Hardware | Wi-Fi | Qualcomm

Nový standard pro bezdrátové sítě – americký úřad certifikoval Wi-Fi 802.11ay v pásmu 60 GHz

Qualcomm a Facebook už nejsou osamoceni v úsilí o prosazení Wi-Fi, provozované v pásmu 60 GHz. Firma Sporton, zabývající se testováním a certifikací mobilních zařízení, získala souhlas Federální komise pro komunikace (FCC), který je nezbytnou podmínkou pro provoz jakéhokoli bezdrátového systému na území USA. Informaci přinesl ve středu 10. července server DigiTimes.

Qualcommu, který se Sportonem spolupracuje, se tak otevřela cesta k výrobě zařízení standardu 802.11ay. Pásmo 60 GHz by mělo zajistit lepší kapacitu, nižší latenci, čtyřikrát větší šířku pásma a vyšší rychlosti než protokoly, které jsou závislé na pásmech 2,4 GHz a 5 GHz.

60GHz pásmo pro Wi-Fi

Qualcomm obratem oznámil nové čipsety – dva „pro infrastrukturu a pevné bezdrátové připojení“ a dva „pro mobilní aplikace“. První produkty s podporou nového standardu by se měly objevit na trhu již v říjnu tohoto roku.

Čipové sady Qualcomm QCA6438 a QCA6428 poskytují přenosové rychlosti až 10 Gbps a šířku pásma 4,32 GHz. Jsou navrženy tak, aby uspokojily poptávku po vysokorychlostním přenosu dat a přenosu velkého množství dat s minimální latencí.

Nové čipy a protokol 802.11ay najdou celou řadu praktických uplatnění. Facebook je chce například využít k bezdrátovému přístupu k internetu v hustě obydlených městských oblastech prostřednictvím projektu Terragraph. Zapojit se chce i Asus – zaujal ho příslib „latence odpovídající klasické síti“.

Předpokládá se, že Wi-Fi 802.11ay v pásmu 60 GHz osloví i výrobce zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu. Měla by umožnit streamování obrazu v rozlišení 4K a výrazně přispět ke zlepšením v segmentu internetu věcí (IoT).

Nový standard nespěchá

Standard 802.11ay se zatím na trh nehrne, protože se mnoho společností soustředí na protokol 802.11ax. Ten pracuje v pásmech mezi 1 GHz a 7 GHz, které dovoluje kompatibilním zařízením udržovat silné bezdrátové připojení i v případě, že jsou na zvláště přetížené síti.

První produkty, využívající standard 802.11ax byly představeny v lednu na letošním ročníku veletrhu CES. Wi-Fi Alliance loni změnila označování bezdrátových standardů, aby bylo snadněji pochopitelné pro zákazníky. 802.11n je tedy označován jako Wi-Fi 4, 802.11ac jako Wi-Fi 5 a 802.11ax jako Wi-Fi 6. Nový 802.11ay zatím zjednodušené označení nemá.

Využití pásma 60 GHz jsme mohli vidět již v protokolu 802.11ad, který mezi zařízeními s přímou viditelností umožňuje dosažení přenosové rychlosti až 5 Gbps. V praxi se však tento standard dosud neprosadil, a to zejména z důvodu vysokých cen potřebných komponent.

Diskuze (10) Další článek: Smrt z nebes: NASA nemá na hledání asteroidů z vesmíru peníze. Je to vůbec potřeba?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,