Novinky Microsoftu z TechNet konference 2010

V březnu se uskutečnila tradiční odborná konference TechNet 2010. Microsoft zde prezentoval své nové serverové produkty. Máme pro vás videa z přednášek.

Microsoft v březnu pořádal svojí tradiční odbornou konference TechNet, tentokrát už pouze v Bratislavě a Praze. Zaměstnanci a spolupracovníci firmy představili možnosti technologií Microsoftu, které jsou aktuální pro tento rok a blízkou budoucnost. Přednášky o produktech a produkty samotné byly tradičně zaměřeny spíše na korporátní klientelu a administrátory. Pojďte se v krátkosti podívat na to, s čím se snaží Microsoft na trhu uspět a jaké jsou jeho hlavní výhody. Pro podrobnější popisy jednotlivých produktů doporučuje číst odborný časopis Connect!, který profesionální technologie testuje z různých úhlů a s důrazem na různé funkce. A pokud vás korporátní technologie Microsoftu zajímají blíže, můžete sledovat také TechNet sekci zde na Živě.cz.

SharePoint Server 2010 a Office 2010

Nový SharePoint a Office vyjdou už v létě, nicméně oba produkty už jsou dokončené a brzy se dostanou ke stažení do předplatitelských služeb MSDN a TechNet Subscription. Microsoft v novém SharePointu kompletně přepracoval uživatelské rozhraní, které nyní pracuje, stejně jako Office, s ribbony. To dává správě a uživatelské rovině jednotný vzhled a způsob práce. Z hlediska uživatelského pak SharePoint také nově podporuje ostatní prohlížeče, ne jenom Internet Explorer, jako tomu bylo u technologií Microsoftu dříve. Nebude za tím pouze interoperabilita, ale také skutečné požadavky uživatelů a firem. Pro uživatele je také jistě zajímavý rozšíření přístup z mobilních zařízení, v budoucnu se například dočká plné podpory také platforma Symbian.

SharePoint 2010 už bude k dispozici pouze v 64bitové edici, což usnadní nasazení a problémy s verzemi. Samozřejmostí je pak vyšší výkon. Ostatně, všechny serverové technologie Microsoftu už budou v budoucnu pracovat jenom na 64 bitech, připravujte proto na to své servery. Rychlost a uživatelská dostupnost má celkově hrát velikou roli. Technologie FAST search umožňuje opravdu rychlé prohledávání uložených dat a knihovny nyní mohou čítat až desítky milionů dokumentů. Výborně se také jeví offline režim, takže data ze serveru budou dostupná také bez připojení k síti.

sharepoint1.png sharepoint2.png
Rozdíly mezi SharePoint Server 2007 a 2010 jsou patrné.

O Office 2010 už jsme toho na Živě.cz psali hodně. Hlavní novinkou má být především služba Office Web Apps, která přenese aplikace do prostředí internetového prohlížeče. S reklamami přitom bude k dispozici zcela zdarma všem uživatelům, čímž by Microsoft mohl zatopit Googlu a jeho Docs, majitelé licencí na Office 2010 pak budou moci využívat verzi bez reklam.

sharepoint3.png
Deset hlavních novinek nového SharePoint Serveru 2010.

System Center Service Manager

System Center je součástí serverové rodiny Microsoftu už dlouhou dobu a i přes své mouchy se těší poměrně veliké oblibě. Microsoft z hlediska správy serverů nepatří zrovna mezi výkonné sjednocovatele jednotlivých prvků pod jednu střechu, se System Center se o to alespoň částečně snaží. Výhodou nových verzí tohoto řešení totiž je, že je modulární a co vám ve správě chybí, se většinou dá doinstalovat. Microsoft případně dokáže dodělávat specifické požadavky a specifické pluginy se dají dodělat. Stejně tak můžete využít vlastních sil a ovládací prvky si doprogramovat vlastnoručně, případně lze využít i PowerShell.

Se System Center se dá spravovat server na několika úrovních. Můžete provádět kompletní monitoring procesů a nechat si tvořit statistiky a na základě toho pak řešit problémy. Správa umožňuje nastavení jednotlivých serverových služeb s tím, že je zajištěna návaznost na technologie Microsoftu. A do třetice můžete se System Center zálohovat a obnovovat data. Nebyl by to ale Microsoft, kdyby nenabízel různé moduly, které pak stanovují odlišnou koncovou cenu. K dispozici jsou následující moduly: Operation Manager, Configuration Manager, Data Protection Manager, Virtual Machine Manager, Mobile Device Manager, Capacity Planner, Microsoft Update a Service Manager 2010.

systemcenter1.png
System Center zastřešuje několik správcovských produktů. Tím skutečně novým je Service Manager 2010.

ForeFront Threat Management Gateway 2010

Novinka představená na letošním TechEdu, o které se příliš nemluví. Jedná se o bezpečnostní serverové řešení, které je často nasazováno mezi servery Microsoftu a cestou ven do internetu. TMG můžete použít například jako výkonnou ochranu vašeho Exchange Serveru, na čemž byl výkon na TechNetu také prezentován.

TMG je nyní začleněn do rodiny ForeFront, licencování a začlenění do stávající infrastruktury je tak zase o něco lehčí. TMG umožňuje pokročilé nastavení URL filtrování s tím, že je možné jít opravdu do hloubky. Forma předplatného pak umožňuje automatické stahování nebezpečných vzorků. V kooperaci s Exchange je možné kompletně zabezpečit příchozí i odchozí poštu, včetně spamové kontroly a dalších. Zabezpečení se přitom týká kompletních groupware služeb a dokonce lze pokročile hlídat přístup přes webové rozhraní a další. NIS systém pak kontroluje, zda nejsou vedeny útoky na známé exploity softwaru Microsoftu a pokud ano, znemožňuje jejich využití.

tmg1.png
ForeFront TMG zabezpečí nejen váš Exchange Server, ale také všechny servery.

Všechny přednášky, které byly součástí letošní TechNet konference, můžete v PowerPoint formátu stahovat zde. Fotografie z akce naleznete na Facebook stránce a videozáznamy přednášek jsou pak k dispozici na této stránce.

Diskuze (3) Další článek: Blu-ray XL: nový standard s kapacitou až 128 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,