Noví Predátoři: Herní notebook s lepším dýcháním a stolní mašina v menším těle

  • Acer inovoval své herní počítače Predator, představil nový notebook 17 X a stolní počítač G1
  • Notebook má grafiku GTX980 bez „M“ a inovativní chlazení
  • Herní počítač ve stolním balení je výrazně menší než předchůdce a dostanete ho v kufru

Herní počítače jsou jedny z těch, které se navzdory celkovým prodejům prodávají stále lépe, a to jak v podobě notebooků, tak stolních provedení. Acer tomuto trendu vyšel loni naproti uvedením herní řady Predator. Teď došlo na představení nových vrcholných modelů.

Dočkali jsme se nového notebooku s označením Predator 17 X a stolního počítače Predator G1, k tomu přibylo i nějaké nové příslušenství. Hlavně jde ale o počítače samotné, které navazují na loňské vlajkové modely a pyšní se vysokým výkonem a efektivním chlazením.

Společným jmenovatelem výkonu je virtuální realita. Obě novinky zaručují kompatibilitu se všemi již dostupnými nebo zanedlouho dostupnými systémy pro virtuální realitu, v čele s Oculusem a HTC Vive. Od Nvidie dostaly certifikaci VR ready a sám jsem se mohl na demoukázkách přesvědčit, že s vykreslením scén v potřebném rozlišení pro každé oko a 90 fps nemají počítače problém.

Predator 17 X: když upustíte uzdu fantazii

Při pohledu na cenovku nového notebooku Predator 17 X se může leckomu zatočit hlava. Cena „od 79 990 Kč“ dává tušit, že uvnitř bude něco vskutku výjimečného. Slovo kompromis je zapovězeno.

Predator 17 X_GX-791_02.jpgPredator 17 X_GX-791_03.jpgPredator 17 X_GX-791_04.jpg 
Predator 17 X na oficiálních obrázcích. Tady vypadá ještě docela obyčejně...

Uvnitř běží aktuálně nejvýkonnější notebookový procesor řady Intel Core, tedy i7-6820HK, a tomu asistuje grafická karta Nvidia GeForce GTX 980 – bez M, tedy v desktopové verzi. Tuto sestavu můžete snadno přetaktovat až na 4 GHz u procesoru a 1 310 MHz co se týče grafického jádra a 3,7 GHz u grafických pamětí.

Acer Predator 06.JPGAcer Predator 05.JPGAcer Predator 03.JPG 
Při osobní setkání však vzbuzuje respekt. Je velký, robustní, těžký a designérům se dobře povedlo evokovat sílu, kterou notebook schovává uvnitř. Šasi je přitom pevné a bytelné. 

Přetaktované hodnoty prý notebook stabilně uchladí i při vytrvalé zátěži díky novému tříventilátorovému chladícímu systému, který mimo jiné spoléhá na nasávací otvor v přední části notebooku. Při tradičním nasávání zespod se totiž vzduch stihne předehřát o spodní část notebooku, navíc je tu omezený prostor proudění. Dále k chlazení pomáhají technologie využívané u serverů anebo také nové ventilátory s údajně nejtenčími kovovými lopatkami na světě (0,1 mm).

Acer Predator 04.JPGAcer Predator 09.JPGAcer Predator 07.JPG
Acer Predator 10.JPG Acer Predator 26.JPG 
Chlazení není v tomto případě žádná revoluce, jako například u Switche Aplha 12, spíše evoluce a několik dílčích vylepšení spojených dohromady. Základem jsou tři ventilátory s ultratenkými lopatkami, nasávání vzduchu kromě spodku i vepředu a mohutné výdechy vzadu 

Na pamětích se také nešetřilo. Moduly DDR4 s taktem 2133 MHz se budou skládat až do 64 GB, základním úložištěm je pak hned trojice SSD v rychlých sběrnicích NVMe PCIe zapojených do RAID 0. Každé SSD může mít kapacitu až 512 GB, k tomu je zde prostor i pro klasických plotnový disk s kapacitou 1 nebo 2 TB.

Na rychlost se dbalo i z hlediska síťového připojení, a tak tu máme technologii Killer DoubleShot Pro, která umožňuje hybridní využití rychlého ethernetu čistě pro hraní her a Wi-Fi na všechno ostatní. Rychlé jsou samozřejmě i další způsoby konektivity – máme tu vedle klasických trojkových USB i Thunderbolt 3, přes který lze připojit třeba dva 4K monitory při 60 fps.

Acer Predator 08.JPGAcer Predator 11.JPGAcer Predator 27.JPG
Klávesnici si můžete nechat barevně podsvítit podle herních profilů • monitor nabídne rozlišení 4K, bohužel se ale ani při ceně 80 tisíc neobjeví v základní konfiguraci, kde bude jen Full HD • plynulost obrazu zajistí technologie G-sync

Notebook svůj výkon dává najevo už svým vzhledem. Opravdu umí zapůsobit. Při hmotnosti 4,55 kg je to už pořádný kus stroje. Agresivní ladění černočerveného provedení pak znásobí podsvícení víka  a především klávesnice. Ta má variabilní RGB podsvícení, a tak si můžete nechat zbarvit tlačítka klávesnice pokaždé jinak, dle profilů her. Nechybí ani speciální tlačítka pro herní makra.

Zobrazení na displeji je famózní, jedná se totiž o 4K rozlišení na IPS panelu a s plynulostí zajištěnou technologií Nvidia G-sync. V základu „za osmdesát“ však bude jen Full HD panel. Jsme zvědaví, na kolik se vyšplhá nejvyšší konfigurace, ale bezesporu to bude šesticiferná částka. Uvidíme v červnu, to se má Predator 17 X dostat i na český trh.

Predator G1: Titan v kufru

To stolní počítač s označením G1 bude levnější, startovat se bude na 29 990 Kč s konfigurací založenou na procesoru Intel Core i5 a grafice Nvidia GTX 960. To není nic extra, ale cenu může kompenzovat SSD nebo paměti, o jejich velikosti ve finální konfiguraci zatím ještě nevíme. Na trh se počítač dostane až v červenci.

Predator G1_G1-710_02.jpgPredator G1_G1-710_03.jpgPredator G1_G1-710_04.jpgPredator G1_G1-710_01.jpg 
Design je podobný předchůdcům, skříň je ale výrazně menší

Zajímavější je podívat se na druhý konec konfigurací, který končí u procesoru Intel Core i7, 512GB SSD, 4TB disku, 64GB RAM a grafické karty Nvidia Titan X. To cena vyletí k nebesům. Ale kdo si to bud moci dovolit, dostane brutální výkon zabalený do subtilní 16litrové skříně. Ano, i do prcka s rozměry 114 × 348 × 418 mm se vešel nezkrácený Titan X a zjevně se ho povedlo i uchladit.

Acer Predator 13.JPGAcer Predator 14.JPG Acer Predator 17.JPG 
Designu je správně „hráčský“, nechybí podsvícené logo a vysouvací držátka na sluchátka • srovnání se stávajícím modelem G6
Acer Predator 25.JPGAcer Predator 24.JPG 
A takhle se to vešlo dovnitř. Celou spodní část zabírá grafika a při plném přetaktovaném výkonu bude uvnitř asi pěkný vítr

Pro prvních 1000 zájemců nebo za příplatek bude k dispozici unikátní příslušenství – skořepinový cestovní kufr, do kterého můžete Predatora G1 vměstnat i s příslušenstvím.

Acer Predator 22.JPGAcer Predator 23.JPGAcer Predator 01.JPG 
Přijeďte s tímto na LAN páry a budete za hvězdu

To nejsou jen počítače

Acer do herní řady Predator přispívá i různorodým příslušenstvím. Máme tu klávesnice, myši, batoh na notebook… což jsou jen drobnosti, ale fandům značky přijdou vhod. A nechybí ani monitory, které se nyní rozrostou o řadu Predator Z1 cílenou na zájemce o cenově dostupné zakřivené obrazovky se synchronizací obrazu.

Acer Predator 16.JPGAcer Predator 21.JPGAcer Predator 15.JPG 
S logem Predatoru můžete mít i příslušenství a monitory. Monitorů teď přibyla celá jedna řada zacílená na zájemce o levnější zahnuté modely

Půjde o trojici monitorů. Základem za 15 990 Kč bude 27" Full HD monitor se zahnutím, technologií G-sync a obnovovací frekvencí až 144 Hz. Kdo na monitor kouká více z dálky, ten by mohl zkusit ještě větší 31,5" monitor při stejném, tedy Full HD rozlišení. Na běžnou práci už je to ale velmi hrubý rastr. Zajímavěji proto vypadá 30" širokoúhlý zahnutý model s rozlišením 2560 × 1080 a tedy poměrem stran 21:9. Kromě G-sync se chlubí o 100% pokrytím barevného prostoru sRGB.

A kdo to rád ještě větší, může zvolit projektor Predator Z850. Ten má bohužel nativní rozlišení jen 1920×720 bodů, byť obraz dokáže roztáhnout na plné Full HD. Samozřejmostí je rychlé překreslování obrazu a překvapí optika umožňující postavit projektor velice blízko zdi. Ze 47 cm už dokáže vykreslit obraz s úhlopříčkou 120 cm.

Acer Predator 18.JPGAcer Predator 19.JPGAcer Predator 20.JPG 
Projektor Predator Z850

Acer se do herní řady Predator pustil s vervou. Výsledné produkty vypadají velmi zajímavě, především ty, u kterých se moc nehledělo na technické kompromisy. Poměr ceny a výkonu už ale nepůsobí vždy tak lákavě, jak to bývá například u běžných notebooků, které Acer nabízí. Za značku Predator si zkrátka nechá připlatit.

Vlastní fotografie z globální tiskové konference Aceru v New Yorku. Cestu redaktora na tiskovou konferenci hradila společnost Acer.

Diskuze (8) Další článek: Nová testovací Windows 10: Přepracovaná nabídka Start a vylepšený minikalendář

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,