Novinky z hardwaru: Intel Viiv už v únoru

Kanadská ATi zveřejnila podrobnosti o novém jádře R580. Nakolik bude schopna konkurovat připravované nVidii G71? * Jaké budou ceny dvoujádrových procesorů Pentium D z řady 900? * Společnost Mio představila nové PDA, které má již od výroby zabudovanou GPS anténu

65 nm se blíží aneb rychlý pohled na Pentia D řady 900

Intel potvrdil sériovou výrobu svých procesorů Pentium D řady 900. Tato řada bude vyráběna v továrně D1D v Hillsboru, ve státě Oregon. Na výrobu už bude použit 65nm proces. Výrobce se však stále nevyjádřil k domněnce, že by procesory z této řady měly být založeny na jádře Presler.

Ceny nových box verzí (balení CPU + certifikovaný chladič) 65nm procesorů se budou pohybovat v přepočtu od zhruba 6750 Kč až do celých 16 500 Kč (660 dolarů). Minimální cenu dáte za Pentium D 920 (2,8 GHz) a za zmíněných 660 dolarů se vám dostane Pentia D 950 (3,4 GHz). Dále ještě budou v této řadě připraveny modely P-D 940 na frekvenci 3,2 GHz a méně výkonné P-D 930 s taktem 3000 MHz.

Zmíněna byla i cena vlajkového produktu nové řady. Bude jím Intel Pentium Extreme Edition 955. Za toto CPU si ale budete muset poněkud hodně připlatit. Jeho cena bude totiž nastavena na vysokých 1100 dolarů (27 500 Kč).

Všechny ceny jsou pouze orientační a mělo by se jednat o částky určené pro koncové zákazníky. Pro OEM partnery má Intel nachystané jiné ceny; ty ale platí jen při odběru 1000 a více kusů. Potom vyjde například zmiňované Pentium 955 na „pouhých“ 999 dolarů (necelých 25 000 Kč).

ATi R580: 48 pixel shader a 16 pipelines?

Vraťme se zpět do letošního září. Kanadská ATi prohlašuje, že je potřeba, aby její karty zvládaly více per pixel operací. O tři měsíce později ATi oznamuje informaci, že její nové jádro bude vybavené 48 pixel shader jednotkami a potvrzuje tak delší spekulace internetových serverů. Co to bude znamenat?

Dle aktuálních informací bude zmiňované GPU ATi R580 sice obsahovat pouze 16 pipelines (nejedná se o klasické pipeline, jak je známe od konkurence), ale zato 48 pixel shaderů. Jádro tak zvládá nanést za jeden takt 16 textur a zpracovat 48 pixelů.

Podobně je na tom i čip RV530. Ten má jednotky také v poměru 3:1 pro pixel shadery. Obsahuje 12 pixel shaderů a jen 4 texturovací jednotky. RV530 je jádrem odvozeným od R580.

Jiná situace je u starší architektury R520: ta obsahuje 16 pixel shaderů a 16 TMU jednotek (texturovací jednotky). Za každý takt umí zpracovat 16 textur a 16 pixelů.

Starší jádro R520

Konkurenční nVidia a její jádro G70 obsahuje 24 pipeline a texturovacích jednotek má o osm méně. Poměr tak není 3:1, jako u jejího rivala, ale 3:2, čímž za takt zpracuje jen o něco málo pixelů než textur.

To by se mělo změnit u nově vyvíjeného jádra G71. U něj by chtěl výrobce zvýšit počet pixel shaderů a TMU jednotek. Zatím se mluví o 24 texturovacích jednotkách a 32 pixel shaderech.

Bude zajímavé sledovat, jak bude pokračovat vývoj tohoto jádra. A také zda ATi dodrží nyní zveřejněné informace, nebo zda nakonec bude ze svých plánů ustupovat a vznikne tak víceméně něco zcela jiného, než byly původní záměry.

Co myslíte, dopadne to s jádrem R580 podobně jako s technologií CrossFire?

Mio DigiWalker A201: navigátor každým coulem

Společnost Mio uvedla svůj nový počin: kapesně-počítačový navigátor, respektive kapesní počítač, schopný GPS navigace. Nový výrobek, založený na starším Mio A168, se jmenuje DigiWalker A201 a dlužno dodat, že vypadá poměrně zajímavě.

Rozměrný displej má úhlopříčku 3,5 palce, rozlišení 240 × 320 pixelů a je schopen zobrazit až 65 536 barev. Výrobce použil dotykový, transreflektivní LCD displej, podsvícení zajišťuje LED technologie. Dále je dobré poznamenat, že nový model umí také automaticky otáčet obraz na displeji, v závislosti na rotaci antény (režimy krajina a portrét).

V A201 tepe mobilní procesor od Intelu, konkrétně model Intel PXA270 312 MHz, kterému sekunduje 64 MB operační paměti SDRAM. Data se ukládají do interní flash ROM paměti, také o kapacitě 64 MB, případně na paměťové karty typu SD či starší MMC (od SD se liší jen drobnostmi).

Pro propojení zařízení se stolním počítačem či notebookem slouží, bohužel, pomalé rozhraní USB 1.1. Za operační systém byl vybrán ten nejnovější pro platformu PocketPC, a to Microsoft Windows 5.0 (codename „Magneto“).

Nový komunikátor zepředu a zezadu

Potenciální kupující a uživatele pravděpodobně nepotěší konektivita, kterou tento model nabízí (či spíše nenabízí). V základní výbavě je zastoupen pouze Bluetooth, avšak lze připojit přídavnou Wi-Fi kartu (pomocí 4bitové SD-I/O karty). O infraportu se výrobce také nezmiňuje.

Mio do základního balení přibaluje software pro správu internetového připojení, sdíleného pomocí mobilního telefonu, připojeného přes Bluetooth.

Použitým GPS modulem je SiRFstar III. Hlavní inovací tohoto modelu je právě onen GPS přijímač. Na rozdíl od staršího A168 umí zpracovávat najednou signál až z 20 družic. Jako software na ovládání GPS slouží firemní MioMap, s dodávanými mapami pro Velkou Británii a Irsko.

Z dalšího vybavení je třeba zmínit vyjímatelnou Li-Ion baterii (kapacita 1200 mAh) a jeden vestavěný reproduktor. Nechybí ani integrovaný mikrofon, který je ovšem jen monofonní. Nezapomnělo se ani na 3,5mm jack konektor pro připojení externích sluchátek či mikrofonu.

Nové Mio se začne dodávat záhy, za cenu okolo 235 anglických liber (přibližně 10 000 Kč).

Intel Viiv v desktopech už v únoru

Specialisté na počítače typu SFF (Small-Form-Factor), AOpen a Shuttle, stejně jako další známé společnosti (Acer, MSI či Gigabyte), představili nové desktopové počítače. Na tom by ostatně nebylo nic zvláštního, tyto nové modely ovšem budou postaveny na nové platformě Viiv od Intelu.

Viiv je postavena na čipových sadách Intel i945 a i955, společně s jižním mostem ICH7 DH. Použít bude možné procesory Intel Pentium D řady 800 či řady 900. Jak většina z vás ví, jedná se o dvoujádrové procesory vyráběné 90nm procesem, u řady 8×× obsahuje každé jádro 1 MB L2 cache.

Připojení k síti bude zajišťovat integrovaná karta Intel Pro/100 PM/PL/VE/VM. Viiv platforma bude využívat také integrovaný zvukový čip, Intel Audio Codec. Ten je schopen až šestikanálového zvuku (5.1), stejně jako připojení reproduktorů přes SPDIF konektor. Dále je možno připojit pevné disky s rozhraním SATA, a to i ty, které podporují novou technologii NCQ.

Logo nové platformy

Počítače postavené na této platformě budou plně podporovat pouze nový operační systém Windows XP Media Center Edition.

První předprodejní vzorky by měly být představeny v lednu 2006. Sériová výroba je plánována na počátek února. Podrobnější informace zatím nebyly zveřejněny.

Uvidíme, zda to výrobci stihnou. Technologie Viiv má být Intelem uvedena teprve 9. ledna 2006. Jen pro připomenutí, bude se jednat o kompletní platformu pro moderní digitální domácnost.

Diskuze (28) Další článek: IM systémy obchází nebezpečný "Santa Claus"

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,