Nvidia | Profesionální grafické karty | Quadro

Nvidia představila nové profesionální grafické karty Quadro RTX s architekturou Turing

Na aktuálně konané konferenci Siggraph Nvidia oficiálně představila nové profesionální grafické karty Quadro založené na nové architektuře Turing. Tím tedy definitivně padla otázka, jakou architekturu Nvidia zvolí pro novou generaci herních grafických karet GeForce, informuje redakce Videocardz.

Nový čip je vyráběný 12 nm procesem u TSMC a je celkem veliký, má 754 mm² a obsahuje 18,6 miliardy tranzistorů. V těchto parametrech tedy zůstává čip Volta GV100 neporažen, ten měl 815 mm² a 21,1 miliardy tranzistorů. Čip obsahuje 4 608 CUDA jednotek s výkonem 16 TFLOPS. Výkon čipu GV100 překonává o pouhý 1 TFLOPS. Je to dáno nejspíše vyšší frekvencí, protože GV100 měl základní takt hodně nízký, a to hlavně kvůli dodržení spotřeby na úrovni 250 W TDP. Turing je ale menší čip a tak dokáže pracovat na vyšších frekvencích, než této hraniční spotřeby dosáhne, a proto má i o něco vyšší výkon.

Nvidia na tomto čipu postaví hned tři profesionální grafické karty lišící se počtem aktivních CUDA jednotek, ale i velikostí grafické paměti. Nejvyšší model Quadro RTX 8000 bude mít plně aktivní čip s 48 GB GDDR6 a cenovkou 10 000 dolarů. Model RTX 6000 bude mít stejné parametry, avšak s poloviční pamětí a cenou 6 300 dolarů. Nejlevnější model ponese pouze 3 072 aktivních CUDA jednotek, 16 GB GDDR6 a mnohem nižší cenu 2 300 dolarů. Reálná dostupnost všech tří modelů se očekává ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Váš názor Další článek: ELONOVINKY: Umělá inteligence rozdrtí člověka ve hře Dota 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,