Nové MacBooky Pro: vylepšení, na která se čekalo

Diskuze čtenářů k článku

15. 04. 2010 00:10

MacBooky jsou krásný, možná se na nich i dobře dělá, ale u mě s ThinkPadem jasně prohrávají. Je to jen můj názor, tak mě hned nemlaťte. Lampička a přehledná klávesnice jsou dost návykový. No, je pravda, že pokud někde leží položený IBM ThinkPad T40p tak si ho nikdo nevšimne, možná by mi i květináč na něj postavily, ale kdyby tam byl jakýkoliv MacBook tak by bylo, jéé ten je hezkej můžu se na něj podívat (vyzkoušet).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 02:12

na 50% mate pravdu...klavesnice co do rozlozeni neni spatne, hlavne tam je vice klaves na prme pgup, down, home, and a podobne...jensze lampicka? tu jsem miloval...Macbook ma ale klaves podsvicene a je to mnohem lepsi, nez lampicka, ktera sviti nerovnomerne, osvetluje i samotnej obraz a trena u x200s nejakej debil udelat efektrni hranu kolem kamery a kdyz svitila lampicka, tak svitila od ni i ta hrana...no a jeste jedna vec, prkotina, ale vsimnete si, co udela lampicka, kdyz vam usne display (ja delam i v noci). Lampicka udela "nic", sviti porad, ac nepracujete, display nesviti...docela mile mne potesilo, kdyz na macbooku mi i pod windows (ja OSX nesmam rad a nepouzivam) podsvice zhaslo...vim, prkotina, asi to jde resit i na thinkpadu, ale....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 23:04

Podsvícená klávesnice je určitě lepší v tom máte pravdu. Ale lampička funguje dobře (až překvapivě) a na displeji se to alespoň u mne (T40p), neprojevuje nijak, taky na něm dělám v noci, displej je matný a ona svítí spíše směrem od něj. Divím se, že to nepoužívá více notebooků, vždyť to nemůže být nijak drahý na výrobu. Jinak mě zhasíná, jakmile displej vypne, už to tak bylo nastavený, nevím jestli to řídí BIOS nebo Operační systém (PCLinuxOS 2009,2).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:55

Já osobně zvažuji macbook pro 13" a nebo Dell Vostro 3300 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp... .

Myslim že je to prakticky "podobné" .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:14

Přesně tak. Kvalitnější modely jiných výrobců jsou taky trošku dražší, no a Apple vyrábí jako kdyby jen ty kvalitnější. Na co vyrábět padesát modelů, když stačí pár kvalitně zpracovaných.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:07

velmi vela ludi nie je ochotnych dat za notebook 1000$, tak preto vyrabaju "50" modelov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:58

Samozřejmě, ale prostě na takové uživatele se Apple prostě nezaměřil, ty přenechává ostatním společnostem, Apple nechce být značkou pro všechny, ale pro střední a vyšší vrstvy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:58

Tak samozřejmě. Mnoho lidí si taky nemůže/nechce koupit, co jí vím, třeba Lexus. No tak si koupí například Fabii, že? Je to naprosto zřejmá analogie - Lexus (Apple) se určitě nezaměřuje na stejnou cílovou skupinu jak Škoda (MSI).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:57

Není, protože na Dell nejede OS X

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 22:20

Tak pokud se "zvažuje" tímto směrem, tak bych zvážil, zda nekoupit nic a ušetřit si tak 30000 Kč. Vědět, jaký chci OS je přece základní věc. V dnešní době je nejlepší Windows 7.

Doporučuji Dell Vostro, ale desktop. Mám mobilní Lenovo a dělá se na něm MIZERNĚ (jako na všech noteboocích).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 23:37

"V dnešní době je nejlepší Windows 7." Nemáš ještě nějákej džouk v rukávu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 23:50

Podle ikonky se zdá, že máš Mac OS X. Tento systém je ale velmi speciální a minimálně rozšířený. Na Živě se o tomto exotickém systému píše nějak mnoho, evidentní PR. Windows 7 je objektivně nejlepší komerčně a nejlepší technicky. Holt Windows má každý, tak chybí onen pocit výlučnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 00:01

Uz som to tu pisal vela krat, ale este raz sa zopakujem:

Mac OS X nie je rozsireny, lebo zapada do premium segmentu, tj notebooky nad 1000$ + u nas o nom vie len mizive percento ludi (nedostatok reklamy sposobene tym, ze Apple sa zameriava takmer vylucne na USA).

Ak si ale pozries aka je situacia prave v spominanom USA, budes velmi prekvapeny a prestanes mudrovat. Usetrim ta googlenia, pravda je takato: (jedna sa o retail predaj, nezahrna firemny predaj)

notebooky do 1000$ - Windows ma podiel takmer 100%, Mac OS ma 0%

notebooky nad 1000$ - Windows ma podiel menej ako 10%, Mac OS ma vyse 90%

Samozrejme toto co som napisal sa da vygooglit, najde to 2 clanky, jeden starsi, kde ma Apple 90% iba co sa tyka revenue-share a druhy (novsi), kde je uz unit-share.

Teraz nastava otazka, je Windows skutocne lepsi, ak pri vybere z premium notebookov (rozne Thinkpady, Dell a pod) si viac uzivatelov vyberie prave Mac?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 04. 2010 00:03

Objektivně podle jakého měřítka nejlepší?

Technicky z jakého hlediska nejlepší?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 04. 2010 01:31

"Windows 7 je objektivně nejlepší komerčně a nejlepší technicky" -Tak tenhle mě dostal do kolen Mimochodem, už můžu spustit jednu instalaci Windows v 64 i 32 bitech a nebo doporučíš BFU aby používalo Windows bez antiviru? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 21:46

Nejlepší komerčně podle počtu prodaných licencí. Nejlepší technicky - hlavně aplikacemi, Ale i například i ona zmiňovaná 64-bit verze.

Na 64-bitovém systému je možné běžet 32-bitové aplikace. Pokud vím, tak si člověk vybírá při nákupu, při běhu si z jedné licence vybrat nemůže. Není problém mít virtualizaci i jiných systémů Windows, je-li to potřeba. Já virtualizuju Windows Server.

Sem BFU bez antiviru. I když vlastně nevím, co to BFU je. Antiviry jsou i pro Mac. Podle mě je to nutné pro firemní účely, kde jsou antiviry požadovány. Mít antivirus doma ale asi nebývá příliš potřeba.

Podle mě antivirus nepotřebuješ. Pokud tě nenapadne stahovat iWork Rapidhare Edition nebo podobný zavirovaný SW.

Reklamy na Apple Mac je na Živě plno. No v iStyle je prázdno, jak to sleduji. Holt se lidé na masivní reklamu nenechytají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 04. 2010 10:44

"Nejlepší technicky - hlavně aplikacemi" To myslis jako tema nekonzistne se ovladajicima/vypadajicima aplikacema mezi kterejma poradne nefunguje drag and drop?

"Ale i například i ona zmiňovaná 64-bit verze." Ehm, jako treba za tech 64 bitu ve Windows jsou hezci, nebo jak se to meri? :D

"Na 64-bitovém systému je možné běžet 32-bitové aplikace." Vidis, ja mam jenom jeden system kterej jede v 32 i 64bitech, zalezijenom na tom kam ten disk zapojim(Leopard jeste umel to same s ppc) a ted pozor, nejenom ze muzu na x86_64 poustet x86(a diky rosette i ppc) aplikace, ale muzu dokonce na 32bit systemu pustit 64bit program.

" Není problém mít virtualizaci i jiných systémů Windows, je-li to potřeba" To vis ze jo a zaplatim dalsich X tisic :)

"Antiviry jsou i pro Mac." Obvykle ale hledaj win32 potvurky. S tim pouzitim na doma nevim nevim, staci ti jeden pornochtivej navstevnik tve domacnosti behem tve nepritomnosti a jsi v loji

"Reklamy na Apple Mac je na Živě plno. No v iStyle je prázdno, jak to sleduji. Holt se lidé na masivní reklamu nenechytají." Ani ne, po Praze potkavam lidi s MacBookama porad, kdyz du na Filde o studentskyho klubu, tak tam jsou k videni dokonce castejs nez ostatni znacky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 04. 2010 00:01

Co tím myslíš, vědět, jaký chci OS? Na MacBook dostaneš Windows na pár kliknutí tak komfortně, že ti to Windows v životě nenabídne, takže pokud chce Windows, nic se pro něj v rozhodování nemění.

Windows vs Mac OS bych dvakrát do podrobna neporovnával klasickým příměrem "kdo je víc" či "kdo je nej", ano, Windows 7 už jsou relativně podařený, sic pořád čekám, kdy zase přijdou s něčím (r)evolučním, od převratu, jakým pro mě byly XP, už by to opravdu chtělo přijít s novou kůži na trh... Mám tu Acer Aspire a jako "bývalý Windows-fil" (abych zapadnul do místního žargónu), co myslíš, že na něm mám za OS? ..... Mac OS 10.5. Ne, protože by mě k tomu někdo nutil, protože mě krutý Steve nutí i mimo hardwarovou "platformu", ani jen tak ze srandy nebo pro cool-titulování, protože to bečící iStádo přeci vůbec neví, co dělá ale protože jsem sakra chtěl, dostat jej na tak nestandardní HW (z pohledu Apple) dá docela práci a tu si dá jen někdo, kdo ví, proč to dělá Ano, s Windows se mi roky dělalo pěkně, jednoduše, něvěděl jsem tak docela, jak to chodí jinde, ale pokud používáš Mac dýl, jak týden, zjistíš, že na něm taky něco je, a je toho sakra dost, a není vůbec složitý si ho zalíbit. A kupodivu, cítím se na něm lépe a svobodněji, než kdy na Windows. Skoro stejně, jako na dalším stroji žhavící Debian Linux. Toť spíš pro ostatní rychlosoudce, než něco zkritizujete, zkuste si dát tu práci a alespoň si o terči své kritiky něco zjistit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 22:01

Pravda je, že na Macbooku běží všechno, ale to není důvod ho kupovat. Macbook má nejen pro Windows například mizernou klávesnici.

Zjevně si na Macu hraješ, nic proti. Já na PC používám MS Visual Studio Team, SQL Server, Sharepoint Server. A to pokud vím, na Mac OS X srandě běží jenom virtuálně a stejně je nutné mít licenci Windows. A Mac OS X samotný je jinak víceméně nanic. To je hrozně nedotažený SW. Snad kromě Time machine tam opravdu nic není, pokud se nebavíme o produktech Adobe nebo velmi úzce specifických střižnách videa od Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 04. 2010 10:28

"Macbook má nejen pro Windows například mizernou klávesnici." Aha a proto je ve vsech recenzich pochvalovana a vyrobci ostatnich notebooku ji kopirujou.

" Já na PC používám MS Visual Studio Team, SQL Server, Sharepoint Server. " Aha, takze kazdej kdo nedela v tehle MS krapech, si na pocitaci vlastne hraje? Jestli to myslis vazne, tak jsi fakt kosmopako.

"A to pokud vím, na Mac OS X srandě běží jenom virtuálně a stejně je nutné mít licenci Windows" Vidis, Xcode s iPhone SDK si na ty srande Windows nespustim ani virtualizovanej.

"A Mac OS X samotný je jinak víceméně nanic" Asi jako kazdy jiny cisty OS. Ne vlastne ne, ja se bez instalace cehokoliv pripojim na MS Exchange, na druhy placce mam Xcode a predinstalovnaj sw na editaci hudby a strih. Chapu, ty si muzes zahrat miny...

"To je hrozně nedotažený SW" Nehulanizuj a pis konkretne v cem je nedotazeny, jinak si velmi snadno ziskas povest tluchuby.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 04. 2010 21:32

DOvedl bych si představit na Mac OS X funkci podobnou Aero snapu - pro praci vynikajici,ulehceni zbytecneho tahani oken (dva otevrene dokumenty...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 04. 2010 08:48

Kdyz sednu k W7 tak me spis stve(nejsem na ni zvyklej), ale mas pravdu, napad to neni vubec spatnej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:53

Tady je zase Windows zakomplexovanců, co mají potřebu všem Apple uživatelům sdělit, jak jsou hloupí že? Je demokracie a je každého věc, za co peníze utratí a jaký systém používá. Opravdu začínám mít pocit, že Windows komunita je prolezlá frustruvanými závistivci...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:46

Jenze ONI JSOU FAKT HLOUPI.

Staci si precist diskusi k ipadu na technetu, kde uzivatele apple absolutne nechapou vyznam spojeni "beh videa na pozadi" (cimz oni chapou "zapauzovane video na pozadi")

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:55

Vyvozovat obecné závěry z projevů čtenářů na serveru technet.cz (spíše lama-paradise.cz) chce opravdu dovahu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:59

Ano, běh videa na pozadí, kdy nevidím obraz, to dává velmi logický smysl. Bravo!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 17:25

Však tak se sleduje video nejlíp. Kam se se*e takovej Iron Man ve FullHD rozlišení na to, co jsem si podle zvuku z videa na pozadí domyslel já.

(Nechtějte třeba vědět, odkud jsem si představoval, že mu Pepper vytahuje ten obloukovej reaktor a dává tam novej. )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:04

to hej, ale máš aj výnimočne prípady, keď sleduješ niečo live a na tu chvilu čo sa prepneš ti stačí aj zvuk(TV stream, sport)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:37

Koukám, že s. Viktor Zarijev ( tatínek přijel do ČR 21. srpna 68 ? ) si už dělá seznamy nepřátel jako Paroubek. Tak já se teda omlouvám, že jsem se smál cenám těchto hodnotných přístrojů ...... aby mi neshořelo auto.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:01

To není seznam nepřátel. To je seznam diskuzních trollů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:08

Píp píp píp, původně jsem napsal hodně vulgární příspěvek Venouškovi, nicméně pokud jsi Venoušku takovej frajer, jak se tu profiluješ, pojď mi to říct do očí, a dostaneš takovou tečku, jakou by jsi od rusáka nečekal. A věř tomu, že by jsi se ještě velmi rád omluvil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:23

osobne jsem sklaman vyssi cenou MB PRO 15 inch, 100 dolaru neni mnoho, ale me osobne to prinutilo zamyslet se nad tim zda li ma cenu orientovat se na vyrobky teto firmy a ekosystem macosx systemu, kdy nejlevnejsi notebook o teto uhlopricce stoji v nasich krajich nad 40 tisic a i zde je videt snaha apple usetrit, viz. 256 MB video ram a 320MB disk mi pri teto cene pripada jako podstandart, pripadam si velice omezen vyberem, ale to je asi spis muj problem, nez apple :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:23

disk je samozrejme v GB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:42

Pánové

RomanL

Venousekh

white.haven

anywherehome

Zklidněte hormon a běžte flamovat do školy, jste jak malí Jarkové

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:10

Neznas slovo Ironie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:18

white.haven:

Slovo ironie pochopitelne znam, a znam taky spoustu debilku, kteri misto toho, aby napsali cokoli prinosneho, napisou cokoli debilniho, jen aby podporili flame. Dale se tim odmitam zabyvat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:38

co tvé 2 příspěvky včetně tohoto? kdybys nepokládal h*vínka, nikdo by nereagoval....ale zas by byla nuda na světě, každopádně ses chiťyl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:20

Ne, ale známe slovní spojení "diskuzní h0vn0cuc", který kudy jede, tudy trousí svoje ho... řekněme - obsah své cisterny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:22

Drahoslave, máš za 1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:44

A ty mas kde svou cisternu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:37

chytil se...dyť to celý píšem kvůli "lidem" jako ty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 12:41

To má logiku Asi máme trochu mindrák, že, kamaráde?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:08

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 08:50

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 09:19

Vždy, keď sa pozriem na výbavu MacBookov, vôbec ma neoslnia. Ale keď pozriem na k tomu odpovedajúce ceny, tak mám pocit, že na mňa z monitoru žiary 1 GW halogén. To je šasi z platiny a titánu alebo čo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:21

a uz jsi s nejakym delal, drzel ho, nebo tak? ale mozna mas pravdu, proste, kadzy ma jine pozadavky, proto je na trhu tolik produktu, kde je mozne si vybrat, ze jo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 09:28

Nehovorím, aby bolo šasi z detského plastu, ktorý sa pod náporom vánku zosype na prach. Ale aby výbava šla na úkor kvality šasi je opačný extrém. Radšej volím pomer výbava/šasi 60/40 alebo 50/50.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:36

jak jsem psal, kazdy ma pomer nekde jinde...krom toho, nemyslim, ze sasi jde na ukor vybavy...sasi nenuti vyrobce delat nejakej velkej kompromis, proste se rozhdnul pro nejakou vybavu...jedine, co muze byt mirne problem je to, ze hlinik vede lepe teplo a tak je notebook treba teplejsi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:30

A co tak uvést ten hw zázrak za super cenu co zrovna používáš? Nebo alespoň 9 z 10 Henkelů doporučuje a uvést nějaký konkrétní model.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:37

tak myslim, ze to ani nepotrebuje komentar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 09:43

Mám vlastné skúsenosti. Ešte je Sony Vaio s takmer identickou výbavou a veľmi podobnou cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:44

Peter Henkel:

MEGALOL JAKO KRÁÁÁÁÁVA!!! A tohle ty jako porovnáváš s MBP? Tohle mi zlepšilo náladu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 09:49

Neporovnávam produkty, porovnávam pomer cena/výbava.

Ešte toto: http://www.alza.sk/sony-vaio-eb1e1e-wi-d1574... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:52

jak jsem psal, papir snese vse, realita je dulezita...pokud srovnavate to, co jste poslal s tim, co tady resime, asi nema smysl pokracovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:56

A není smysluplnější porovnávat produkt jako celek? Protože bez toho srovnání by vždy nejlepším počítačem byl obsah nákupního košíku asijského internetového shopu s komponentami. Ten má sice nejlepší poměr cena/výkon, ale jinak je k ničemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:07

Zvlášť úžasné je to "výdrž až 3 a půl hodiny"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:00

3.5 hodiny vydrze proti 10 hodinam? Ty nie si zdravy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 14:00

Tú výdrž si vycucali z palca.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:07

Apple? No urcite, pri minulej generacii bol na Anandtech test a cuduj sa svete, fakt je taka vysoka. A aj keby tam bola ta stara vydrz (7 hodin), stale je to dvojnasobok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 14:12

Nie Apple, ten Sony.

Pre ostatných: ja nekritizujem produkt, ale cenu. Byť o dosť nižšia, bez váhania si MacBook kúpim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 14:33

Na cenu je třeba koukat v souvislostech: například jen výroba unibody case (nejen relativne drahy hlinik, ale proces sestava ze priblizne z deseti bodu s vysokym objemem rucni prace mezi kazdym z nich) se pohybuje v rozmezi od 350 - 500 dolarů dle modelu. A to je jen za kvalitni sasi, a od ni se odvyji cena celeho stroje.

Vyrazne nizsi tak cena byt nemuze, to by ten sroj musel byt vyroben z neceho jineho a uz by nemel ty mechanické vlastnosti, které má.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 15:25

Tak poprosim link na nejaky doveryhodny web s testom baterie/udanou vydrzou. Fakt sa mi nechce verit, ze vydrz sa co i len vzdialene priblizi 9 hodinam. Ale rad sa poucim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 15:32

9 hodín nie, ale 5 hodín určite. A mne tých 5 hodín úplne stačí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:26

Ale tu nejde o to, co tebe staci. Proste ten notebook sa vydrzou ani len neblizi k Macbooku (polovicna vydrz je prilis hardcore na mna) a tympadom ani len nespada do rovnakej kategorie. Macbook je totiz od zakladov stvoreny ako prenosny PC: lahky, maly, vela vydrzi a vykon je pritom viac nez len dostacujuci.

Proste notebook s takou prenositelnostou (vid spomenute parametre) a rovnakym (resp vyssim) vykonom by si velmi dlho hladal.

A celkovo ma to nudi robit advokata Applu na mojom Asus notebooku ale ked si ludia nedaju povedat...

Mimochodom k vam pod tymto prispevkom, ja som chcel link na vydrz toho Vaia, o Macbookoch viem ze vydrzia neskutocne dlho, este aj prva generacia Macbooku air ktory ma sestra vraj vydrzi okolo 5 hodin surfovania na internete+office s automatickym podsvietenim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 15:33

Počkejte zhruba týden, teda pokud vám tento web (nebo SuperApple.cz) přijde dostatečně důvěryhodný :) Tedy pokud máte na mysli výdrž nového MacBook, pochopitelně, že se nějak v tom vlákně ztrácím :(

Apple měří výdrž v konfiguraci 30% podsvícení a aktivní wi-fi po celou dobu testů (jiní výrobci měří výdrž klidně i s vypnout Wi-Fi, jiní ale i podobně). Pokud je udávaná hodnoty 10hodin, pak to těch devět obyčejného surfování udělá (stačí se kouknout na kapacitu toho akumulátoru, na to by netbook jel přes půl dne) :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 15:53

Na starší verzi MacBooku 13" v pohodě 7 hodin. To je reálná zkušenost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 23:09

Moje verze Macbook White (late 2007), kterou mám již TŘETÍM rokem, vydrží na plné nabití baterie okolo 5ti hodin (jas tak 80 - 90%, wi-fi vypnutá, puštěné iTunes a hudba hrající do sluchátek a psaní do textového editoru)...

Při pozorování filmu ve formátu .avi: podsvícení 60 - 70%, zvuk do sluchátek a vypnutá wi-fi... výdrž přes 3,5 hodiny. Z Prahy do Ostravy Pendolinem a Macbook mi zatím nikdy nekleknul. Jakmile dojedu do stanice, tak mi výdrž baterie ukazuje okolo 10 - 15% ještě!!!

Toto je má reálná zkušenost s 2,5 roku starým Macbookem a stále původní baterií, kterou rozhodně nijak nešetřím... Takže udáváná výdrž 10 hodin, u nového MBP 13, se dá podle mě uplně v klidu dosáhnout.

Jinak já stále čekám na nový model MBP, který bude nějak zase více revoluční. Ale zatím není sebemenší důvod toho mýho sněhuláka dávat pryč... Nakonec ho nejspíš daruju přítelkyni, která se už 2 roky trápí s HP Pavilion. Mimochodem jí po roce používání na baterii nevydrží ani 15 minut!!! V servisu bylo HP zatím jen jednou, můj Macbook zatím musím zaklepat, bez jediného problému! To jen abych reagoval výše na diskuzi o spolehlivosti Maců.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:05

Tady je jako "předkrm" už zmíňovaný test staršího MacBooku Pro, jenž má udávanou výdrž 7 hodin. Anandtech naměřil 8,13h.

http://www.anandtech.com/show/2783/4...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:13

ja na nem jak jsem psal vyuzivam Widle a dostanu se na 4-5h s Wifi, beznou praci (office, nejaky terminal, mail pripojen na exchange a pak stahovani kazde 2 minuty dalsi ucet) k tomu hodne strane ve Firefoxu porad otevrenych, Skype, ICQ...k tomu mam jeste bezdratovou mys...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 14:16

Hovoríš o tom Sony Vaio?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 20:27

nene, MacbookPro 13 late 2009

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 21:10

ne jen z 1kusu hliníku. vlastně tří- šasi,kryt dole a display. A k tomu aby někdo našel book se stejnýma vlastnostma bych ještě přidal velkej multitouch trckpad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:13

Proč si musím koupit 17",abych dostal nejvyšší možný výkon z macboku?Do teď bylo vždycky nejvýkonější 15,4"=nejvýkonější 17"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:33

Ať koukám, jak koukám, tak stále vidím, že to tak je i u nových modelů. Nejvýkonnější 15" MBP je dokonce výkonnější než základní konfigurace 17" modelu. Abyste se dostal na stejnou konfiguraci, musíte si u 17" MBP připlatit za procesor i7.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:12

Apple je hnusnej monopolistickej předraženej šmejd kterej kupujou jenom frikulíni.

Prosím příspěvky tohoto typu dovnitř tohoto vlákna. Ostatní vlákna nechť jsou věnována věcné diskuzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:50

odmitam cist takto spatne napsany clanek - at si to po sobe autor precte a upravi/opravi!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:11

Chtel bych se zeptat, zdali tyto modely podporuji flash, multitasking, maji USB port a zdali umi prehravat video bez konverze To vite, u jablka nikdy nevite, jake kolecko se v jejich uvazovani prave pokazi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:21

Flash : Ano

Multitasking : Ano

USB port : Ano

Video bez konverze : Ano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:16

A jak se s tim srovnavaji apple ovce, kteri z toho nic nepotrebuji?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:06

Provnáváte mobil / iPad (zařízení zaměřené jiným směrem) s "klasickým" počítačem na práci ?

Tedy dobrá :

iPad :

USB tuším má (přes redukci ze system konektoru)

multitasking od verze 4.0 (za 3 měsíce) ano

flash : ne

iPhone :

USB : těžko říct k čemu ho využít, nicméně situace je shodná s iPADem

multitasking - jen 3GS, termín uvedení za 3 měsíce

flash : ne

Jinak k multitaskingu : když si pustím MP3, můžu používat mobil jako modem pro PC a ještě serfovat s Safari a když mi někdo zavolá, tak mi to zazvoní a můžu zvednout hovor. Multitasking tam tedy je, jen ne pro aplikace třetích stran.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:11

OMG.

Nepochopil jste IRONII?

Proboha.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:30

Myslím, že se Richard řídil heslem "na blbou otázku blbá odpověď ", takže si za to můžete sám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:15

Richard a jeho překladač Karel, vy jste teda dvojka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:42

jj, jen to svedci o tom, ze uzivatele apple jsou vymasteni, vcetne vas, kdyz maji problem pochopit ironii.

Chcete odkaz na slovnik, abyste pochopil vyznam tohoto slova?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 17:21

kdybys raději psal do diskuze něco podnětného a ne výkřiky a pak se tetelil jak jsi to těm blbým ovečkám nandal... možná by sis i sám sebe víc vážil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:26

samozřejmě, že nemají a nepodporují

PS: nemrhej tady čas, srovnej si učebnice v aktovce a upaluj ať nepřijdeš pozdě do školy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:31

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:15

Ty uz pises z pocitacove ucebny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:46

On možno píše z počítačovej učebne ... furt lepšie ako tvoje diktovanie maminke

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:43

Nezavid

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:34

Ukaz mi levnejsi nebo stejne drahy kvalitne zpracovany notebook s !jednotnou! tloustkou, s HW vybavou odpovidajici temto MBP a nejakym peknym vzhledem. Az ho najdes, tak mi posli odkaz a ja si ho koupim. A to nejsem Apple ovce, chci to jako notebook, kam si jako primarni system dam W7U (asi)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:35

tohle patrilo o prispevek vyse :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 20:24

ano, to je zajimavy produkt, ale u nas se nedodava, krom toho je to design prevzaty od Macbook Pro temer ve vsem a nema mechaniku...ale jinak, zajimavej, taky jsem premyslel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 21:54

Dej si do nějakýho vyhledávače co prohledává éšopy HP ENVY a vypadnou ti i hodně dobrý nabídky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 02:17

ne, dekuji, zkusil jsem to a vse jen nezname shopy...ja si to umim koupit v zahranici i sam, mne to problem nedela, ale proc bych mel kupovat kopii, krom tohu, 13" nema ani mechaniku...co je tam zajimave, je ta druha baterie na spodni casti tela, ktera ani neni poznat, to se mi zamlouvalo, to jo...ale parametricky to na MBP 13 nema a design je taky o neco jinde a nechci kupvat neco, co si nekde alespon nemuzu prede osahat, abyhc vedel, jestli je to tak dobre...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:07

základní verze začíná na 22 200?? to si může fakt koupit jen totální máááágóóóóóóóór, nebo COOOOOOOL jedinec :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:29

Proč ? Já u nákupu notebooku pod 30 tisíc ani nepřemýšlím. Levnější se neosvědčily - nepřežily přenášení (ačkoli jsem se k nim choval slušně), u některých značek se neosvědčily ani ty dražší kousky.

Levné = někde se šetřilo (třeba takový vyteklý kondenzátor na levné desce s Celeronem je radost pro celou rodinu). A pak si můžu plácat po rameně, jak jsem ušetřil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:36

No to já zase u koupi čehokoliv takového HODNĚ PŘEMÝŠLÍM. Ale proti gustu žádný dišputát, alespoň je vidět, pro jaké koncové zákazníky jsou produkty Applu určeny. Tedy nic proti vám, rozhodně je vidět, že na to máte...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:40

prave, ze u koupe premyslime ale to delaji vsichni,jen ma kazdy jine pozadavky, jiny zpusob pouzit a podobne...to neni o tom, ze na to nekdo ma a chce se ukazat...zkuste navrnout bez ohledu na cenu neco podobneho, jako je tohle...mozna Dell Adamo, ale ten se zde ani neprodava a taky to neni uplne OK a kouknete se na cenovku...mozna ted ty nove Dell notebooky, co se zacnou zde prodavat, mozna HP Envy13, ktery se porad zde neprodava a buh vi, jestli bude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:52

Spíš nechci řešit zbytečné problémy.

Ono je hezké koupit levný notebook, ale když si nad tím potom sednete a vidíte černé na bílém, že byl 2x v servisu (klidně 14 dní jedno servisní kolečko) a jednou sebou závada vzala data (nejedná se o fotky z dovolené), tak Vás potom ten "levný" notebook stojí třeba 70 tisíc kvůli době, po kterou na něm buď nemůžete opracovat nebo děláte práci znovu (kvůli ztrátě dat) nehledě na to, že Vám za tu dobu, co vydrží jeden kvalitní prošly pod rukama tři nekvalitní.

Kromě toho nevím jak Vás, mě řev větráku (u levných NTB docela pravidlo) docela ruší v práci

Koupím si NTB od jakékoli značky, nemám s tím problém (moje historie je : 15 let DOS / Windows, skoro rok OSX).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:05

Pokud vim standardne se NBD zaruka k nb od apple nedava, takze stejne jako u jinych vyrobcu a jejich vyrobku si muzes NBD dokoupit. Takze mi rekni co jsi tim chtel rict? Rychlost opravy bez NBD je +- stejna u vsech, ale u "exotictejsich" znacek je mensi (apple , sony...)!

Apple vyrobky, na to kolik jich je v CR , rorhodne nejsou bezporuchove! Patri k nadprumeru.

Pokud nezalohuji na macbook a on se znici treba disk jsem na tom stejne jako na aceru za 15k ! Zalohovani dat, predevsim tech dulezitejsich je zaklad, a pokud to nekdo nedela je to jen jeho blbost a pak za to draze zaplati a je jedno na cem jede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:21

Chtěl jsem tím říct, že jsem s Applem do servisu ještě nemusel (možná mám jen štěstí). Pár lidí s Applem znám, jeden musel do opravy s Macbookem po sedmi letech, jeden kolega reklamoval iPhone. Ostatní nevědí, co to servis je.

Zálohuji každý týden na DVD popř. náhodně (po větších změnách na flashku, občas na Dropbox), nicméně pokud zvolím nekvalitní HW, tak si prostě koleduju, že přijdu o práci minimálně za jeden den a ještě budu trávit čas tím, že budu zajišťovat opravu, hledat v zálohách a rozházet testovací prostředí na záložním NTB / PC.

Proto se mi vyšši investice do HW vyplatí.

Acer dělá spoustu testů (např. závěsu víka, pád v zapnutém a vypnutém stavu atd.) nicméně by mě zajímalo, co dělá s výsledky. Poslední model co jsem od nich měl (aktuálně je 4 roky starý) tyto testy absoluoval a stejně měl problém s vylamováním pantů, ochrana HDD žádná (kdyby alespoň uložení do gumy nebo něco takového ...).

Kromě toho Windows, vyhoří mi zákadní deska a díky OEM licenci (měl bych) musím přeinstalovat Windows. Jak se pak dostanu k datům v osobních složkách (i když disk přežil, data jsou kryptované, nová instalace vytvoží nový unikátní klíč a mám prostě smůlu).

U Apple mám Sudden motion sensor a MagSafe (plus TimeMachine) a to jsou věci, díky kterým se o své data bojím daleko míň.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:49

Proboha, nebudte prosim tak zaslepeni... Apple dela moc hezke veci, ale budte trochu objektivni.

Kdyz se mi rozbije pracovni nb, a delam zalohy jednou denne, tak me nezachrani ani MAC ani PC. A na obou platformach budu muset resit tuto krizovou situaci stejne. Takze zde neni co resit.

Existuje velka spousta zalohovacich programu jak pro MAC, tak pro PC a dost jich je zdarma. Ja treba pouzivam Mozy a podobnych veci je spousta (i ne-online app).

Nikdo ti nezaruci 100% zalohu a pracovni uptime! Ani strejda v cernym rolaku. Spolehat se na to, ze si koupim MACka za 2-3x (?) vic rozhodne neni zarukou bezpeci tvych dat.

S OEM souhlasim.

Od kdy musim sifrovat data na hdd? Kryptograficke programy neumoznuji export klicu? Proc porad mluvis jen o Aceru, ktery se radi ktem opravdu low. Lenovo, HP, ci Dell? Pokud chci takoveto technologie nemohu preci kupovat home HW, ale koupim bussines tridu, ktere podobne veci maji. A hlavne nemohu porovnavat nejaky plne vybaveny a vytuneny Macbook Pro a plastovy Esus nebo acer. Musim k nemu postavit konstukcne/HW/ a cenove podobne konkurenty.

Ovsem kdybych chtel opravdu bezpeci, a tolik mi nezalezelo na vzhledu, osobne bych radeji volil zdvojit zarizeni, jelikoz nejake je lepsi nez zadne (rozbite). Somozrejme zalohy kazdych 10-20minut. Reseni cenove cca stejne bezpeci vetsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:12

Time Machine - inkrementální zálohy celého systému každou hodinu na síťový disk. Z něj můžu systém, dokument, mail libovolně obnovit z libovolného data jedním klikem, kam až záloha sahá. To je prosím vestavěnou součástí systému.

Tuto zálohu mám zdvojenou okamžitou zálohou na Dropbox složky Dokumenty, kde se inkrementálně zálohují veškeré mé důležité dokumenty při jejich změně (což mj. zajišťuje, že je mám s sebou).

ZDARMA (resp. v ceně systému) mám tedy k dispozici program na onsite zálohu, z níž můžu bezrpbolémově cokoliv obnovit a offsite zálohu důležitých dokumentů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:21

A na PC to neexistuje? Dobre nebude to na jedno kliknuti , ale tohle vse se da ZDARMA udelat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 16:23

Opravdu to zdarma v takovém perfektním podání na Win neexistuje, a i placené vsoftwary na TimeMachine nemají...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:25

Máte pravdu že NBD záruka u nás už na MacBooky poskytována není, přesto můžu říct, že autorizovaný servis Vám opravu provede během pár dní, takže se nekoná žádné dlouhé čekání. Na druhou stranu známý nedávno dával na reklamaci Acer a byl mu vrácen po 3 týdnech).

Co se poruchovosti týče, tak ta se pokud vím uvádí v procentech, takže nezáleží rozhodně na počtu zařízení na daném trhu. Jediné co by mohlo tuto statistiku ovlivnit je opravdu nízký počet "vzorků", což ani při relativně nízké prodejnosti Maců u nás není splněno.

K těm zálohám - na Aceru si budete muset kvůli Windows zakoupit nějaký zálohovací program, případně si zakoupit vyšší verzi Windows (a že ceny těchto verzí Vám pomůžou ten MacBook cenově dohnat ), na Macu pár kliknutími nastavíte automatickou zálohu Time Machine a o nic se nestaráte.

Navíc ona i šance na to selhání disku je u notebooků Acer větší. Pochybuji totiž, že u Aceru je každý model vybaven sudden motion senzory jako je tomu v případě MacBooků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 11:39

Lži. Zálohování je součástí -každé- edice Windows 7 - "In addition to full-system Backup and Restore found in all editions, you can back up to a home or business network. ":

http://www.microsoft.com/windows/windows-7/compare... ...

Co se poruchovosti týče, je na tom Apple poskládaný v Číně dost hrozně: http://forum.mujmac.cz/read.php...

Takový Dell je na tom v ČR mnohem lépe, už vůbec nehovoře o jeho skutečně funkční On-Site NBD garanci. U Dellu se nečeká na nové díly týdny, jako běžně u Apple.

V USA je situace jiná, ale v ČR je Apple dobrý jen tehdy, pokud je člověk jeden z těch pomatených pseudo-cool lidí, co nedostatek vlastního umu musí nahrazovat značkou notebooku s podřadným servisem a vysokou cenou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:54

Že máš ještě odvahu vylejzat multitaskingová vědmo. Čermák=technoblb, Hulán=technoblb2

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:04

Ja naopak Radkovi fandim, neboji se rict pravdu na plnou hubu. A souhlasim s nim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:50

Já s ním nesouhlasím, ale mám ho rád, alespoň je sranda. Radek je kult.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:29

Kult a prosím čeho? Vyčpělý klaun veřejně lezoucí do zadnice svého zaměstnavatele?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 20:58

pokud vím, tak Radek podniká, pokud tedy nemá vyoperovaná žebra, tak je to fyzicky nemožné...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:03

Radku, nelži. Instaloval jsem před cca měsícem Windows 7 Home Premium. Umí zálohování jen na interní zařízení - to jest interní disk, flash disk nebo DVD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:40

Odkdy je USB flashka interni zarizeni? ROFL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:55

Chápu, někteří jsou zvyklí obcházet všechny svoje počítače s Flashkami s tím, že mají v kalendáři uvedené "zálohovat všechny domácí počítače". Až začnete používat síťová zařízení s automatickou zálohou, řekněte, ať vás pak mohu uvítat ve 21. století.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:51

Dropbox, mozy a jim podobne sluzby? Ano jsou omeze jednotkami GB, ovsem na denni zalohovani (10-20minut) mensich souboru postaci. Kdyz chci vic, pro firmu by to nemel byt problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:55

Mám na mysli normální domácí NAS, na který se přes zálohu přes síť automaticky zálohují veškeré domácí Macy. Kdykoliv z této zálohy můžu obnovit libovolný soubor, mail, či třeba celý systém. Bohužel mám doma i PC s Windows 7 Home Premium, kde si Ballmer řekl "kdo by dneska měl doma síť, sice nabízíme home servery pro domácnosti, ale co", které musím předpotopně obcházet s externím diskem, když si čas od času vzpomenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:38

http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/zalohov... ... chapu, v masoxu je to soucasti. Osobne me stve, ze to neni taky integrovano (tak propracovane) ve windows, ale kdyz se chce, tak se podobne reseni da udelat. Bohuzel to bude chtit trochu casu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:52

Spíš kombinaci nástrojů, jedny na inkrementální, jedny na zálohu systému. Je to škoda, přitom Backup Center ve Windows 7 je, akorát z nějakého důvodu se MS rozhodl jeho funkčnost odlišit. Přitom stačilo to nabídnout normálním domácím verzím (na Macu se mi líbí, že pokud bude disk KO nebo celý systém, tak prostě jen vezmu nový disk ebo nový notebook, hned při instalaci zvolím, že chci systém natáhnout ze zálohy a během několika minut pokračuji přesně tam, kde jsem skončil na starém NTB / disku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 20:53

mno, jenže EU se Microsoftu plete do systému, jen blbej browser jim tam vadil, takže nevím, jak by se koukali na plnohodnotné zálohovací centrum...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:06

Ou, nikoli lživé, pouze špatně podané. Windows ve verzi "pro domácnosti" nenechají zálohovat na síťový disk (i na ten běžný externí disk je to zálohování zbytečně komplikované, na nějakou obnovu části nainstalovaného systému bych v případě Windows asi nesázel). Za to je potřeba si s tímto úžasným systémem připlatit. Nemůže být jedna verze pro všechny za rozumnou cenu, to by potom Microsoft neměl dost finančních prostředků na obtáhnutí iPhone OS 3.0 (ano, to je ten rok starý) a vytvoření paskvilů typu telefony Kin. (Ano, budeme do sebe teď kopat, když se Vám to tak líbí. )

Co se iMacu 27" týče, tak opravdu s ním byly/jsou problémy, což se prostě může u první revize stát. Je to případ jednoho jediného modelu, a to pouze v nové revizi, takže by se možná slušelo to nevztahovat na celou značku, která je dlouhodobě v čele žebříčku neméně poruchových počítačů. Také by se možná slušelo dodat, že Apple dával uživatelům porouchaných iMaců 15% z ceny počítače jako omluvu (to je cca $300).

Taky by mě zajímalo, kde jste byl na tom, že se na nové díly k opravě čeká u Apple týdny. Vytáhněte si hlavu z p*dele a nepište takové bludy. U autorizovaného servisu u nás je oprava provedena třeba do druhého dne, většinou během týdne. V zemích, kde mají Apple Store, je vše řešeno třeba i na počkání u Genius Baru.

Co bych ale vlastně chtěl od člověka, co se nebojí tablet PC Acer s hmotností téměř 2kg, k dotykovému ovládání neuzpůsobenými Windows 7 a výdrží na baterii "až" 8 hodin (čemuž u Aceru snad nikdo nevěří) veřejně srovnávat s iPadem, jež se tomuto zmetku ani nesnaží konkurovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:55

Celkem souhlas, jen k tomu Aceru - trochu mu křivdíte, Acery řady Timeline opravdu nejen, že udávanou výdrž při běžném používání dosahují, ale i většinou překračují a to je dokázáno prakticky ve všech nezávislých testech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:47

Hmm, mám doma Vaio s WIN7 a zálohování nefunguje. Pouze ohlásí, že záloha nešla provést z neznámého důvodu. Dvakrát do týdne blue screen.. To jsem si pomohl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 08:48

Nekupujte si nic od Sony, je to výrobcem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:52

Nejde o značku notebooku, ale o nejlepší operační systém - OS X

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 18:07

Pokud je to s tou poruchovostí pravda, tak si to pánové z Číny odnesou (pokud Apple zjistí, že byla chyba způsobená OEM partnerem skládajícím iMacy a ne např. designem výrobku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:34

nejsem ani magor, ani cool a mam ho a pouzivam vyhradne s Widlema Krom toho, 22tis je prepocet, pri stejne cene v USA se u nas nejlevnejsi 13" verze prodavala kolem 32tis s DPH a nepocitam, ze tomu ted bude jinak...je to krome 2x tak dlouhe zaruky i z dalsich duvodu, ktere nejsou podstatne...pracuji na notasech cca 17let a po dlouhe dobe je MCBP to nej, co jsem mel...neni idealni, ale mel jsem hodne Thinkpadu rady X, HPcka, jedno Fujitsu a pak hodne Compaqu a musim rict, ze posledni poradnej notas, co jsem mel byl Compaq EVO N410c. Ano, stal temer 100litru, ale poradne zpracovanej, kvalitni, vse funkcni. Thinkpady taky do verze X61 jeste slo uzivat, ac meli sve mouchy, ale to, co delaji ted je smutne, nekvalitni, blbe a levne materialy a mohl bych pokracovat...MCBP (to neni MamaCoBychPichal z prci prci prcicky je kvalitne udelanej a kdyz si trosku vyhrajete, Widle na tom jedou krasne, samozrejme, urcite problemy to ma, ale to ma vse...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:38

a abych jeste doplnil, dokoupil jsem si k tomu vice RAM a slusny SSD, to mate dalsich pres 10tis...pak je potreba redukci na bezne monitory, k tomu jsem si dokoupil prodluzovacku video kabelu, dalsi 2 adaptery, abych na ne nezapominal, rovnou s novym notesme dve poradne mysky, novou brasnu a jste na 50tis...i tak mi to prijde porad slusne za to vse, co mi to dava...mozna bych uvitel delsi zivotnost na baterie, coz nova verze prinasi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 08:41

Obávám se, že jste Think Pad už nějakou dobu neviděl. Mmj za 32k se dá sehnat TP s 4GB RAM a 128 GB SSD v základu a obávám se, že bude lehčí a vybavenější jak MBP. O konstrukci a výdrži nemluvě. Nebudete potřebovat žádně redukce a připojíte to kam budete chtít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:53

jeste pred tak mesicem a pul jsem mel X200s, takze asi jsem videl...3x v servisu, praskajici palmrest, prohybajici se klavesnice....pak jsem jej vratil po pul roce dodavateli (z toho v servisu mesic a pul)...neresme ted, kolik za stejnou cenu kde papirove dostanu, to je irelevantni, pac papir snese vse...ale ano, ve vasem prispevku je jedna pravda...nepotreboval bych redukce...to mi taky vadilo, ale i tak jsem se rozhodnul se x200s zbavit a nelituju...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:53

"se dá sehnat "

link by nebyl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:55

a jeste, nevm, kolik jste mel Thinkpadu, ale ja mel od myslim x30 vsechny modely teto rady...posledni snesitelna byla X61, ale to jsem mel dovoz z Japonska, co jsem tady videl tuzemske verze, bylo to horsi....dalsi vec, kouknete se treba na to, jaky je ten SSD v notasu...ono, neni SSD jako SSD...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:04

tento Thinkpad je srovnatelny s MacBook Pro

http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t410-2518... ...

cenove jsou na tom stejne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:34

By mě vcelku zajímalo co člověka "nutí" psát podobné výlevy.

PS: Je to nutkání silnější než ty a nelze mu odolat? Objevilo se to již v dětství? Vyhledal jsi už odbornou pomoc?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:35

Ukaz mi levnejsi nebo stejne drahy kvalitne zpracovany notebook s !jednotnou! tloustkou, s HW vybavou odpovidajici temto MBP a nejakym peknym vzhledem. Az ho najdes, tak mi posli odkaz a ja si ho koupim. A to nejsem Apple ovce, chci to jako notebook, kam si jako primarni system dam W7U (asi)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:39

Co je to "kvalitně zpracovaný notebook"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:40

... ale design to má dobrý, to uznávám!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:41

pro kazdeho neco jine...ale pro mne treba nevrze, kdyz ho chytnu za roh, vse poradne licuje, neni nikde zralok, nic necvaka, neprohyba se, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:28

lehce se to otevre jednou rukou, neřve to jako prase, když si pustím fullHD film atd... Krome Macbooku nic takového neexistuje, takže klid, nebudete si muset koupovat jiný stroj...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:46
14. 04. 2010 12:02

Tak zrovna na thinkpady jsem včera koukala a věřte mi, že bych je za svůj macbook pro nevyměnila, i kdyby mi za to zaplatili dvojnásobek rozdílu ceny. Skutečně ne.

Je mi jasný, že ne každý to tak má, ale o tom to je, aby si každý vybral, co mu vyhovuje...no ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:59

Ja Apple nemam, ale notebook za 22000 bych si rozhodne nekoupil, dobre notebooky zacinaji tak od 35000. Pokud je planujes i nekam nosit, tak vubec nema cenu divat se na neco, co huci, pece, lamou se u toho vika a baterka vydrzi max 3 hodiny pri brouzdani na netu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 05:01

Mne by docela zajimalo, proc 13" verze je tak malo omlazena. Na jedne strane jsem rad, pac tim padem mi staci stavajici verze, kterou mam, na strane druhe mi prijde, ze 13" verzi Apple stavi jako "low end" rady Pro. Dyt to, ze chci mensi notas neznamena, ze nechci novejsi procak, lepsi vykon a podobne. Docela skoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 05:03

a taky nemoznost u 13" verze mit matny display je smutna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 05:59

ale 28000 , 33000 a 43000 je zase docela veselé

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 06:36

Ako málo stačí k detskej radosti ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:07

No dobře no :

- tloušťka zavřeného MacBooku Pro = tloušťka spodní části otevřeného Aceru (pokud něvěříte, udělám foto)

- hlučnost větráků při běžném zatížení prakticky nula (rozhučí se někdy nad stránkou s Flashem a vždy u náročných her) nicméně i při větrání na max je hlučnost někde jinde než u běžného NTB

- když už jsme u toho, umístění vetracích otvorů (lze ho položit do peřin a neupeče se)

- mechanická odolnost, konstrukce, design (neznám lepší za tuhle cenu)

- výdrž baterie

- OSX je systém, který není o nic osekán, tedy něco jako Windows 7 Ultimate

Takže proč by měl být za 10000,- ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:09

Firma jako Acer ma neco jako tloustku spodni casti? WOW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:35

Když vám napíšu OS od Microsoftu a budu ho porovnávat s desktopovou verzí Linuxu, taky Vám nebude jasné, co asi tak myslím ?

V tom případě bych myslel portfolio desktopových OS (Windows 2000 až Windows 7 Ultimate 64bit).

V tomto případě myslím notebooky firmy Acer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 09:44

Skutečně jsou tam tak propastné rozdíly v tloušťce u jakéhokoliv Aceru

MacBook Pro 15" - 25 mm

Acer Aspire Timeline 15" - 26 mm

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 14:34

Hmm, uvádějte skutečná čísla.

MacBook Pro 15" (Core i7 2,66 GHz) - 24,1 mm

Acer Aspire Timeline 15" (Core2Duo 1,4 GHz) - 24,8 až 29,7 mm

Tloušťku, které Acer Timeline dosahuje v nejužším místě má MacBook po celé ploše. V nejtlustším místě je Acer o půl centimetu tlustší. Navíc porovnáváte neporovnatelné, ukažte mi podobně tlustý notebook s plnohodnotným procesorem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 15:37

Myslím, že ten rozdíl v tloušťce je stále zajímavý (a rozpoznatelný). Pokud se podíváte trochu do historie, je ještě víc propastný.

V podstatě to je první věc, která lidi k Apple přitáhne (pokud ho někde někdo zapne). Hned potom přihlížející zaujme to ticho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 16:05

MacBook Air

ProBook 5310m

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 17:07

Dejme tomu, kritérium tloušky už dokázal jeden výrobce po čtyřech letech pokořit. Bohužel se tam ale soudruhům z HP nevešla optická mechanika a o 15" monitoru si taky můžeme nechat jenom zdát.

Tedy MacBook Pro je stále jediný notebook, který má plnohodnotný procesor a optickou mechaniku a tloušťku do 2,5 cm a slušnou výdrž na baterie. O aluminiovém unibody šasy ani nemluvě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 19:43

No dobre, kdyz to beres takhle, tak co treba ThinkPad T40? Cerven 2003.

Ale mas pravdu, dnes krome Vaia Z takovy notebook neni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 20:38

No jinak to brát nejde. Pokud budu preferovat jen jedno hledisko tak vždycky najdu lepší a levnější stroj. Ale pokud se na MacBook Pro podívám jako celek, tak musím říct, že nemá konkurenta. Možná ty Vaia, ale s velmkym ALE. ThinkPady (ty skutečné) jsou kategorie sama pro sebe. Jsou to bezkonkurenční pacovní nástroje, což MacBook není. Spíš jsem chtěl poukázat na nesmyslnost srovnání s stroji Acer, Asus atd, které jsou prostě od počátku koncipovány jinak. U Aceru si člověk může vybrat mezi mobilitou, výkonem, výdrží, designem ale nikdy to nedostane všechno najednou jako u MacBooku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 04. 2010 01:03

Tohle by chtelo vytesat.

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 09:33

Ona právě to zeštíhlení umožní nevýměnná baterie Applu. To si jiný výrobce ani nedovolí, já rozhodně radši oželím těch pár milimetrů v nejširším místě. Ale jako uznávám, že nebýt vysoké ceny, byl by celek zajímavý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 04. 2010 10:36

No ještě před rokem měl MacBook vyměnitelnou baterii a tlouštku měl úplně stejnou. Po nahrazení vyměnitelné baterie tou nevyměnitelnou se ovšem zvýšila výdrž baterie o 1 - 2 hodiny, kéž by totéž udělaly i ostatní výrobci. Ostatně několik notebooku jsem již vlastnil a nikdy jsem na baterii neměl potřebu vůbec sahat, nato jí vyměňovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 19:50

MacBook Pro je nádherný kousek hardware, ale přeci jen není jediný. Myslím, že z popisovaných vlastností třeba Lenovu T410s chybí pouze to šasi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 20:31

Jo souhlas. Ale MacBook Pro a T410 prostě nejsou konkurenty. Nedovedu si představit, že by si někdo vybíral mezi těmito dvěma stroji. Mimochodem T410 má šasi tuším z magnézia takže tam není co zlepšovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:13

Nechapu. Vy porovnavate "MacBooku Pro" (tj. konkretni notebook) s Acerem (coz neni notebook, ale firma, ktera vyrabi i spoustu dalsich veci.) A to byla vec, na kterou jsem reagoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:40

U pana Richarda Švancary je třeba si uvědomit, že okamžikem nákupu svatého jablka se stal členem sekty. Ty se mimo jiné vyznačují tím že jsou uzavřené, nevnímají okolní svět (pokud ano tak pokřiveně) a někdy ho dokonce popírají. Nemohou si tedy všimnout, že v okolním světě se něco děje.

Zůstali uvězněni v šedé komunitě uctívačů svátého jablka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:59

Nevím, možná to tak je. Zhruba 2x týdně mě volají různí lidé, abych přišel, že mají problém PC (Windows). Ty problémy, které řeším v tomto světě (Windows) ve světě Macu nejsou.

Kdybych byl fakt jablečnej zaslepenec, tak je jim nepomůžu. Jenže já jim pomůžu rád (mě je to fakt jedno, jaký OS mají, počítač má fungovat a dělám to většinou za kafe .

V samotném OSX jsem na nějaké věci také narazil, ale jsou to jen drobnosti. Po delším používání jabka prostě vidím, co času jsem strávil řešením problémů, které aktuálně nemám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:37

Samozrejme, proc by problemy Windows mely byt v Macu? Mac ma vlastni problemy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 16:52

Schválně, na které jste narazi vy ? Vzhledem ke kritice máte s OSX slušné zkušenosti ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:17

Proč je 13" verze nepříliš pozměněná je dokonce uvedeno hned na začátku tohoto článku.

Cituji: "Notebook MacBook Pro s úhlopříčkou displeje o velikosti 13,3 palce i nadále setrvává u procesorů z rodiny Core 2 Duo, a to především z důvodu integrované grafické karty. Ta je součástí chipsetu a Intel neumožňuje s procesory Core i5 a Core i7 (kterými jsou vybaveny vyšší modely) použít čipset nVidie."

Přesto když už nebyla použita nová produktová řada procesorů i5/i7, alespoň došlo k navýšení frekvence z 2,26 na 2,4GHz, resp. z 2,53 na 2,66GHz. K tomu nová grafika, větší HDD a o 3 hodiny větší výdrž na baterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:53

ale to ja samozrejme cetl, ale neni to prece neresitelne...to jsou jen vysvetlivky ke stavu, ktery tedy nastal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 12:22

Jsem rad ze tuto vetu nemusim citovat. Ale at to ctu jak to ctu. Vychazi mi to tak ze s procesory Core Ix nemuzu pouzit jinou grafiku nez Intel. Naopak s Core 2 Duo muzu pouzit co chci. Tedy alespon podle toho citatu.

To si toho nikdo nevsiml????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:30

Tak jinak, proc by 13" verze musela mit integrovanou grafiku? O co je horsi 13" proti 15, ci 17"? Takhle jsem to myslel. Zel, na tuto otazku mi Vy, ani kdokoliv krome tech, co urcuji u Apple produktovej vyvoj, pripadne sam velej Jobs, neda odpoved

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 12:40

Ale to je přeci velmi jedoduché: protože nepoužít integrovanou grafiku by znamenalo vyšší cenu modelu a hlavně nemožnost dosáhnout výdrže deseti hodin na baterku - dedikovana grafika bude mit vyšší cenu i spotřebu a 13" model je zkratka startovaci, tak to holt je u applu nastaveno...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:42

no prave, ale to se mi nelibi jako nic ve zlem vuci nim, proste se tak rozhodli a co ja s tim je jim jedno, ale ja bych uvital proste moznosti 17" modelu v 13"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 12:48

Pozor, i zde ale nejde o nějaké svévolné rozhodnutí, nebojte se. Byly doby, kdy i v řadě 13" pro strojů byla hardwarově vyšší modely, ale neprodávaly se. Ukázalo se, že kdo má více peněz, rovnou si připlácí za 15" (která je stále dostatečně mobilní) a z 13" řad se prodávaly opravdu jen ty základní v nejnižší konfiguraci.

Je tedy logické, že se nabídka přizpůsobila poptávce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:59

Aha, tak to jsem samozrejme nevedel, ze to je takhle. No, pro mne je i 13 docela velka, ja bych dal i vice za 12tku, ale vim, ze to neni bezne. No, asi nejsem uplne bezny zakanik, mno. Skoda. Vim ale, ze docela dost lidi place po starsich Powerboocich 12". No, svet ale jde dal. I tak jsem spokojen a zda se, ze pro mne upgrade rady neprinesl nic podstatne, coz ale jak se znam neznamena, ze si ho nepordim, ta vydrz o 3h delsi je prijemna, ac na W7 to nebude tech 10h urcite, pocitam tak kolem 6-7h.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 13:01

Tak to jsme dva, za dvanáctku bych i vraždil :) Ale ta vydrz vzhledem k vykonu a (hlavne) vzhledem k hmotosti se fakt povedla...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:15

tak tak, je to krasa...ac, kolega ma tedy nejakeho blbeho maleho Acera Timeline 1810T, nebo tak neco a ten na Widlich jede pres 10h a vykon je dostacujici ...ale kvalitativne je to neco uplne mimo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 12:37

Můžete použít dedikovanou grafiku. Pokud to dobře chápu, vyžadují i5 a i7 procesory intelácký chipset. A tak Apple použil raději nVidia chipset s integrovanou grafikou, než mít slabší integrovanou grafiku od Intelu. U vyšších modelů pak integrovaná Intel grafika nevadí, protože je přítomna i dedikovaná grafika nVidia a system si mezi nimi sám přepíná podle zatížení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 01:53

Konečně Už se na ty krasavce těším od ledna...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 05:58

a důvod?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 12:13

Důvod? Není na snadě? Koupě přeci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 01:18

Aku to ma architekturu? A da sa to kupit aj bez OS?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 01:30

procesory jsou to x86-64, a pokud si to nedokazete dohledat tak doporucuji koupi notebooku s OS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 01:38

+1 - na blbou otázku velice dobrá odpověď

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:32

No já třeba třeba znám i firmy, které svoje produkty prodávají bez OS. Ale jsem si jistý, že nemožnost koupit produkt bez OS je u té jediné správné značky rozhodně VÝHODA (zatímco u ostatních je to třeba "monopol" a tak podobně...).

Ale je fakt, ze když se chce vyvolat flame, tak je lepší napsat rovnou že Apple je na ho*no.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:48

--u té jediné správné značky rozhodně VÝHODA (zatímco u ostatních je to třeba "monopol"--

Až začne vyrábět firma jako např. FS, HP, Acer notebuky osazené pouze vlastním systémem, nebude moci nikdo říci ani popel. Do doby než se tak stane je to jen mlácení prázdné slámy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:03

Proč by se uvedené firmy měli omezovat jedním OS, to by nemělo logiku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:19

Logiku hlavně neměla tvá předchozí narážka na monopol

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:10

No hned si můžete přečíst ten příspěvek přímo pod vaším...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:05

Ne, opravdu se neomezují na jeden typ OS? Myslíš, že pár procent ntb. s linuxem nebo bez OS v té nejlevnější cenové hladině potrhující parodii na trh (OS) není orientace na jeden OS?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:10

Ano, myslím že se neomezují pouze na jeden OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 10:34

Sorry, ale tato svoboda (neomezenost) mi připomíná volby v roce 1980, kdy jsem byl na vojně a překvapivě volil kandidáty národní fronty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:56

Hm, dalsi blb, ktery nerozumi volnemu trhu a bude mlit o (ne)svobode.

Mas vyrobek. Rikejme mu treba Sony vaio x365-kld. Jeho soucasti je jak hw tak i sw. v tomto pripade je tam core 2 duo, 26 mb ram a windows 7. Nelibi se ti to? Neco ti nevyhovuje? vyrobce ma svobodu uvest na trh co uzna za vhodne. ty mas svobodu si jej nekoupit a vybrat si jinej, kde bude 4 gb ram nebo linux. Pokud nekdo neco takoveho vyrabi. Pokud ne, tak asi nikdo takovy vyrobek nechce a je tedy neekonomicke jej vyrabet a nabizet. Svobodu mas i v tom, ze jej muzes zacit vyrabet a prodavat. trh ale naznacuje, ze kdyby to bylo ziskove, uz tak davno nekdo podnika.

Proc tedy mluvis o nesvobode?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 13:12

Možná, že když vynecháš urážky a znovu si v klidu přečteš celé vlákno pochopíš nač a proč jsem reagoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 04:57

ono to taky bez OS nejde, ze jo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 00:27

Malé faux pas - ilustrační obrázek se všemi MacBooky je pěkně starý - protože je na něm úplně vlevo ne-Unibody MacBook White.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 08:26

Ten je samozrejme stale soucasti product line ... takze obrazek je naprosto v poradku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:10

on mluví o tom že tam je předchozí generace macbook white, která nebyla unibody. zdá se že má pravdu, i když teda u takhle malé fotky je ten rozdíl téměř nepostřehnutelný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 00:11

"...a ve srovnání s 9400M je přibližně čtyřikrát výkonnější... " - sám Apple mluví o nárůstu výkonu o 80% v nejlepším případě, kde je těch zbylých 220% ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 00:16

Použili jsme materiály nVidie srovnávající tyto čipy - je uváděn rychlostní rozdíl v gaming perfomance 4x - ale jak uvádíme, stroje jsme ještě v rukou něměli a naměřené hodnoty se v reálu na konkrétních strojích se mohou lišit....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 00:25

Dobře Vám tak. To máte z toho, že věříte nVidii... A máte nějaké informace o nejbližším termínu dodávek do ČR? Všichni prodejci jsou skoupí na slovo, ale Vám možná něco naznačili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 00:34

Testovaci vzorky zde budou asi do tydne, tudiz dodavky prodejcum bych cekal klidne i v horizontu dvou, tri tydnu (jde ale o mou spekulaci, nic oficialniho)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 04:59

bez ohledu na to, jaky je realny vykon, tak mne zajima, jaky je rozdil v tom, jestli budeme verit Apple, nebo nVidii?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:09

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:27

Že by ve skóre poměru sliby/skutečnost u obou společností, které za poslední rok-dva mluví naprosto jasně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 05:37

"Všichni prodejci jsou skoupí na slovo, ale Vám možná něco naznačili."

Nic jim nikdo nenaznačil, protože jim to vyblila jejich RSS čtečka ze zahraničních webů, kde o tom včera hojně psali.

Nebo se snad pletu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 14. 04. 2010 07:02

Ano, pletete se.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 07:21

Děkuji za upozornění, a v jakém smyslu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 09:49

Že by jim to RSS čtečka nevyblila, ale pouze vyplivla?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 11:56

Pokud vím, tak superapple.cz, jehož je pan Janeček šéfredaktorem, je oficiální mediální partner Apple pro českou republiku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 17:52

A to dokazuje, co? Zajímají mě fakta, ne osobní preference. Viz mínusy a plusy u tohoto vlákna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 23:31

A jakej smysl má diskuze o tom, jestli mu to vyblila, vyplivla, popř. vych_ala či vys_ala RSS čtečka ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 19:44

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Věřím, že jste už unavený z "inteligence" některých přispěvatelů na tomto fóru, ale když už někomu tvrdíte, že nemá pravdu slušelo by se alespoň objasnit v čem.

Takže si shrneme ta fakta.

Drahoslav Tvarog v 14. 04. 2010 00:25 napsal:

A máte nějaké informace o nejbližším termínu dodávek do ČR? Všichni prodejci jsou skoupí na slovo, ale Vám možná něco naznačili.

Vláďa Janeček 14. 04. 2010 00:34 odpověděl:

Testovaci vzorky zde budou asi do tydne, tudiz dodavky prodejcum bych cekal klidne i v horizontu dvou, tri tydnu (jde ale o mou spekulaci, nic oficialniho)...

Pan Janeček tedy sám přiznává, že žádné informace o dostupnosti z oficiálních zdrojů nemá. To snad není dostatečný důkaz? P. Janeček snad lže sám sobě, když tvrdí, že jde jen o jeho spekulaci, ne nic oficiálního?!

Dobře! Jsou tu ale i jiná fakta naznačující, že prvotní informace nepocházejí z nějaké tiskové zprávy poskytnuté přímo Applem pro Českou Republiku.

13 Dubena 2010 v 14:09 informoval Vláďa Janeček na superapple.cz ,že web Applu je vypnutý a že můžeme očekávat příchod něčeho nového. Sám nevěděl čeho. Pouze se spekulovalo. Tedy zase žádné oficiální informace neměl.

http://superapple.cz/2010/04/apple-store-je-vy... ...

Ostatně i na renomovaných zahraničních webech jako jsou Engadget a Gizmodo v tu dobu věděli také pouze o vypnutých stránkách.

http://www.engadget.com/2010/04/13/apple-store-do... ...

http://gizmodo.com/5515877/apple-store-down-... ...

Nutno dodat, že o tom informovali o půl hodiny dříve, než superapple.cz

Akorát tak čas sesmolit zprávu a šup s tím do (českého) světa, nemyslíte?

Nebo že by snad Vláďa Janeček měl jako jediný dávno před tím k dispozici zprávu od Apple o nových modelech a tajil ji před celým světem?!

Informace v článku o nových MacBooks Pro pocházejí s nejvyšší pravděpodobností ze zahraničních stránek Apple.com a ne z žádné soukromé zprávy, mezi Vláďou Janeček a Apple Česká Republika/čeští prodejci, jak by se snad mohlo zdát ze statutu "oficiálního mediálního partnera Apple pro Českou republiku" (přejato z příspěvku uživatele Kecna)

Dokládají to ostatně informace z článku o cenách jednotlivých modelů uvedených v dolarech a následně přepočítávané na koruny.

Cituji z článku: "Uvedené ceny v článku odpovídají americkým obchodům Applu a přepočet na české koruny byl jen pro utvoření představy."

Zprávy, http://www.engadget.com/2010/04/13/apple-refreshe... ... které mi moje RSS čtečka vyblila cca 7,5 hodiny předtím, než o tom "oficiálně jako oficiální mediální partner Apple pro Českou republiku" informoval Vláďa Janeček na Superapple a Živě.

http://superapple.cz/2010/04/nove-macbooky-pro... ...

http://www.zive.cz/titulni-strana/nove-macbo... ...

Na Apple.com se o tom naprosto každý mohl dozvědět cca o 8 hodin dříve.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2010 19:52

K tomu jen v bodech:

- tajil by ji před celým světem? Ano, protože existuje něco jako NDA. A rozdíl mezi ofic. partnery a rumor weby je ten, ze partneri musi dodrzovat NDA a zverejnovat veci tehdy, kdy mohou. Tudiz i pri zavreni Apple Storu jsme nemohli napsat nic vic, nez jsme psali - a dali jsme pouze ctenarum prostor k diskusi...

- dodávky do obchodů skutečně oficálně potvrzeny nemáme, máme jen potvrzeny dádvku testovacích (recenzovacích) kusů na počátek příštího týdne....

- ad časové posloupnosti: těší mě, že jste si dal tolik práce s dohledáváním. Ale neprovedl jste jej podrobně - jinak byste věděl, že jsem celý včerejší den strávil na Cpress Show v Praze, kde nebyl k dispozici internet. To není tajná informace a všude jsme ji publikovali. Zmiňovaná prodleva byla způsobena časem potřebným pro přesun praha - brno po skončení Cpress Show. Zkrátka to tentokrát vyšlo špatně - přestože jsme měli informace v mailu k dispozici _určitou_ dobu před zveřejněním, nebylo technicky možné jej tentokrát publikovat blíže. Navíc byste nás sledoval delší dobu, pak byste věděl, že velké množství informací skutečně publikujeme dříve, než zmiňované US weby (ty je sice mají k dispozici ve stejnou dobu, ale časový posun při představování novinek hovoří spíše v náš prospěch)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2010 05:08

Děkuji za odpověď.

NDA s Apple. - A můžete prosím pro zajímavost uvést které konkrétní informace o nových modelech byly ve zmiňovaném mailu a kdy přesně vám byl do redakce doručen? Pocházel z českého Applu, nebo to byl pravděpodobně ten samý (podobný) mail, který dostaly US weby? Nebo je to stále tajné?

Důvod mého dotazu je zřejmý z posledního odstavce.

Dodávky do obchodů. - O to mi celou dobu šlo. Když se Drahoslav Tvarog v diskuzi ptal: "A máte nějaké informace o nejbližším termínu dodávek do ČR? Všichni prodejci jsou skoupí na slovo, ale Vám možná něco naznačili." bylo z článku vcelku evidentní, že žádné významnější informace oproti zahraničním rumor webům nemáte.

RSS čtečku jsem uvedl hlavně proto, že je to často nejvýznamnější, ne-li jediný informační zdroj nejednoho "uznávaného" českého webu. Zároveň však přiznávám, že jsem se ve vašem případě zmýlil a omlouvám se za to. Avšak v konečném hodnocení to vyjde prakticky nastejno. Jak jste sám uvedl, zmiňované US weby je mají k dispozici ve stejnou dobu a díky časovému posunu se vám podaří představit nějakou novinku dříve.

Je podle mého soudu v podstatě jedno, jestli redaktorovi slouží jako zdroj RSS čtečka, která informace získá z webu, který je má z oficiálního mailu, který ji ale může zveřejnit až po uplynutí "expirační doby" nebo jestli redaktor získá informace z mailu a ty po uplynutí "expirační doby" zveřejní na svých stránkách.

Časová posloupnost. - Tolik práce s dohledáváním jsem si dávat nemusel, jelikož tuto kauzu jsem sledoval "on line" právě díky RSS čtečce. Váš web skutečně nečtu. Ostatně jako spoustu českých webů. Dávám spíše přednost těm zahraničním. Přijde mi totiž zbytečné čekat, až to ty české opíšou. Avšak o vaší účasti na Cpress Show v Praze jsem věděl díky živě.cz. Nepřikládal jsem ji však velký význam. Netušil jsem, že redakce oficiálního mediálního partnera se skládá pouze ze šéfredaktora a nebo že celá odjela pryč. Nebo pouze Vy jste mohl (díky NDA) uveřejnit tuto zprávu? Nevím kde je pravda. Každopádně na stránkách http://superveci.cz/SuperVeci.cz/Kontakt.html... jste uveden pouze Vy.

Ani jsem netušil, že na takovém veletrhu nebude internet. Čekal bych ale, že máte iPhone (nebo jiný mobil s HSDPA) a mobilní internet, který s cenou kolem sto korun měsíčně již není žádný nadstandard a dostupnou rychlou 3G síť, která je v Praze hojně k dispozici.

Tím však nechci tvrdit, že by to měla být nějaká vaše povinnost uveřejňovat nové články za jakýchkoliv podmínek.

Zahraničních zdrojů jsem v tu dobu (13. dubna 2010 kolem 13:00) sledoval několik, ale překvapilo mě, že jistě prestižní CNET uveřejnil podrobnou specifikaci i s cenami již v 9:08 středoevropského času http://news.cnet.com/8301-13579_3-20002327-37.... ...

Tak brzy jsem to ještě nesledoval, ale nepřijde mi, že by na jednom z webů CBS byl čas uveřejnění neobjektivní.

Jak je tedy možné, že oficiální mediální parter pro ČR, který má oficiální informace z první ruky, uveřejní strohou informaci o vypnutí webu v 14:09, rumor weby v USA kolem 13:30 a CNET si dovolí uvolnit detailní specifikaci i s cenami již v 9:08?

Jediné vysvětlení, které mě napadá je, že mají poněkud "zajímavější" NDA smlouvu, než váš web.

To však poněkud vyvrací vaše tvrzení, že se vám daří uveřejňovat informace dříve, než zahraničním webům (pokud se tak v globálu skutečně děje, je tomu opravdu pouze díky časovému posunu) a nahrává tezi, že je ve výsledku lepší požít RSS čtečku a nespoléhat se na české oficiální zdroje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor