Novinky z hardwaru: ATi Radeon X1800XT

Diskuze čtenářů k článku

vocc  |  17. 11. 2005 21:26

No bez šance, něcopodobného jsem viděl od IBM již před více jak 5 lety, říkalo se tomu tenký klient, ale nikde nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  17. 11. 2005 09:58

Už nějakou dobu dělám terminálová řešení, jednak na Microsoft Terminal Services, jednak na Citrixu, u větších případů.
 
Nevidím žádnou velkou rozumnou výhodu u HP řešení klient bladů oproti terminálům, jsem zvědav, jestli se to má šanci v komerční sféře prosadit. Vidím to hodně skepticky. Když to zkusím porovnat...
 
- v obou případech potřebuji pro připojení pomocí Remote Desktopu nebo ICA tenkého klienta, ať už v jakékoliv podobě (na běžném pécéčku software mstsc od Microsoftu na Windows nebo rdesktop na Linuxu, případně hardwarového tenkého klienta založeného na embeded Linuxu nebo WinXP embedded, nicméně používající pro připojení přesně sw zmíněný výše)
- u terminálu se starám o jeden server (resp. více u Citrix farem, ale stále o cca. 50x méně serverů než klientů) - tj. instalace aplikací, patchů, zálohování. Tj. administrace je jednodušší než u spousty stanic (ikdyž u HP je to tak, že všechny stanice jsou fyzicky v serverovně, a ne rozmístěné po celé firmě).
- licenčně stále některý sw (i když je ho málo, ale např. zrovna zálohování) vystačí s jednou licencí na terminálovém serveru, kdežto řešení blade klientů potřebuje licenci všeho vždy na každou stanici.
- je to řešení pro podniky - nebude to masová levná záležitost. V běžných serverech je díky konkurenci silný tlak na cenu, značkový server (HP, IBM) schopný hravě utáhnout 50-60 klientů pořídím okolo 150 tisíc, to je 3 tisíce na klienta. "Neznačkový" ještě levněji. Jsem zvědav, jestli jsou schopni se dostat pod takovou cenu.
- jedinou výhodu u HP vidím, pokud mi shoří nějaký hw a bude to jeden blade (a ne šasi), pak to ohrozí jen ten jeden počítač, ostatní pojedou. Na druhé straně právě pro zajištění plynulosti chodu jsou u serverů komponenty redundatní a server je schopen se vyrovnat s většinou výpadků buď úplně bez ovlivnění (všechny pohyblivé věci - diskové pole, větráky, dále napájecí zdroje, chyby do 4 bitů u RAM modulů ChipKill) nebo maximálně s rebootem (odpadnutí celého paměťového modulu nebo jednoho z procesorů) plně automaticky (a to při výše uvedené ceně).
- další možnou výhodu bychom museli spočítat - je možné, že u blade klientů vyjde levněji OS od Microsoftu, to nevím, ale také to záleží na smlouvě s Microsoftem - často dá MS výrazné slevy na serverové komponenty a plné ceny na klientské, takže nákup licence Windows Serveru + terminálových CALů vyjde poměrně zajímavě, tipl bych, že to vyjde furt levněji než stejné množství licencí Windows XP, ale to by chtělo detailní propočet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kuba  |  18. 11. 2005 10:52

u HP je problem ze jejich bladecenter nema redundantni sbernici uvnitr blade centra takze kdyz vypadne tak je prdeli cele sasi. ohledne licenci od MS je to jedno. vzdalene pripojeni je mozne. cena u bladecentra je zavisla na poctu ziletek a take na vybaveni switchi, obecne se srovna v serverech u IBM okolo 5-6 ziletky - cena per stroj blades versus rackmout masiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor