Nové Windows 10: Doplňky pro Edge, připínání záložek a lepší mapy

  • Edge se naučil doplňky a je rázem mnohem použitelnější
  • Microsoft zapracoval také na mapách
  • To vše zatím jen pro betatestery

Na sklonku pracovního týdne dorazil k betatesterům Windows 10 nový build 14291 a komunita měla program na celý víkend, tentokrát to totiž nebyly jen prakticky neviditelné úpravy jádra pro nadcházející Redstone, ale konečně něco hmatatelnějšího – doplňky pro prohlížeč Edge.

Letité trauma

Pro Microsoft byly posledních dvacet let doplňky v prohlížeči určitým traumatem, všichni si totiž pamatujeme na pluginy ActiveX/BHO v Internet Exploreru, které byly kvůli mnoha chybám dlouhá léta vstupní branou všemožného malwaru do nitra systému.

641354452
Zatímco Firefox a Chrome postupně nabídly praktické doplňky, komunita si roky dělala legraci z lišt pro Internet Explorer

A co víc, pluginy fungovaly přeci jen poněkud jinak než modernější rozšíření, se kterými v průběhu let postupně přicházely Firefox, Opera a Chrome. Zatímco tyto prohlížeče postupně spouštěly rozsáhlé katalogy doplňků, Microsoft nic takového neměl a jeho rozšíření se zpravidla omezovala jen na všemožné nepříliš ergonomické a praktické lišty, které leda tak ubíraly drahocenný prostor. Obraz Internet Exploreru z poloviny zaplněného lištami antivirových programů, vyhledávačů a vysloveného bloatwaru vešel v obecnou známost.

„Až to budou chtít uživatelé“

S manažery Internet Exploreru jsem se od roku 2008 sešel několikrát ať už přímo v Kalifornii, nebo v Evropě a při této příležitosti jsem vždy vyzvídal, kdy se jednoduchá rozšíření konečně objeví i v IE. Odpovědí mi bylo pokaždé vyhýbavé: „Až to budou chtít naši uživatelé.“

Redmondská softwarová jednička nakonec místo klasických doplňků vypustila do světa technologii webových akcelerátorů pro Internet Explorer 8, po kterých ale naopak natoužil naprosto nikdo, dnes si na ně už totiž vzpomene jen málokdo.

929478744
Akcelerátory pro IE8+ nebyly úplně hloupé, ale příliš primitivní. Byly to vlastně jen odkazy na vyhledávače v kontextové nabídce. Nyní se možná vrátí, ale už jako univerzální doplněk. 

Naše zkušenosti za posledních dvacet let nás naučily, že špatně napsaný doplněk je ohromnou bezpečnostní dírou a podepíše se také na výkonu a spolehlivosti prohlížeče,“ píše na blogu šéfmanažer prohlížeče Edge Drew DeBruyne. Vystihuje to mnohé – letitou nechuť, přešlapování na místě a experimentování s prohlížečem, který toho moc neumí.

Jenže to dnes už prostě nestačí. Jeden jediný praktický doplněk může být pro leckoho (včetně mě) tím hlavním důvodem, proč si zvolit zrovna takový prohlížeč nehledě na jeho skutečnou rychlost a další výhody (a případné neduhy). Protože zatímco doplněk vám může ušetřit každý den hromadu času (já bych v Chromu nemohl fungovat třeba bez TabCloudu), jestli má prohlížeč X o 5 % rychlejší vykreslování webových stránek než prohlížeč Y, prakticky nepoznám. Leda že bych měl po ruce pokaždé stopky.

Doplňky pro Edge jsou tu a fungují!

Loni, či snad předloni, to konečně pochopili i v Microsoftu a na veřejnost začaly prosakovat informace o tom, že příští prohlížeč ze stáje Microsoftu se ty zatracené doplňky konečně naučí. Nakonec to trvalo ještě další rok, nicméně nyní konečně dorazily k betatesterům, kteří mají na počítači nejnovější sestavení Windows 10 Insider Preview 14291 z rychlého aktualizačního kanálu.

Doplňků je zatím jako šafránu a ještě není zcela dopracovaný systém jejich instalace, zdá se však, že je nakonec budeme instalovat přímo z Windows Storu jako ostatní moderní aplikace.

Dočasný jednoduchý katalog, který zatím čítá jen tři položky, najdete na této adrese. Microsoft připravil překladač Microsoft Translator, doplněk pro čtení Redditu Reddit Enhancement Suite a zatím pravděpodobně nejpraktičtější rozšíření – Mouse Gestures a tedy gesta myši. V přípravě jsou další kousky včetně kontroverzního AdBlocku.

553318294
Zatím jen tři zkušební doplňky, ale na cestě jsou už další včetně AdBlocku. V jednoduché galerii se objeví v následujících týdnech.

V podstatě se jedná o ZIP balíčky v podobě EXE programů, které po spuštění rozbalí obsah do složky a tu musíte z prohlížeče Edge teprve ručně načíst. Poté se doplněk podobně jako v Chromu usadí ve formě ikony v horní části v prohlížeče – v hlavním menu. V nastavení lze ale i určit, jestli se má ikona doplňku stejně jako v Chromu zobrazovat přímo v horní liště.

8681878 172746001 885474973 249236825 
Správa doplňků a nastavení gest rozšíření Mouse Gestures
347766876
Doplněk gest myši v akci

Ostatně podobnost s Chromem není náhodná, Edge totiž svou technologii doplňků nepostavil na zelené louce, ale vypůjčil si kód ze svobodného Chromia. To znamená, že doplňky pro Edge budou vypadat a budou umět zhruba to samé, co dnes umí ty ze světa Chromu. Jsou napsané v Javascriptu, HTML a právě migrace stávajících doplňků Chrome pro Edge by tedy měla být relativně jednoduchá. Ostatně oba systémy mají i velmi podobný manifest (konfigurační textový soubor doplňku).

670867869 820528659
EXE balíček zatím doplněk jen rozbalí do složky Stažené soubory. Adresář pak musíte z Edge ručně načíst ze správce doplňků. Technologie doplňků pro Edge se inspirovala v Chromu.

Vzhledem k tomu, že na stejný systém doplňků by chtěl v budoucnu přejít i Firefox, výhledově bychom tu měli mít sice hromadu různých prohlížečů, ale všechny do jednoho by mohly podporovat téměř každý doplněk, což by byla pro surfaře výborná zpráva.

Inspirace v Chromu nekončí u doplňků

Nové sestavení Windows Insider přineslo ještě některé další drobnosti v Edgi, které připomínají Chrome. Tou nejpraktičtější je připínání záložek k okraji okna. Pakliže tuto funkci neznáte, stačí pravým tlačítkem otevřít kontextovou nabídku ouška otevřené stránky a vybrat Připnout záložku, která umístí ouško zcela k okraji, kde zůstane trvale uzamčená, než jej opět neodemknete.

199460164
Připínání záložek v Chromu a nově i v Microsoft Edge

To v praxi znamená, že záložku nezavřete třeba omylem a stejně tak když ukončíte celý Edge a znovu jej spustíte, připnutá záložka se opět načte. Já mám takto v prohlížeči připnutý třeba webový Gmail, RSS čtečku Feedly nebo internetové rádio a tyto stránky tak mám stále po ruce.

Lepší mapy pro Windows 10

Windows 10 pro insidery nakonec nabídly ještě nové mapy a to jak pro desktop, tak pro mobil. Mapy (zejména ty mobilní) jsou nyní v hledáčku médií, protože poté, co Here Maps oznámily svůj postupný odchod z mobilních Windows, se musejí v Microsoftu o to více snažit nabídnout adekvátní náhradu.

Osobně si myslím, že mapy od Microsoftu pro mobilní Windows 10 jsou adekvátní náhradou (starší edici Windows Phone OS považuji tak jako tak za mrtvou), protože umí až na několik drobností úplně to samé včetně hlasové autonavigace v češtině. Ostatně Mapy od Microsoftu používají původní podklady od Nokie (dnes Here) a na tom se zatím nic nemění. Společnost Here sice přestala vyvíjet aplikaci, nicméně dodavatelem dat zůstává.

Ale zpět k novinkám. Nové mapy se chovají trošku jako prohlížeč. Když něco vyhledáte, otevře se v nich nová záložka, jako byste v prohlížeči spustili nový panel s webovou stránkou. To znamená, že můžete vyhledat třeba deset míst a tras, mít je všechny dostupné a libovolně mezi nimi přepínat, což se může hodit při nějakém větším plánování.

356059067
Vylepšené mapy pro Windows 10 se záložkami hledání

Tuto nejviditelnější novinku pak doplňuje třeba přesnější vyhledávání okolních míst, lepší práce s mapou bez přístupu k internetu (přístup k oblíbeným místům), vylepšené rozhraní autonavigace a tak dále.

Než si však nové sestavení Windows 10 Insider Preview vyzkoušíte, vězte, že je to opravdu betaverze, čili samozřejmě obsahuje i chyby. Mezi ty zdokumentované patří problémy s připojením herních ovladačů (Xbox One/360 aj.), komplikace ve virtualizovaném prostředí Hyper-V a komplikace na tabletech Surface, kterých je však u nás jako šafránu.

Diskuze (34) Další článek: Sdílejte soubory, ale jen po vymezený čas. Google Disk má na to novou funkci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,