709.jpg
Na Shieldu lze hrát streamovaně i nové a náročné počítačové hry (Zdroj: Nvidia)

Vzhledem k tomu, že se přenáší skutečně velký objem dat a odezva mezi počítačem a Shieldem by měla být co nejmenší, je kvalitní router sice doporučovaný, ale Shield by měl pro streamované hraní fungovat i přes starší 802.11a/g. Jak na tom ale bude případná komprese videa a podobně ale není jasné.

Na počítači poté musíte mít nainstalovaný program GeForce Experience s nejnovějšími ovladači, který zajišťuje zpracování streamovaného výstupu pro Shield, který vlastně pouze přehrává video ve formátu H.264 a zpátky do počítače posílá údaje o interakci uživatele, stisknutých tlačítek, úhlu analogových ovladačů a podobně. S odezvou v rámci milisekund by mělo být hraní velmi plynulé, alespoň do té doby, než někdo v dané bezdrátové sítě začne například hodně stahovat.

Výhodou je tak možnost hrát počítačové hry třeba v obýváku, i když máte počítač v jiné místnosti. Propojením Shieldu s televizí přes HDMI navíc získáte možnost hrát i na velké obrazovce s luxusem hardwarového ovládání a bez nutnosti přesouvat počítač nebo přepojovat jeho výstupy.

Nvidia Shield podporuje Steam Big Picture a současná nabídka kompatibilních her zatím zahrnuje pouze Batman: Arkham City, Borderlands 2, Dishonored, Left 4 Dead, Portal 2 a Skyrim. Již brzy by ale měly přibývat další.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,