Nové mobilní GeForce, Tegra a IONizace netbooků

Stávající mini notebooky jsou jen slabou předehrou toho, co nás čeká již v blízké budoucnosti. Měli jsme možnost si prohlédnout, co nás čeká. FOTOREPORTÁŽ

Stává se pravidlem, že některé produkty dříve dostáváme od dodavatelů technologií, nežli od samotných výrobců. V tomto případě se vytáhla nVidia a ukázala dvojici ION mini notebooků a celou plejádu Tegra smartbooků.

Promluvit si o novinkách přímo se zodpovědnými lidmi z vedení či vývoje je vždy lákavá příležitost a nVidii patří dík za to, že tyto lidi z času na čas dotáhne i na starý kontinent. Na mnichovské zastávce aktuální evropské „tour“ jsme se podívali na lákavou výstavku malých, velkých i mikro notebooků doplněnou o přednášky nejpovolanějších.

Bill Dally.jpg
Bill Dally

Bill Dally je vedoucím vědcem a viceprezidentem pro výzkum. Jakožto profesor z prestižního Stanfordu a držitel mnoha patentů s orientací na paralell computing je pro tuto práci téměř ideální. U kulatého stolu poodkryl budoucnost směrování na masivně paralelní systémy složené z tisíců jednotek či jader (grafické jádra v současnosti využívají stovky shader jednotek). Vylepšování použitelnosti pro vědecký výzkum (vyšší přesnost) i uživatelské aplikace je v centru pozornosti.

all_04.jpg
all_02.jpg
Část výstavky vzácných strojů, které si zatím nekoupíte...

Nové mobilní GeForce v akci

K vidění byla řada zajímavých notebooků klasické velikosti od malého Dell Studia 14z po zřejmě nejvýkonější notebook současnosti Alienware M17x se čtyřjádrovým procesorem, dvěma výkonnými grafikami v SLI a až třemi SSD disky.

velke_05.jpg
Dell Studio 14z je jeden z mála „PC“ notebooků s čipovou sadou 9400M. Zaujal zajímavou konstrukcí a bytelným tělem – v současnosti jej však v Evropě nelze sehnat.
velke_03.jpg velke_04.jpg 
Dvojice Asus notebooků obsahovala inovované mobilní grafiky GeForce z řady 2xx. Tyto čipy jsou zajímavé sníženou klidovou spotřebou a opět o kousek vyšším výkonem – tentokrát ale nejde jen o pouhé vyleštění starých čipů ale významněji vylepšené kousky.
velke_02.jpg
K nepříliš lákavému „Cyber Systém“ založeném na bázi Clevo nebyli bližší informace – statečně tak alespoň blikal nevkusnými diodami.
velke_06.jpg
Tento Packard Bell se na našem trhu objeví pouze tehdy, pokud se k tomu odhodlá nejmenovaný řetězec se spotřební elektronikou.
velke_01.jpg velke_07.JPG 
Nezajímavějším kouskem výstavky „velkých“ notebooků byl jednoznačně tento Alienware M17x – zřejmě nejvýkonnější notebook na světě. Dvojice mobilních GTX 280M v SLI, dva či tři SSD disky a quad-core – prostě brutální mašina. Zaujal promakaným designem a neuvěřitelným výkonem.

Tegra spojuje chytré mobily a mini notebooky

Mnoho pozornosti si v prezentacích i výstavce uzurpovala zcela nová kategorie produktů – takzvané smartbooky. Jak samotný název napovídá, jde o určitou kombinaci vlastností chytrého telefonu a klasického notebooku.

Srdcem smartbooků bylo v tomto případě samozřejmě od nVidie – jde o zařízení založené na bázi nVidia Tegra. Osm nezávislých procesorů v jediném kousku křemíku se postará téměř o všechny „životní“ funkce těchto zařízení. Základem je ARM procesor a grafické části zaměřené na akceleraci všech vizuálních aspektů jejich používaní.

tegra_01.jpg tegra_02.jpg tegra_03.jpg
Více o zařízeních založených na čipu nVidia Tegra se dočtete v článku na Smartmania.cz, zde jen v krátkosti fotografický průlet výstavkou.

Tegra se technologicky nejvíce blíží čipům, které najdete v chytrých telefonech, a proto není překvapením, že operační systém na vystavených smartboocích byl Windows CE, který si s ARM procesory výborně rozumí. Rané vývojové verze obsahovaly prohlížeč Firefox s plnou podporou i akcelerací flash obsahu a možnosti přehrávání HD videa.

mobinnova_mabo_01.jpg mobinnova_mabo_03.jpg mobinnova_mabo_06.jpg
mobinnova_mabo_05.jpg mobinnova_mabo_02.jpg
Zajímavý tablet bohužel nefungoval – stal se obětí zvědavosti a zemřel při operaci, či spíše pitvě. Být o kousek tenčí , tedy bez zbytečných portů, byl by to velmi elegantní kousek hardwaru. Zaujal trackpointem, nízkou hmotností a obrovskou výdrží.

Představu o smartbooku ztělesnil Mobinnova élan s hmotností 836 g a 8,9“ displejem. Při těchto parametrech obsahuje 26Wh baterii, která mu díky neuvěřitelné úspornosti Tegry vystačí až na 10 hodin přehrávání HD videa nebo až 25 dní přehrávání hudby. To skutečně není překlep – největším žroutem energie je ve smartbooku displej a když jej vypnete, tak je 26 Wh baterie v kontextu spotřeby v řádu desítek až stovek mW přímo gigantickou zásobárnou energie.

mobinnova_elan_02.jpgmobinnova_elan_01.jpgmobinnova_elan_03.jpg mobinnova_elan_10.jpg mobinnova_elan_06.jpg mobinnova_elan_07.jpg
mobinnova_elan_04.jpg 
Takto by měl vypadat netbook, když máme na mysli přenosné zařízení s trvalým připojením k internetu s plnohodnotným přístupem k internetovým službám. Extrémně úsporná Tegra uvnitř si s flash obsahem totiž poradí lépe než cokoliv s Atomem od Intelu.

S extrémní výdrží a nízkou cenou (do 150 dolarů nebo téměř zadarmo od mobilního operátora s datovým tarifem) půjde zcela jistě na dračku. Zapomeňte na aplikace, postačí dobře optimalizovaný prohlížeč, a pak klidně i na nabíječku – pár dní to zvládnete i bez ní.

wistron_m5_01.jpg wistron_m5_03.jpg wistron_m5_07.jpg
Posledním Tegra „smartbookem“ byl podivný produkt velkého OEM a ODM výrobce Wistron, který Tegru použil zvláštním způsobem do většího těla s „HD“ displejem o rozlišení 1 366 × 768 bodů. Výbava mimo jiné zahrnuje i relativně velkou baterii s kapacitou 56 Wh. S touto výbavou by měl Wistron M5 přehrávat video obsah kolem 15 až 30 hodin v závislosti na jasu displeje a hudbu snad i dva měsíce při vypnutém displeji.
tegra_06.jpgtegra_08.jpg
Tento modul velikosti so-dimm paměti bohatě stačí pro akceleraci flash obsahu, HD videa a všeho kolem při spotřebě v desítkách až stovkách mW.

IONizovaný Lenovo IdeaPad S12

Několik produktů založených na nVidia ION již dorazilo i na naše trhy, mini notebook s touto zajímavou platformou však doposud chybí. Napravit by to mohlo například Lenovo, které má připraven větší IdeaPad s označením S12. Díky většímu displeji má velmi pohodlnou klávesnici, zůstalo mu pevné tělo a moderní platforma mu do výbavy přidala dobrou sadu vstupů a výstupů.

ideapad_s12_01.jpg ideapad_s12_02.jpgideapad_s12_03.jpg
ideapad_s12_06.jpg ideapad_s12_09.jpg ideapad_s12_12.jpg
Lenovo IdeaPad S12

Dalším ION mini notebookem byl drobný Weibu N10, který tvarem i vlastnostmi zapadá mezi plejádu ostatních notebooků. Díky i IONu má výhodu v HDMI výstupu a lepším výkonu ve hrách. U vystavených vzorek překvapilo použití „stolní“ verze Intel Atom 230 s vyšším TDP.

weibu_01.jpgweibu_03.jpg weibu_04.jpg
Weibu N10
Diskuze (11) Další článek: Nová kniha: Internet pro úplné začátečníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,