eGovernment | Identita občana

Nový portál Moje daně má do MOderního a JEdnoduchého ještě daleko (komentář)

  • Finanční správa spustila „zcela nový“ systém elektronické komunikace
  • Naostro už běží dva týdny, tak jsme jej vyzkoušeli
  • Má pár světlých okamžiků, ale jinak je to stejná beznaděj jako dřív

Berňák můžeme navštívit přes internet už roky, ale až letos se měly online služby finanční správy otevřít široké veřejnosti. Na konci února totiž odstartoval nový portál Moje daně.

Název je takovou slovní hříčkou. MOJE neznamená jen doslovné vyjádření pomocí přivlastňovacího zájmena, ale jde o zkratku MOderní a JEdnoduché, jak ministryně financí nezapomene při každé příležitosti zdůraznit. Jak už jste jistě z nadpisu pochopili, sliby a očekávání se s realitou bohužel nestřetly.

Nebudu posuzovat složitost vyplňování daňových formulářů ani všechna specifika komunikace s finančním úřadem, to nechám na média specializovaná na finance. Mně osobně zajímalo spíš technické řešení, jestli se systém oproti dřívějším rokům někam posunul, jestli využívá nějaké moderní technologie a jestli je opravdu tak uživatelsky vstřícný, jak by mohl být.

Nešťastná adresa a dvojí přihlašování

Ministerstvo financí si pro účely Mých daní zaregistrovalo doménu mojedane.cz, tu však bohužel využívá k přesměrování na méně atraktivní adresu adisspr.mfcr.cz/pmd/home. Obecně přesměrování nemám rád, akorát mě to plete, jestli jsem zadal správnou adresu.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Jak se Toyota vyrovnává s nedostatkem procesorů a jak jí v tom pomohla havárie ve Fukušimě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,