Nové notebooky HP pro pracanty

Společnost HP nedávno představila nové domácí Paviliony a v rychlém sledu přichází i doplnění segmentu firemních notebooků. Jsou tu nové modely EliteBook a ProBook.

Po uvedení nových domácích notebooků představilo HP před několika dny novinky pro podnikový a korporátní sektor v řadách EliteBook a ProBook. Hlavním pojítkem všech nových modelů je použití procesorů Intel Core druhé generace a výrobce se také chlubí prodlouženou výdrží při provozu na baterii. A inovací prošel i design.

EliteBook řady P

Vzhled notebooků EliteBook 8460p a EliteBook 8560p staví na přepracovaném designu konstrukce HP DuraCase, která splňuje vojenský standard MIL-STD 8710G. Počítače by díky tomu měly být odolnější proti opotřebení a rovněž by měly odolávat hrubšímu zacházení, vibracím či tlakům. To vše by se nemělo negativně projevit na hmotnosti, která začíná v případě 14" modelu 8460p na hodnotě 2,1 kg a 15" 8560p by měl vážit okolo 2,8 kg. Displeje obou modelů nabízejí rozlišení 1366×768 bodů či 1600×900 bodů ve vyšší konfiguraci a podsvícení pomocí LED diod.

eliteBack.jpg eliteFront.JPG
Odolnost konstrukce HP DuraCase údajně výrobce testoval pneumatikou zatíženou 816 kg, která byla postavena na víko displeje notebooku

Nové EliteBooky řady p-series obsahují procesory Intel Sandy Bridge od dvoujádrové verze i3 po čtyřjádrovou i7 a na výběr dostanete mezi integrovanou grafikou nebo čipem AMD Radeon HD 6470M. Samozřejmostí se u nových notebooků stávají porty USB 3.0. V případě operačního systému bude existovat možnost volby a stejně tak si budete moci vybrat, zda použít klasický pevný disk nebo rychlé SSD bez pohyblivých částí.

Výdrž každého notebooku se odvíjí od kapacity jeho baterie. U nových EliteBooků máte na výběr mezi tří, šesti a devítičlánkovou baterií, takže se můžete rozhodnout zda upřednostníte nižší hmotnost a rozměry nebo vyšší výdrž. Zaručena je také kompatibilita s bateriemi HP Extended Life Notebook Battery a HP Ultra-Capacity Notebook Battery, se kterou by měl 14" model 8460p dle slov výrobce vydržet v provozu až 32 hodin. Že je extrémní zvyšování výdrže jednoznačný trend dokazují i nedávno uvedené modely od konkurenčního Lenova.

EliteBook dokovací stanice
Neodmyslitelnou součástí pracovních notebooků je konektor pro dokovací stanici

Pokud k přenosnému počítači připojujete externí komponenty jako je monitor, plnohodnotná klávesnice nebo jiná zařízení, oceníte možnost dokování v HP 90W Docking Station nebo HP 120W Advanced Docking Station, které jsou pochopitelně součástí volitelného příslušenství.

ProBook řady B

Spíše do malých a středních podniků míří novinky s označením ProBook 6360b (13"), ProBook 6460b (14") a ProBook 6560b (15"). Konfigurace jejich komponent bude zahrnovat volbu mezi procesory Intel Core i7, i5 nebo i3 druhé generace a také méně výkonný, ale levný Celeron. U dvou větších modelů budou v prodeji i varianty se stejnou dedikovanou grafikou jako u EliteBooků, tedy AMD Radeon HD 6470M s 512 MB paměti.

probookBBack.jpg probookBFront.jpg
Série HP ProBook je určena méně náročným uživatelům z řad malých a středních podniků

Všechny modely ProBooků řady B budou obsahovat displej s LED podsvícením, HD webkameru, čtečku paměťových karet a touchpad s možností jeho vypnutí. Můžete se těšit také na rám displeje z broušeného hliníku, šasi z hořčíkové slitiny nebo klávesnici odolnou proti polití.

ProBook řady S

V řadě ProBook S prozatím přibydou dva modely: 4330s s 13" displejem a 4530s s displejem o úhlopříčce 15", obojí s rozlišením 1366×768 bodů. I zde budou výbavu tvořit procesory Intel Sandy Bridge s označením Core i7, i5 a i3, doplněné o postarší Celeron.

probookBack.jpg probookFront.JPG
ProBooky řady S prozatím budou jen dva (13" a 15"), ale v průběhu roku snad přibydou další modely včetně rozšířených možností konfigurace

Poznávacím znakem těchto ProBooků je hojné užívání hliníkových prvků v šedé barvě a matné povrchové úpravě. Ani zde nebudou chybět porty USB 3.0, klávesnice odolná proti polití nebo vestavěná čtečka otisků prstů. O grafické operace se prozatím bude starat integrovaný čip Intelu, ale u vybraných modelů by se mohla v průběhu roku objevit možnost dedikované karty AMD Radeon HD 6470M.

Ceny jednotlivých modelů prozatím nejsou známé, ale jak nové EliteBooky, tak ProBooky by se měly na trhu objevit v průběhu března. U modelů EliteBook 8460p a 8560p odhadujeme cenu nejnižších konfigurací okolo 23, resp. 25 tisíc korun. ProBooky řady B by mohly začínat na ceně kolem 16 tisíc a ProBooky řady S tipujeme na startovací cenu na úrovni 13 tisíc korun.

Diskuze (34) Další článek: Další plánovaná aktualizace pro Firefox 3.6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,