Nvidia | CES 2017

Nový menší Nvidia Shield Android TV nabídne nový ovladač a lepší aplikace

Na pohled stejný, ve skutečnosti výrazně menší přehrávač se chlubí zejména přepracovanými ovladačem a Androidem 7.

Nvidia představila svůj přehrávač k televizoru Nvidia Shield Android TV přesně před dvěma lety také na CESu. Ve světě spotřební elektroniky jde přitom o nevídaný držák. Ani po dvou letech není na trhu lepší výkonnější přehrávač, který by si s takovou lehkostí poradil s libovolnými formáty videa. K tomu Shield Android TV nabízí herní výkon na úrovni Xbox 360 nebo Playstation 3. Nic výkonnějšího pro hry na Androidu nepotřebujete. Už nyní Shield Android TV podporuje 4K s HDR pro video i hraní her.

Když tak prosákly informace o nové verzi, zajímalo nás, co se vlastně změní, když hardware se pořád drží. Vše odhalil šéf Nvidie Jen-Hsun Huang během zahajovací přednášky na CESu. Radost z novinek přitom budou mít i majitelé stávajícího modelu.

Drobné tělo, silný výkon

Nová verze přehrávače vás zaskočí hlavně velikostí, nový Shield Android TV obsahuje stejně výkonné komponenty, ale v přibližně polovičním těle. Na pohled vypadá tělo identicky s dobře známými prolisy a zelenou LED v podélné štěrbině. Uvnitř už ale není prostor pro pevný disk.

263998321

Vnitřní pevný disk ztratil smysl s příchodem Androidu 6, který umožňuje naformátovat libovolný externí disk jako vnitřní paměť. Základních 16 GB tak bez problémů nafouknete o libovolný objem.

Kvůli menším rozměrům zmizela z konektorů čtečka microSD karet a microUSB pro případné připojení k počítači, které přitom není důvod používat. Stále tu jsou dva USB, HDMI a LAN.

Štíhlý gamepad

Kompletně se změnil přibalovaný herní ovladač - gamepad. Nvidia doposud k Shield tabletu i Shield Android TV dávala stejný ovladač s dotykovou ploškou, v případě přehrávače k televizoru ale tento touchpad nikdy nefungoval. Bezdrátový ovladač také komunikoval přes Wi-Fi Direct, což hlavně komplikovalo použití ovladače u normálního počítače.

Nový gamepad značně zhubl, zmizel hlavně velký prostor zabraný nevyužívanou dotykovou plochou. Už dříve unikl na fotkách jeho zajímavě tvarovaný exteriér charakterizovaný sítí trojúhelníků. Při srovnání se stávajícím ovladačem klesly hmotnost i objem. Trojúhelníky na novém ovladači v ruce rozhodně netlačí, ergonomií se blíží ovladači pro Playstation. Oba joysticky mají mírně vystouplou obvodovou hranu pro přesnější jemné ovládání.

Ovladač nyní už komunikuje přes Bluetooth a dle Nvidie by odezva měla odpovídat předchozímu Wi-Fi Direct. Univerzálnost použití ale vzroste.

Opět na ovladači najdete konektor pro sluchátka, večer tak stačí připojit sluchátka do ovladače a zvuk z televizoru ztichne. Pro ovládání hlasitosti na ovladači slouží malý dotykový proužek.

219801850

Nově bude součástí základního balení kromě gamepadu a stojánku i Shield Remote - malý dálkový ovladač. Oproti předchozí samostatně prodávané verzi ale bude mnohem jednodušší. V mírně tlustším těle je tradiční knoflíková baterie s výdrží dva roky, hlavně ale chybí výstup na sluchátka. U současného Shieldu mi přijde mnohem pohodlnější zasunout sluchátka do malého Shield Remote, který se vejde do kapsy, než k tomu používat Shield Gamepad.

Nougat pro každého

Letos uváděné produkty už musí mít Android 7 a nejinak je tomu i u nového Shieldu. Především ale novou verzi Androidu dostanou i starší produkty z rodiny Shield. Tedy nejen současný Shield Android TV, ale také starší Shield Tablet.

145466905

V rámci sedmé verze systému Android TV se mírně mění uživatelské rozhraní. Aplikace se dělí do dvou hlavních sekcí na běžné aplikace a hry. Velká sekce hry přitom sdružuje nejen nainstalované hry, ale i ty dostupné prostřednictvím internetové služby Geforce Go a lokálního streamování z počítače GameStream.

Mezi předinstalovanými aplikacemi nově přibude Amazon Video, vzhledově stejné s verzí pro televizory Sony s Android TV. U nás ale Amazon nabízí Prime Video, kompletní nabízený obsah v aplikaci Amazon Video tak nepůjde přehrát.

Další novou aplikací bude Steam klient pro Android TV pro streamování her ze stolního počítače. Nvidia sice už nabízí vlastní GameStream, Steam Home streaming ale nevyžaduje počítač s grafikou od Nvidie. Bude možný streaming her i v HDR, takže z počítače s běžným monitorem si hry pustíte v plné kvalitě na velkém HDR televizoru.

Snímek obrazovky (11).png

Sedmá verze Androidu by měla také zpřístupnit Google Assistenta, který se nás ale zatím týkat nebude. Jako mikrofon v případě Shieldu poslouží herní ovladač nebo nový mikrofon Nvidia Spot (za 50 dolarů), který dáte přímo do zásuvky. Shield už dnes umí ve uspaném stavu přijímat Google cast, kdy se sám probudí a zapne si televizor. Můžete tedy i trvale poslouchat, zda neřeknete klíčové slovo spouštějící asistenta.

Tuto novou verzi dostane stávající Shield Android TV už během několika týdnů, nebude tedy závislá přímo na dostupnosti nového Shieldu.

Z hlediska ceny by se nový Shield měl pohybovat na stejné úrovni jako současný větší model. V ceně ale bude nově stojánek i malý ovladač, nejen herní gamepad. Později v lednu uvede Nvidia ještě Shield Pro s 500 GB vnitřním diskem, lepším ovladačem s konektorem pro sluchátka a gamepadem.

doplnění českých cen: U nás bude Shield Android TV v prodeji na Alza.cz od 16. ledna za cenu 5999 Kč, v balení se nachází dálkové ovládání a herní ovladač. SHIELD Pro bude dostupný o několik dnů později (datum bude upřesněno) a nabídne zařízení s 500GB diskem, herním ovladačem a dálkovým ovládáním s přípojkou na headset za cenu 8999 Kč. Samostatný herní ovladač bude k dispozici za 1899 Kč, samostatné dálkové ovládání za 1699 Kč a podstavec pro základní verzi za 699 Kč, respektive 899 za Pro verzi.

Majitelé současného modelu nemají popravdě důvod k upgradu. Dostanou všechny softwarové novinky a případný herní ovladač si vždy můžou dokoupit samostatně.

Diskuze (24) Další článek: Asus Pro na vlastní oči: Lehoučký profi notebook s podivným kloubem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,