Novinky Windows Live: Pokrok patrný, vylepšení žádoucí

Microsoft dnes spustil veřejné betatestování nové generace Windows Live aplikací. Už přispíváte na náš blog vylepšeným Live Writerem?
Kapitoly článku

Windows Live Fotogalerie

Díky svým schopnostem je Windows Live Fotogalerie jednou z voleb při hledání bezplatného správce a jednoduchého editoru fotografií. Přesto nastavení Fotogalerie jako výchozího prohlížeče obrázků dosud bránila její značná pomalost. Tento neduh nová verze, přestože jde o betu, napravuje. Na druhou stranu stav vývoje aplikace je velmi dobře patrný na jejím rozhraní, které (snad zatím) neobsahuje žádnou grafiku včetně ikon v panelu nástrojů.

Windows Live Photo Gallery Beta.png DSC04131 - Windows Live Photo Gallery Beta.png
Nová Windows Live Fotogalerie • Automatická detekce obličejů funguje

Nových funkcí je i zde pomálu. Jedinou hodnou zmínky je podpora rozpoznávání obličejů, která funguje buď automaticky, nebo jí lze pomoci ručně stejným způsobem, jakým to lze provést v Microsoft AutoCollage, čili pouhým vyznačením obličeje v nakresleném obdélníku. Identifikace osoby na fotografii se přidává mezi štítky, tudíž podle ní lze fotogalerie třídit. Kromě této novinky navíc příznivci dalších technologií Microsoftu využijí přímou podporu pro předávání obrázků do Photosynthu a AutoCollage.

Windows Live Writer

Windows Live Writer je jednoúčelový program určený pro psaní, vkládání a úpravy příspěvků v blozích. Podporována je celá řada blogovacích služeb, Windows Live Spaces či WordPress, který využívají i blogy zde na Živě.cz, nevyjímaje. Ani Writer se však nedočkal nijak revolučního zlepšení. Z krátké diskuze mezi softwarovými redaktory v naší redakci před několika dny vyplynulo, že nejlepší novou funkcí tohoto programu by byla kontrola pravopisu. Ne snad, že bychom nedokázali psát bez ní, ale tato možnost je velmi praktická při hledání překlepů, které (zejména prohození dvou písmen ve slově) člověk při čtení textu běžně přehlíží a proto se hůře odhalují. Kontrola pravopisu však nepřibyla.

Windows Live Writer Beta.png Insert Map.png
Windows Live Writer • Z mapy se vloží zobrazený výřez

Místo ní získal Writer podporu služeb poskytujících značky obsahu. Značky tak lze využívat pro servery jako Technorati, del.icio.us, Flickr a další. Bohužel tyto zahraniční služby nebývají pro české blogery příliš atraktivní. Mnohem zajímavěji už vypadá možnost vkládání map. Windows Live Writer totiž nabízí rozhraní pro přímé vyhledání a výběr mapy z webové služby Windows Live Search Maps. Snazší je také práce s videem. Uživatel jej může vložit buď v podobě EMBED prvku webové stránky, případně v podobě souboru z pevného disku, který bude odeslán do některé podporované služby pro streamování videa, a nakonec také otevřít z některé z techto služeb. V tuto chvíli je podporován firemní MSN Soapbox a také známější YouTube. Použít lze několik desítek formátů souborů.

Nový Writer se, přestože se jedná o betaverzi, zdá být stabilní a nepatrně svižnější než starší verze. I tento program však svým uživatelským rozhraním působí nedokončeně.

Windows Live Movie Maker

Očekávaný nástupce Windows Movie Makeru známého z Windows Vista je v současné verzi jednoznačným zklamáním. Snad jen fakt, že jde o betu mi brání být mnohem přísnější. Mám-li ale zkušenost z používání tohoto programu popsat, vystačím si s málem. Windows Live Movie Maker je totiž zásadně osekaná verze starého Movie Makeru. Obsahuje pouze naprosto základní sadu funkcí.

Untitled - Windows Live Movie Maker Beta.png
Windows Live Movie Maker

Jedinými novinkami jsou přímá podpora importu většího množství formátů souborů včetně populárního 3GP a podpora pro publikování videa ve webových službách, kde je však k dispozici zatím pouze MSN Soapbox. Program však podporuje pluginy pro jiné služby. Kromě toho oceníme snad jen inovovaný způsob ovládání, které si propůjčilo pás karet z Microsoft Office a rozmístilo ovládací prvky na něj. Podle některých starších zpráv měl Windows Live Movie Maker nahradit v systému Windows Movie Maker. To zatím nečiní. Buďme rádi.

Windows Live Mail

Součástí balíku je i e-mailový klient Windows Live Mail. Ten je výborným řešením, pokud hledáme druhý klient (například soukromý k pracovnímu) k běžně používanému Outlooku. Jde o program jednoduchý, výborně ovladatelný a opět především dobře integrovaný s ostatními službami Windows Live, což ocení zejména uživatelé Windows Live Hotmailu, případně Windows Live Custom Domains.

Inbox - Windows Live Mail Beta.png Calendar - Windows Live Mail Beta.png
Windows Live Mail: Rozhraní pro čtení pošty • Kalendář

Mail byl v minulosti kritizován za svou jednoduchost. Základní práce s poštou se aktualizace téměř nedotkla, avšak přesto program dostal jednu z uživateli nejvíce postrádaných funkcí. Nově totiž obsahuje kalendář. Ten na pohled vypadá jako rozumný kompromis mezi jednoduchostí a pro domácí uživatele potřebnými funkcemi. Náročnější uživatelé samozřejmě raději sáhnou po Microsoft Office Outlooku. Kalendář se automaticky synchronizuje s online kalendářem služby Windows Live Calendar. V praxi se mi jej však nepodařilo otestovat, neboť z nějakého důvodu na žádném z mých účtů Windows Live ID (Custom Domains ani přímo Hotmail) v doně přípravy tohoto článku nefungovaly kalendáře ani v klientu, ani na webu Live Calendar.

Pochvalu naopak zalouží další prvek integrace desktopových programů a služeb Windows Live a sice dokonalé propojení seznamu kontaktů nejen v jejich správci, ale i přímo v hlavíčkách e-mailů. Bez ohledu na to se Windows Live Mail přítomností kalendáře stává skutečně plnohodnotným e-mailovým klientem.

Windows Live Call, Family Safety a Toolbar

Posledními nástroji mezi aktuálními betaverzemi jsou Call, Family Safety a panel nástrojů pro Internet Explorer. První z nich umožňuje či přesněji bude umožňovat telefonní hovory nejen na počítače, ale i na běžné telefony. Jde o samostatné rozhraní telefonních funkcí již dříve přítomných ve Windows Live Messengeru. Tuto službu však zatím není možné vyzkoušet. Windows Live Family Safety je služba pro ochranu dětí před škodlivými vlivy online prostředí. Správce účtu může své ratolesti vybírat povolené kontakty pro Messenger, omezovat návštěvy webových stránek či filtrovat výsledky vyhledávání.

Windows Live Call Beta.png Windows Live Family Safety Filter.png Family Safety - Windows Live - Windows Internet Explorer.png
Windows Live Call - v Česku nepoužitelný • Family Safety na desktopu • Webová administrace Family Safety

A konečně Windows Live Toolbar integruje některé služby Windows Live přímo do Internet Exploreru. Duplikuje tak pole pro vyhledávání a přidává tlačítka pro přímý přístup například k Hotmailu, Fotogalerii či překladači webových stránek. Za vyzkoušení stojí funkce zobrazení adres nalezených v textu webové stránky na mapách Windows Live Search Maps, jakož i možnost přidat na panel další funkce, mj. Wikipedii, či MSN Movies.

WLToolbar.png
Windows Live Toolbar v Internet Exploreru 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,