Nový Google Nexus 7: rozebraný i otestovaný

Nový sedmipalcový tablet od Googlu – Nexus 7, přináší spoustu vylepšení po stránce designu, displeje i hardwaru. Jaké jsou první ohlasy a testy výkonu?
Kapitoly článku

Testy výkonu

K otestování kvality displeje i výkonu použité čtyřjádrové platformy Snapdragon se dostal web Anandtech, který měřil výkon i u minulé generace Nexusu 7 a dalších tabletů, včetně iPadu čtvrté generace nebo iPadu Mini z minulého roku (2012).

Nový Nexus 7 má nejvyšší jas z měřených tabletů, zadní kamera poskytuje relativně použitelnou kvalitu. Natáčení videa probíhá v rozlišení Full HD s 30 snímky za sekundu a bitratem kolem 12 Mb/s (h.264).

56528.png
Kontrast tabletu Nexus 7 patří mezi nejvyšší mezi tablety (zdroj: Anandtech)

Ukázka natočeného videa:

V případě výkonu grafiky je na tom nový Nexus 7 velmi dobře, v některých případech je výkon grafiky srovnatelný s iPadem čtvrté generace, iPad Mini má ale starší platformou a disponuje tak menším výkonem. V některých případech je ale například iPad čtvrté generace několikanásobně výkonnější (zpracování trojúhelníků ve scéně) a iPad mini má taktéž mírně navrch. Nutno ale podotknout, že displej současné verze iPadu Mini má mnohem nižší rozlišení.

56531.png 56537.png 56538.png
56539.png 56545.png 56546.png
Výkon procesoru a grafiky (zdroj: Anandtech)

Google Nexus 7 pro rok 2013 si výrazně polepšil po stránce výkonu úložného systému, který je tvořen NAND flash eMMC. Oproti minulé generaci je přibližně dvakrát rychlejší při čtení i zápisu (sekvenčně 64 MB/s a 18 MB/s). Ve spojení s Androidem 4.3 je konečně podporována i technologie TRIM.

56530.png 56532.png 56533.pngV
ýkon flash paměti a WiFi (zdroj: Anandtech)

Pochvalu si zaslouží i propustnost WiFi, která patří mezi nejvyšší v rámci 802.11n (5 GHz).

Soupeřem mu bude iPad Mini 2

Druhá generace tabletu Nexus 7 od Googlu je velmi dobrým sedmipalcovým tabletem, který poskytuje skvělý displej s vysokým rozlišením a slušný výkon po všech stránkách.

 Několik redaktorů si ale stěžovalo na mírné trhání, například při skrolování webových stránek nebo v aplikacích jako třeba Google+. Tento problém sice není tak znatelný jako u staršího Nexusu, ale stále tam je. Problém by mohl mít zdroj v oddělených paměťových čipech, které zvyšující latenci. Při takto vysokém rozlišení je totiž propustnost klíčová, pro vykreslení se musí přenášet gigabajty dat za sekundu.

nexus-7-2013.jpg

Nexus 7 je v základní 16GB variantě k dostání za 230 dolarů (přibližně 5 700 Kč s DPH), což je určitě nejlepší nabídka na trhu za takto zpracované zařízení. Nezbývá než počkat, jak mu bude konkurovat nadcházející iPad Mini 2 od Applu, který by měl dle očekávání taktéž přinést displej s vyšším rozlišením i výkonnější komponenty.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,