Nový Apple MacBook: plastový valounek (test)

Nový MacBook změnil po třech letech design. Je to sice stále bílý plastový notebook, ale prodělal významné změny jak uvnitř, tak i navenek.
Kapitoly článku

Apple před třemi týdny aktualizoval velkou část své produktové řady. Kromě nové verze iMacu, Macu Mini a nové myši Magic Mouse, se přepracování dočkal i základní plastový MacBook, který se v nezměněném designu prodával již déle než tři roky.

Jaká je nová verze nejlevnějšího notebooku značky Apple? Poučil se Apple z chyb, které trápily předchozí modely? To jsme se snažili zjistit během krátkého testování.

Předchozí verze MacBooku provázely některé problémy spojené se šasi, jako například praskání plastových krytů, žloutnutí oblasti kolem touchpadu, případně snadno poškrábatelný horní kryt. V Applu si však chyby zjevně uvědomili, a tak je MacBook přepracován hlavně v problémových partiích.

MacBook 03.jpg MacBook 01.jpg MacBook 02.jpg
Nový Apple MacBook

Kulatější, lehčí, odolnější

Kdo ví, jak vypadá původní verze, všimne si u nového MacBooku poněkud zakulacenějších tvarů. Tato inovace křivek představuje další evoluční krok v designu základního Apple notebooku, takže i laik ze srovnání se starší verzí pozná, který počítač je novější, podobně jako při srovnání předchozího MacBooku se starším iBookem.

Nemáte přehled o inovacích konfigurací MacBooku? Přečtěte si o jeho historii.

Díky zakulacení nyní perfektně lícuje horní část s displejem s částí spodní. Tělo notebooku je, podobně jako u vyšší řady Pro, vyrobeno z jednoho kusu materiálu a nazývá se Unibody, hliník je však v tomto případě nahrazen polykarbonátem. Zjevně se podařilo eliminovat největší problém předchozí verze, a to praskání spodního krytu. Nové plastové tělo totiž působí robustněji nejen na pohled, ale i při bližším ohledání.

MacBook 08.JPG MacBook 04.JPG MacBook 09.JPG
Tělo působí pevně a solidně, přestože je plastové

Stejně jako ostatní noví notebooky Applu, dostal i MacBook zabudovanou baterii, kterou uživatel nemůže vyměnit. Ta je schována za velkým spodním krytem vyrobeným z měkčího plastu, jenž připomíná například spodní stranu Time Capsule. MacBook díky tomuto protiskluzovému materiálu nebude po stole nikam cestovat. Přesto si možná vzpomenete na čtyři klasické gumové plošky, jimiž bývají vybaveny notebooky jiných značek a jež najdeme i u MacBooků Pro. Pokud totiž není deska stolu ideálně rovná, může se stát, že se vám bude rovná plocha MacBooku na stole mírně kývat.

Spodní strana notebooku, stejně jako dříve, neobsahuje žádné přívody pro chlazení, bez obav tedy můžete pracovat s MacBookem na klíně. Vzduch je do notebooku nasáván opět přes škvíry ukryté pod tlačítky klávesnice a vypouštěn ventilací v klasickém umístění v zadní části notebooku pod displejem. Nevýhoda tohoto provedení je zřejmá – polijete-li MacBook kapalinou, nateče vše snadno do útrob počítače a můžete se s ním téměř jistě rozloučit.

Appple MacBook detail 7.jpg Appple MacBook detail 5.jpg Appple MacBook detail 8.jpg
Apple design umí, to se musí uznat • výklopný mechanismus • spodní kryt je připevněn v bílém plastu zářícími šroubky

Po otevření víka padne do oka lesklý plast kolem touchpadu a klávesnice. Ten je stejný jako materiál na víku displeje. V obou případech hrozí nechtěné poškrábání. Se špínou to naopak není tak hrozné, jak by se mohlo zdát, a nový povrch bude zjevně odolnější proti žloutnutí, které se objevovalo u předchozích verzí.

Po vzoru dražších bratříčků dostal nový MacBook do vínku také tenkou gumovou lištu kolem horního víka, která zaručuje tiché a bezpečné zavírání i při rychlejším pohybu. Tlačítko pro zapínání/vypínání se poněkud zmenšilo a přesunulo se na pozici, kterou známe z aktuálních 13” modelů MacBooku Pro. Podobný osud potkal také vestavěný mikrofon, který se z pozice nad displejem přesunul na levou stranu od klávesnice do blízkosti klávesy Escape.

Celý stroj je o několik desítek gramů lehčí než předchozí model.

Malý dotek pro člověka, velký touchpad pro všechny

Zatímco o klávesnici nelze říct téměř nic nového, neboť zůstala stejná jako byla u předchozího modelu a pouze se příjemně zvětšil odpor kláves při zmáčknutí, touchpad prošel velkými změnami. Nejde však o žádné revoluční změny, nový touchpad je (opět po vzoru MacBooků Pro) ze speciálního materiálu připomínajícího sklo a nemá žádná viditelná tlačítka.

Appple MacBook detail 6.jpg Appple MacBook detail 3.jpg
Klávesnice se nezměnila, touchpad je ale zcela nový

Stejně jako v případě touchpadů u vyšších modelů má i ten u MacBooku plnou podporu vícedotykového ovládání za pomoci až čtyř prstů a celá plocha touchpadu slouží jako jedno velké tlačítko.

Jak bývá u těchto skleněných beztlačítkových touchpadů zvykem, je dotyková plocha opravdu obrovská. Ovládání je díky tomu, a také díky dostupným gestům více prsty, jednoduché, rychlé a pohodlné. Klasická myš se samozřejmě hodí pro dlouhodobou nebo přesnou práci, ale není v tomto případě natolik nezbytná.

Co touchpad umí nejlépe předvádí oficiální video Applu:

Wi-Fi, Bluetooth, USB...

V případě portů se nekoná žádná revoluce, ba ani evoluce. Nabídka zůstává poměrně základní, a tak kromě magnetického portu MagSafe, jenž zabraňuje nechtěnému stržení počítače na zem při zakopnutí o přívodní šňůru, najdeme na levé straně MacBooku pouze Ethernet port, Mini DisplayPort pro připojení externího displeje (pro běžné monitory nutná redukce), dva USB porty a jediný audio výstup/vstup.

Nízký počet USB portů zde možná tolik nevadí jako u MacBooků Pro, ale přeci jen by se ještě jeden port u mnohých uživatelů uživil. Oproti dražším modelům také chybí FireWire 800 a SD card slot. Na nějaký ExpressCard slot lze v tomto případě zapomenout úplně.

Appple MacBook detail 9.jpg Appple MacBook detail 4.jpg  
Veškeré konektory jsou sdruženy na levé straně • propojení s displejem bohužel obstarává jen nestandardní Mini DisplayPort

Bezdrátová konektivita již tradičně zahrnuje Bluetooth 2.1 (včetně Enhanced Data Rate poskytující rychlejší přenos dat) a Wi-Fi ve specifikaci IEEE 802.11n, umožňující komunikaci ve frekvenčním pásmu 2,4GHz, resp. 5GHz.

Oproti starším modelům přišel nový MacBook o infračervený port, což znemožňuje použití s dálkovým ovládáním Apple Remote. Ovládání multimédií a prezentací tak je možné pouze přes Wi-Fi za použití iPhonu nebo iPodu Touch.

Appple MacBook detail 1.jpg Appple MacBook detail 2.jpg 
Vpravo je slot-in mechanika • nad displejem zabudovaná webová kamera

Budiž LED podsvícení

Stejně jako u ostatních laptopů s jablkem ve znaku se i u MacBooku setkáme s lesklým displejem. Ten bývá zejména u profesionálnějších MacBooků Pro velmi kritizován kvůli odleskům, což jste si ostatně mohli přečíst také v recenzi 15” MacBooku Pro. U malého MacBooku však nejsou odlesky až tak znatelné. Je to zřejmě způsobeno absencí skleněné plochy, která u notebooku řady Pro sahá přes celý displej až k okrajům víka. Úhlopříčka i rozlišení zůstaly při starém, displej o velikosti 13,3” má síť 1280×800 bodů.

Nově dostal displej MacBooku LED podsvícení. Nabízí dostatečnou intenzitou a rovnoměrně podsvěcuje celou plochu displeje. Díky LED podsvícení je podání barev o něco živější než u předchozího modelu a pozorovací úhly se také velmi zlepšily.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,