Hardware | Nvidia | Grafické karty | GTX 1660 Ti

Nvidia GTX 1660 Ti: Nová grafická karta, která potěší výkonem i cenou

Nvidia v pátek uvedla novou grafickou kartu GeForce GTX 1660 Ti. Jedná se o dlouho očekávaný model, který je odlehčenou alternativou k nové řadě RTX bez ray tracingu, ale s vyšším výkonem oproti předchozí generaci GTX 10xx. Novinka se ihned začala prodávat, a to za 279 dolarů, výkon je přitom srovnatelný s GTX 1070 předchozí generace.

Dobře nastavená cena

Zastavme se nejprve u cen. Po přepočtu a přidání DPH se dostáváme na 7 500 Kč a právě na této částce startují ceny nových karet v obchodech. Podle taktů a způsobu chlazení se pak různé modely výrobců dostávají až k 8 500 Kč, aktuálně nejdražší je pak verze Rog Strix od Asusu za 9 699 Kč. Ale to už je trochu extrém, za GTX 1660 Ti zkrátka počítejte přibližně osm tisíc korun.

Oproti RTX 2060, kde ceny startují těsně pod deseti tisíci je tedy novinka cenově přívětivější, o něco blíže je však loňský model GTX 1070, který startuje pod devíti tisíci. Z druhé strany cenového spektra pak doléhá GTX 1060 s cenami od pěti tisíc korun.

Novinka tedy velmi dobře zapadá do cenového odstupňování nabídky karet Nvidie a zůstává otázkou, zda tomu odpovídá i výkon.

Nekompromisní Full HD, ale i použitelné 4K

Samotná Nvidia v tiskové zprávě tvrdí, že je novinka 3× výkonnější než model GTX 960 předminulé generace a 1,5× výkonnější než GTX 1060. Karta je postavena na architektuře Turing , která nabízí vyšší efektivitu, a díky tomu se navzdory vyššímu výkonu drží spotřeba na 120 wattech.

Nvidia GeForce GTX 1660 Ti nabídne 6 GB paměti GDDR6 s propustností 12Gbps a takty až 1,8 GHz s možností pozdějšího přetaktování. Uvnitř pracuje 1 536 jader CUDA.

Cílení je jasné – výkonné hraní ve Full HD bez kompromisů. Nvidia uvádí, že je karta vyšlechtěna ke hraní ve Full HD na plných detailech se snímkovací frekvencí alespoň 120 Hz. Platí to pro hry jako Fortnite, PUBG nebo Apex Legends.

Jenže s docela rozumnými snímkovacími frekvencemi bude výkon stačit i na 4K a ideálních vlastností bychom mohli dosahovat na monitorech s rozlišením QHD (2560×1440) nebo u širokoúhlých UW-QHD (3440×1440).

Konečně tlak na poměr ceny a výkonu

Spolu s oficiálním oznámením hned vyšly i první recenze hardwarových specialistů, kteří od Nvidie dostaly vzorky k otestování s předstihem. A vypadá to dobře. První recenze nešetří chválou a uvádějí, že karta nabízí velmi dobrý poměr ceny a výkonu.

Výkon novinky je přibližně stejný jako u GTX 1070, samozřejmě ale záleží na typu hry a rozlišení. Rozhodně se teď ale novinka jeví jako výhodnější koupě díky nižší ceně. Odskok výkonu oproti GTX 1060 je přitom výrazný a příplatek rozhodně stojí za to. Výsledkem je, že starší karty v obchodech začaly zlevňovat, jinak by byly vedle novinky jen těžko prodejné.

Modely RTX však zůstávají dál na svých cenových hladinách a v nabídce rozhodně dávají smysl. RTX 2060 nabídne ještě přibližně o čtvrtinu vyšší výkon a podporu ray tracingu, jehož čas také postupně přijde. Vyšší modely řady RTX se pak výkonově dále vzdalují a cílí svižné hraní ve 4K nebo jiné náročné úlohy.

Nvidia svou novou kartou tak trochu zklidnila rozbouřené vody. Po opadnutí kryptoměnové horečky se potýkala se poklesem finančních výsledků. Do toho přicházela kritika nových karet RTX, které jsou dražší a přínos ray tracingu přitom zatím není kde ocenit. Růžky o to více vystrkovalo AMD, ale oproti novince jsou jeho srovnatelné karty RX 590 méně výkonné a s mnohem vyšší spotřebou, bude se tedy muset s letošními modely hodně snažit. Nvidia totiž ukázala, že konkurenci místo jen tak neuvolní.

Diskuze (11) Další článek: Boeing 787 překonal při běžném letu s cestujícími rychlost zvuku. Jak je to možné?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,