Nový Chromebook: nízká cena a přechod k ARMu

Google ve spolupráci se Samsungem představil novou verzi Chromebooku, který přináší snížení ceny a novou platformu ARM.

Google již v minulost představil své Chromebooky, které jsou vybaveny vlastním operačním systémem Chrome OS, který spoléhá na moderní způsob práce v „cloudu“ a připojení k internetu. Chromebooky nezažily příliš úspěch, jejich cena nebyla dostatečně konkurenceschopná a přístup k internetu všude je stále ještě v rozvoji.

Google se ale rozhodl zaútočit s novou verzi, kterou opět vyrábí Samsung, ale tentokrát vyměnil drahý a zahřívající se Atom za platformu ARM a to rovnouv té nejnovější generaci jako první na světě.

Samsung Chromebook jako první s ARM Cortex-A15

Nová verze Chromebooku od Samsungu obsahuje nejen vylepšený software, ale i hardware. Nový model má displej s úhlopříčkou 11,6 palců s rozlišením 1 366 × 768, nad kterým se nachází poněkud slabší VGA kamera a senzor jasu pro automatickou úpravu podsvícení displeje.

ss-cb-promolanding-carousel-1.jpg
Samsung Chromebook obsahuje čipset Exynos 5 na bázi nejmodernějšího ARMu

Základem výpočetního výkonu je čipset Samsung Exynos 5 Dual s přesným označením Exynos 5250. Oproti současným čipů ARM se ale nejedná o starší Cortex-A9, ale o nejnovější Cortex-A15, který se tak poprvé objevuje v tomto zařízení. Dvoujádrový procesor by měl nabídnout podobný, ale v některých operacích i trochu vyšší procesorový výkon, než čtyřjádrová varianta Cortex-A9. Procesor je ale navíc na frekvenci 1,7 GHz, takže lze očekávat spíše vyšší výkon.

Exynos5dual-block-diagram.jpg exynos-5-gpu-bandwidth.png Mali-T604_Big.jpg
Podrobnosti o platformě Exynos 5 a použitém grafickém čipu Mali

Grafický čip v tomto čipsetů zastává Mali-T604 přímo od ARMu s podporou akcelerace dekódování i enkódování videa v rozlišení 1080p s 60 snímky za sekundu (MPEG-4, H.263, H.264, MPEG-2, VC1, VP8). Nechybí mu podpora nových technologií jako OpenCL 1.1, OpenGL ES 1.1, 2.0 a OpenVG 1.1. Pro lepší obraz je k dispozici i vyhlazování 4×FSAA s minimální ztrátou výkonu a případně i 16×FSAA.

hero.png

Konfigurace obsahuje vnitřní 16GB flash paměť pro systém a uživatelská data (offline cache) a 2 GB operační paměti.

large-1.jpg large-3.jpg large-5.jpg

Výbava portů na zadní straně zahrnuje nejen klasický port USB 2.0, ale i jeden rychlý USB 3.0. Externí monitor nebo projektor lze připojit pomocí digitálního HDMI výstupu ve verzi 1.4 (maximálně 2 560 × 1 600). Kromě samozřejmé WiFi (dual) je k dispozici i Bluetooth 3.0.

Samsung udává výdrž až 6,5 hodiny, což sice není mnoho, ale vynahrazuje to hmotnost, která je pouze 1,1 kg. Šasi je poměrně tlusté kolem dvou centimetrů. A především – Chromebook neobsahuje žádné ventilátory.

  • Displej: 11,6", 1 366 × 768
  • Čipset: Samsung Exynos 5250 (dvoujádrový Cortex-A15), 32 nm
  • Grafický čip: ARM Mali T-604
  • Operační paměť: 2 GB
  • Flash: 16 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, webkamera (VGA), 1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, HDMI
  • Rozměry, hmotnost: tloušťka 2 cm, 1,1 kg
  • Výdrž: až 6,5 hodin
  • Cena, OS: 249 USD (přibližně 5 800 Kč s DPH), Chrome OS a 100 GB Google Drive na dva roky

Chrome OS a 100 GB prostoru v cloudu

Chromebook je vybaven operačním systémem Chrome OS, který je zcela jednoduchý a jedná se vlastně o prohlížeč Chrome, ve kterém je možné mít nainstalované různé cloudové aplikace třetích stran, nejen těch od Googlu.

large-2.jpg
Samsung Chromebook má tloušťku dva centimetry a hmotnost pouze 1,1 kg

V rámci koupi Chromebooku získáte na dva roky 100GB prostor na úložném systému Drive od Googlu. Po uplynutí této doby tak bude nutné platit potřebné pravidelné poplatky.

large-6.jpg large-7.jpg large-8.jpg

Google informoval, že operační systém Chrome OS aktualizuje přibližně každých šest týdnů, takže lze neustále čekat zlepšování v oblasti výkonu a dalších parametrů, případně i nové funkce.

Google tlačí na jednoduchost a aby takřka vše bylo na jedno kliknutí. V podobném stylu implementoval nejen rychlé videokonference přes Hangout, ale také připojení na vzdálenou plochu pro Windows i Mac. Propojení Chrome OS a vašeho telefonu s operačním systémem Android je také více provázané, oba systémy si mezi sebou dokáží chytře předávat data.

specs.jpg

Gmail, stáhnuté filmy z Google Play nebo třeba dokumenty z Google Docs jsou na jedno kliknutí dostupné i v offline režimu, takže vám nic nebrání v práci ani pokud nejste připojeni k internetu.

Dodatečný internetový počítač za nízkou cenu

Cena za nový Chromebook byla stanovena na 249 dolarů, což je v přepočtu na naše lokální podmínky se všemi přirážkami kolem 5 800 Kč s DPH. Za tuto cenu se jedná o poměrně zajímavé řešení, které nabízí v pracovním směru větší možnosti než například tablety.

Jak už jsme psali několikrát v minulosti, Google sice zkouší „budoucí“ směr, pravděpodobně ale s takovým řešením přichází o trochu dříve, než je ten správný čas. Každopádně posun v platformě a ceně může být pro mnoho uživatelů zajímavý a koupě coby jednoduché dodatečného počítače může být pro případné uživatele smysluplnější než u dřívějších modelů.

Chromebooky by se měly začít prodávat již příští týden, zatím není jasné, kdy se dostanou na náš trh, takže jedinou možnost je objednání ze zahraničí.

 

Diskuze (59) Další článek: Přes Skype se volá o 58 % více než před rokem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,