Nový Movie Maker 2012 stabilizuje video jako YouTube

Microsoft oficiálně představil nový Movie Maker a Fotogalerii z balíku Essentials. Zatím jen v angličtině, ale se stabilizací obrazu a lepší prací se zvukem.

Microsoft uvolnil anglickou verzi nového balíku Microsoft Essentials 2012. Jako předchozí verze obsahuje IM klient Messenger, poštovní Mail, editor blogů Writer (lze publikovat na různé blogovací platformy včetně WordPressu), Family Safety, nový klient SkyDrive a nakonec také Fotogalerii a Movie Maker.

Právě tyto dva poslední programy se dočkaly hlavních novinek, aktualizace je ale k dispozici jen pro Windows 7 a Windows 8. Některé pokročilejší funkce jsou pak určené hlavně pro Windows 8 a jeho vylepšený způsob práce s multimédii (DirectX 11.1 aj.). Zatím ale nehledejte dotykové verze pro Metro.

Novinky editoru Movie Maker 2012

Movie Maker je tradiční jednoduchá střižna pro domácí uživatele. Ve verzi 2012 jako výchozí exportní formát a kodek používá MP4/H.264 a původní WMV se tak dostává stále silněji na okraj zájmu. Je to rozumné rozhodnutí, kódování do WMV je totiž náročnější, což poznáte i při publikaci hotového videa třeba na YouTube. Zatímco MP4 video se zpracuje prakticky okamžitě, WMV musí YouTube znovu složitě překódovat do H.264 a je to znát.

movie maker 2012.png
Nový Movie Maker 2012 ve Windows 8 ukládá video do MP4/H.264

Stabilizace

Hlavní specialitou Movie Makeru je stabilizace s třemi předvolbami. Vyzkoušeli jsme ji a dosahuje prakticky identických výsledků jako stabilizace na YouTube, která je ale často zbytečně agresivní a deformuje obraz.

stabiliazce videa.png
Hlavní novinkou je stabilizace roztřeseného obrazu a tři stupně síly efektu

Podle některých komentářů z diskuzí je tato funkce dostupná pouze ve Windows 8. Jelikož jsme program na tomto systému zkoušeli i my, nemůžeme tyto zkazky momentálně potvrdit.

Práce se zvukovou stopou

MM 2012 vylepšuje práci se zvukovou stopou. Pod videem je zobrazená křivka zvuku, vidíte tedy tichá místa a stopu můžete také jednoduše stříhat nezávisle na videu. Do projektu můžete vložit hudební stopu z několika veřejných zdrojů – třeba Free Music Archive. Zatím se ovšem ale jen otevře prohlížeč, hudbu stáhnete a musíte ji ručně vložit do projektu. Jedná se tedy v podstatě jen o webové odkazy na hudební služby.

zdroje hudby.png  zvukove stopy.png
Zdroje bezplatné muziky na webu a dodatečné hudební stopy (zelená: podkresová hudba, hnědá: hlasový komentář)

Movie Maker nyní pracuje se třemi zvukovými stopami. Originální stopou z videa, hudební stopou a se stopou vypravěče, pokud chcete video dodatečně komentovat třeba přes mikrofon. Každé z těchto stop můžete upravit hlasitost na úkor ostatních.

Vylepšený text

Pokud vložíte do videa text, nově může být zvýrazněný obrysem, aby byl lépe čitelný.

obtazeny text.png
Zvýrazněný text ve videu

Vimeo a hromada exportních profilů

Hotové video můžete přímo z programu exportovat vedle YouTube a Facebooku nově i na Vimeo. Z klasických úložišť nechybí SkyDrive a případně další služby dostupné přes propojovací doplněk.

export na vimeo.png
Movie Maker umí publikovat video nově i na Vimeo

Movie Maker disponuje také hromadou exportních profilů pro různá zařízení. Týká se to hlavně slabších telefonů a tabletů – ty současné a výkonné by si měly poradit s téměř jakoukoliv MP4kou.

exportni profily.png
Exportní profily MP4 pro různé situace a zařízení

Fotogalerie

Fotogalerie se dočkala spíše drobných oprav, hlavní novinkou je tak „jen“ drobná blbůstka – autokoláž. Ta vytvoří koláž na základě alespoň sedmi vybraných fotografií.

autokoláž.png
Jedno uz kreativních novinek je autokoláž...

Tropí problémy?

Essentials 2012 je k dispozici zatím jen v angličtině a při návštěvě oficiálního českého webu stále narazíte jen na verzi 2011. Při instalaci na český Windows 7 se nám zároveň zobrazovala chyba s hlášením o nekompatibilitě. Na anglických Windows 8 ale vše fungovalo bez problémů.

movie maker na windows 7.png
Na českém 32b Windows 7 Pro se nám sice Essentials 2012 nainstaloval, ale nespustil...
Diskuze (24) Další článek: Internet Archive nabízí přes milion legálních torrentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,