Windows 10 | Windows Insider

Nové názvy, upravený vývoj. Microsoft ukázal, jak teď bude vydávat Windows 10

  • Podzimní vydání Windows 10 přinese jen minimum novinek
  • Aktualizace ponese formální označení 20H2
  • Microsoft mění názvy v programu Windows Insider

Jarní edice desítek nazvaná May 2020 Update (nebo také Windows 10 v2004 či „20H1“) je venku a Microsoft s partnery se teď budou snažit aktuální sestavení distribuovat do našich počítačů. Současně ale pokračují přípravy na vydání podzimní verze. Microsoft přitom prozradil, že vývoj a testování teď budou probíhat trochu jiným způsobem. I když v reálu jsou to spíš staré způsoby s novým jménem.

Windows 10 20H2

Podzimní vydání bude svým charakterem opět malé. Stejně jako loni to bude jen servisní aktualizace, která nezmění jádro a neproběhne zdlouhavý a technicky komplikovaný upgrade systému. Tedy v případě, že na počítači již bude May 2020 Update. Přes Windows Update se doručí jen opravy, pár drobných funkcí a formálně i nové pojmenování.

Microsoft upustí od číslování verzí daném rokem a měsícem dokončení systému, ale v zápisu bude rok a pololetí. Nová verze tak nebude označena jako (například) v2009, ale 20H2. Označení v tomto formátu se dosud využívalo jen v kódových názvech během vývoje a testování, ne u finálních produktů. Nová verze však znovu dostane i lidštější marketingové jméno, zřejmě October/November 2020 Update (podle data vydání).

windows-insider-channels-3.png
Insideři již mohou testovat první verzi Windows 10 20H2

Insideři zapojení ve Slow ringu již mohou Windows 20H2 testovat. Microsoft vydal sestavení 19042.330, na jehož základech bude stát i podzimní finální verze. Konkrétní novinky zatím neznáme s výjimkou jediné – Windows 20H2 utlumí starý prohlížeč Edge a všem uživatelům povinně doručí nový Edge postavený na Chromiu.

Loni mimochodem dostali Insideři různé verze Windows 10 19H2. U některých byla část nových funkcí aktivní, u jiných ne. Tím se mělo ověřit chování v různých prostředích a také to, jestli dané funkce mají vliv na stabilitu či bezpečí systému. U 20H2 již tyto selekce prováděny nebudou a všichni dostanou všechny plánované funkce.

Z kruhů do kanálů

V nejbližších dnech či týdnech Microsoft upraví názvy jednotlivých vývojových stádií. Insideři se tak nebudou zapojovat do programů Fast ring, Slow ring a Release Preview ring, ale Dev Channel, Beta Channel a Release Preview Channel. Firma k tomu dodává, že zatímco kruhy se zaměřily na frekvenci vydávání nových sestavení, kanály se zaměří na kvalitu sestavení.

windows-insider-channels-1.pngwindows-insider-channels-2.png
Z kruhů se stanou kanály

Ve skutečnosti jde ale spíš o slovíčkaření a k žádným velkým změnám nedojde. Pouze se změní názvosloví, aby jednotlivé kanály byly stejné napříč různými produkty. Microsoft konkrétně zmiňuje testovací verze Office 365, Edge nebo Teams.

Co je pro uživatele a testery důležité?

  • Dev Channel bude vycházet nejčastěji a přinese nové funkce nezávisle na konkrétním sestavení/jádru systému. Dev bude teoreticky nejvíce chybový a nestabilní.
  • Beta Channel již přinese první náhled na nějaké konkrétní sestavení (aktuální tedy 20H2), které posbírá funkce a jiné novinky připravené v Dev Channelu. Microsoft bude tyto verze na základě zpětné vazby aktualizovat.
  • Release Preview Channel má již hotové všechny funkce a pracuje se pouze na vylepšení stability pro finální verzi. Sestavení mají být dostatečně dobrá, aby si novinky mohly přednostně vyzkoušet i firmy.

Je trochu s podivem, jak Microsoft čaruje s názvy vývojových fází, když už sám v minulosti používal jednoduchá označení alpha, beta a release candidate (RC), jejichž smysl byl stejný jako dnešní kruhy a kanály.

Diskuze (21) Další článek: Antimalarika na COVID-19 nezabírají, americký úřad jim proto zrušil povolení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,