Nový Facebook: výpisy v reálném čase a zmatení uživatelé

Provozovatel Facebooku přišel po čase opět se změnou. Ta se týká nejdůležitější stránky Facebooku, tedy výchozí stránky každého uživatele. Ta je nově rozdělena na dvě hlavní záložky – Kanál novinek (News feed) a Kanál aktuálních zpráv (Live feed). Jaký je mezi nimi rozdíl? To na první pohled není většině uživatelů jasné.

Oba kanály mají stejný obsah, Kanál novinek je ale jakýmsi výběrem z Kanálu aktuálních zpráv. Tento výběr si ale nenadefinujete sami – Facebook vám určí sám, které věci by vás mohly nejvíce zajímat. Výběr zpráv je založen na několika faktorech, například podle množství komentářů k postu od vašich ostatních přátel nebo podle dřívější interakce s daným uživatelem.

Novinky.png  Aktualne.png
Výpis novinek • výpis aktuálních zpráv – design naprosto stejný, jen obsah se liší. Novinky vám vybírá Facebook.

Kanál aktuálních zpráv pak obsahuje soupis všech zpráv a ostatních událostí na Facebooku v chronologickém řazení. Zkrátka, jak tomu bylo dříve. Novinkou je ovšem aktualizace tohoto výpisu v reálném čase bez nutnosti ručního obnovení stránky. Nové zprávy zde „naskakují“ samy. Stejný model byl použit také ve vyhledávání, kde můžete v reálném čase vyhledávat v rámci příspěvků svých přátel.

Další novinkou na hlavní stránce je pravý sloupec, kde se nyní zobrazují události týkající se vašich přátel. Snadno také můžete skrýt posty vybraného uživatele nebo vybrané aplikace. Ale tato funkce už přibyla o něco dříve.

Skryti.png
Otravují vás kvízy nebo nechcete sledovat některého uživatele? Stačí kliknout vpravo nahoře...

Změna se ovšem nezalíbila každému. Nejvíce uživatelům vadí nejasné rozdělení příspěvků na dva kanály – na první pohled zde totiž není patrný nějaký rozdíl. A některým, kteří si o funkcích jednotlivých kanálů něco přečetli, pak vadí, že Facebook rozhoduje za ně, co se jim má líbit a co tedy uvidí v kanále novinek. Máte-li podobné pocity, přidejte se k protestní stránce. V každém případě se ale přidejte ke stránce fanoušků Živě.cz (a pokud neholdujete Facebooku, jsme také na Twitteru).

Diskuze (38) Další článek: S3 Graphics uvádí Chrome 5400E s plnou podporou OpenCL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,