Novináře nahradí roboti, sportovní články už umí psát lépe

Dal by se živý novinář nahradit robotem? Není to zas až tak utopistická myšlenka, klasická novinářská práce má totiž celkem jasný řád a výsledné články jsou docela unifikované. Obzvlášť to platí o článcích ze sportovních utkání, což jsou de facto jen komentované sportovní výsledky. A právě sportovní zpravodajství posloužilo jako první pokusné téma k uskutečnění tohoto nápadu.

Hodně živo se o tom mluvilo zhruba před rokem, kdy se objevily projekty StatSheet a StatsMonkey, které umí během vteřiny automaticky vygenerovat články na základě holých dat ze hry. Takový článek obsahuje všechny důležité informace, úvod, stupňovitý popis zápasu, rozbor taktiky obou týmů a vyhodnocení celé hry. Většina čtenářů nepostřehne, že je psán robotem.

Základem generátorů článků jsou samozřejmě statistická data, která (zatím) musí poskytnout člověk. Nicméně již teď organizátoři zápasů či závodů sbírají podrobná data z průběhu sportovního klání, a pokud je pustí na internet, generátor už si je vyhledá a během vteřiny z nich vytvoří článek požadované délky. Podobně to může fungovat u článků hodnotících finanční výsledky firem, nebo počasí.

Říkáte si, že robot nikdy nemůže popsat zápas lépe, než člověk? Mýlíte se. The Next Web nyní upozornil na zajímavý případ, kdy padlo podezření na vydavatele sportovního webu GW sports, že popisy zápasů generuje robot. V popisu jednoho zápasu totiž reportér zapomněl zmínit tak důležitou věc, že se v téměř desetileté historii vysokoškolské baseballové ligy podařilo nahazovači uhrát Perfect game. V Narrative Science to vzali jako perfektní příležitost k praktickému testu – stiskli tlačítko ve svém systému a z dohledaných statistik sestavil jejich robot článek. Významná událost zápasu byla zmíněna hned v úvodu.

Nakonec v GW Sports museli vysvětlovat, že zmiňovaný článek tedy skutečně nepsal robot, ale nezkušený novinář, který nebyl detailně seznámen s terminologií baseballu a netušil, že se událo něco jako Perfect game.

Ukázka robotem vytvořeného popisu zápasu:

“Tuesday was a great day for W. Roberts, as the junior pitcher threw a perfect game to carry Virginia to a 2-0 victory over George Washington at Davenport Field.

Twenty-seven Colonials came to the plate and the Virginia pitcher vanquished them all, pitching a perfect game. He struck out 10 batters while recording his momentous feat. Roberts got Ryan Thomas to ground out for the final out of the game.

Tom Gately came up short on the rubber for the Colonials, recording a loss. He went three innings, walked two, struck out one, and allowed two runs.

The Cavaliers went up for good in the fourth, scoring two runs on a fielder’s choice and a balk.”

Diskuze (44) Další článek: Samsung chce příští rok nacpat do mobilů 2GHz procesory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,