Nové MacBooky: nVidia v hliníku (fotky, video, parametry)

Diskuze čtenářů k článku

19. 10. 2008 08:03

Mě fascinate jak se výdycky najde spousta samozvaných odborníků na počítače, kteří naprosto seriozně začnou tvrdit že MacBooky jsou jen předražená hračka pumpovaná marketingem.

Já chápu a plně souhlasím že na některý věci se MacBook nehodí. Ty věci jsou relativně přesně definovatelný - jsou to ty kde neexistuje plnohodnotná alternativa kvalitní Win aplikace (typicky AutoCAD, možná 3ds, a relativně hodně dalších).

Nicméně pokud srovnáme SW i HW od Apple, tak je zcela objektivně o generaci dál než ostatní. kvalitou HW se možná blíží Vaio, v určitých směrech ThinkPady.

Vždycky když vezmu třeba MacBook Air tak si řikám "takhle má vypadat notebook". samozřejmě za stejnou cenu (1800 usd) se dá koupit spousta noťasů s lepší konfigurací. Ale málo z nich má fullsize keyboard a 13" backlit-LED při hmotnosti 1.3kg. A konečně někoho napadlo vyhodit tu dementní DVD mechaniku. Ale hlavně jsou tady desítky detailů který nejsou na první pohled vidět. Např proč má většina NB šuplíkovou mechaniku?? Když se nad tím zamyslíte tak je to hovadina a pro NB naprosto nevhodná - šermovat z vachrlatým šuplíkem když mám NB někde v "terénu" na klíně. Štěrbinová mechanika dává mnohem větší smysl. Magnetickej power konektor. Podsvícená klávesnice, intenzita podsvícení klávesnice a monitoru se automaticky přizpůsobuje okolním světelným podmínkám. trackpad je asi 4x větší a má multitouch, atd. Nehledě na to že vedle MacBooků vypadají ostatní NB jako plastový hračky, včetně opěvovaných ThinkPadů a Latitude.

To že Vista je (nepovedenou) napodobeninou MacOSu asi uzná i ten nejzarytější milovník Microsoftu. Nechápu proč už neokopírovali i Dock, řek bych že většina aplikací se spouští přes QuickStart, kterej je parodií na Dock. Exposé - náhled všech otevřených oken mi taky ve Win chybí. Většina MacOS aplikací se drží zlaté zásady méně je více a místo zaplavování milionem funkcí se soustředí na pořádnou funkčnost těch základních. Typickým případem je safari - ten browser neumí skoro nic - žádný add-ons apod., přesto ho používá většina Apple users protože je ohromně uživatelsky příjemnej, skvěle renderuje a je jednoduchej. Přestože mám nainstalovanou Operu i Firefox a na Win jsem na ně nedal dopustit tak na Macu používám skoro pořád Safari. Obdobný charakteristiky platí pro Aplikace typu Mail, iMovie, iPhoto,atd. Na Macu používám standardní Finder, kdežto klasickej Win Explorer je spíš nouzovka (ve Vista je to lepší) a chce to TotalCommander. Instalace/odinstalace aplikací jednoduše drag and drop do složky aplikace nebo do koše. Spotlight = fulltext search indexovanýho disku taky MS přidal až ve Vista. atd. atd.

Nicméně přeju MS a výrobcům notebooků hodně štěstí, protože čím větší a kvalitnější konkurence, tím líp pro nás spotřebitele - rychlejší vývoj a lepší výrobky za nižší ceny. Totéž by zarytí milovníci MS měli přát Apple, protože nebýt Apple tak se na PC možná dodnes pracuje v command line v DOSu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 10. 2008 09:10

Maximální souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 10. 2008 09:43

má ve vyšší výbavě také podsvícení klávesnice, čili to že ho má jen macbook pro není pravda, jak píše článek :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:16

V prvom rade mal apple u macbookoch spravit upgrade lcd, ktoreho vertikalne pozorovacie uhly, su na tomto stroji ako z 1 generacie lesklych displejov, teda otrasne. Blue-ray mechanika by tiez nebola na zahodenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 10. 2008 07:19

jestli budou mít stejné displeje jako mb air, tak budou super. air má dokonalej displej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 10. 2008 14:31

Ty už si je viděl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 18:25

Ja si myslim,ze mali vypustit len Macbook ten ziskal a poriadne...MB Pro si myslim vela ludi az tak neohuri kedze aj ten starsi je dizajnovo pekny a hlinikovy...a ten upgrade na DDR3, no ja neviem...je toho dost malo. Ten rozdiel medzi MB a MB Pro sa straca... Niekoho to zase potesi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 19:13

No on se i ten rozdil v cene malinko zuzil. Ale je fakt, ze vice se mi libi stary MBP, u MB je ten upgrade daleko povedenejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 19:57

presne.. ma slova

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 18:07

mam MBP , rok stary a rikal jsme si,ze ho prodam a koupim 13,3 MB. Ze mi na mou praci bude stacit. Design me zaujal, libi se mi, a hodne, byl muj prvni dojem.. Ale - pak jsem si uvedomil, ze zase tak dobra zmena by to nebyla. Ano, ma "rychlejsi grafiku, ale neni to az tak pravda - 8600M GT v MBP je podle testu, ktere jsem mel moznost cist ,stale nejmene o 1/3 rychlejsi , nez 9400M , chybi tomu to GT.....Dale se mi nelibi leskly display,absence FW a nutnost dokoupeni predrazene redukce, kdyz budu k nemu chtit pripojit 30 display. A co je des, ze ta redukce je nutna i pro MBP.....A ve finale jsem nakonec dospel i k tomu, ze i design puvodniho MBP je hezci.....i kdyz to je samozrejme ciste subjektivni. Takze me prvotni nadseni opadlo a zustavam dal u sveho puvodniho MBP, ktery jsem ted navic obohatil o 320 GB HD a rozsiril operacku na 4 GB, i kdyz "jen" s DDR2.....Zkratka neni zadny zasadni duvod k upgradu a predpokladam, ze letos uz ani nebude. Takze " Good Luck Apple - next year - maybe....."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 17:13

Jen bych chtěl poprosit o úpravu článku a odstranění chyby. Podsvícenou klávesnici bude mít i macbook v silnější konfiguraci. Ne jen Macbook Pro.

Viz text z článku: Podsvícení klávesnice bude pouze u verze Pro.

Orig. prezentace Apple:

2.0GHz MacBook

* Built-in full-size keyboard with 78 (U.S.) or 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)

2.4GHz MacBook

* Built-in full-size illuminated keyboard with 78 (U.S.) or 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 12:32

No tak cekal jsem nove MacBooky Pro jeste o neco tenci a trochu vic hranatejci. Jsem hodne zvedavy na novy trackpad, protoze uz ten soucasny deklasuje vsechny ostatni vyrobce. Jsem rad, ze konecne zrusili tlacitko a ty 4-prstove gesta na Expose apod. jsou jeste lepsi nez hot corners. Jinak mi to prijde jako celkem iteracni update.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Tensie? To uz pri danej uhlopriecke/rozmere nie je mozne. Teda nie pri zachovani urcitej pevnosti, velkosti baterky, vybave ... si pozrite len velkost konektorov atp. Proste 2,4 cm je tak nejak limit - skor by mohol schudnut na hmotnosti, ale to limituje hlavne baterka a tiez opat pevnost - prilis lachke/tenke materialy by sposobili, ze by bol papierovy :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 12:45

jj ale clovek muze doufat :) napriklad u meho stavajiciho MBP hodne tloustky tvori prave kryt displaye, tak pouziti treba titanu by mohlo pomoci ho ztencit, ale samozrejme i tak je ta tloustka super ve srovnani s konkurenci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  15. 10. 2008 21:42

No, to záleží, co tou pevností máte na mysli: pokud pevnost při nárazech, řekl bych, že naopak čím lehčí, tím lepší (menší setrvačná energie, kterou musí šasi vstřebat). Tady bych to viděl tak, že s odlehčením vnitřností lze adekvátně odlehčit i rám. Pokud jde o pevnost ve smyslu násilného rozsednutí, rozšlápnutí, přejetí čímkoli apod., tak tam je to, pravda, něco jiného. Tam jde odlehčovat rám při zachování stejných parametrů jen se změnou velikosti (15" -> 13" apod.)...

Sám jsem na svého Thinkpada omylem párkrát stoupl (mám ho z lenosti vedle postele na zemi), a tak pevné šasi považuji opravdu za vynikající výhodu. Povedlo se mi na něj stoupnout jak plnou vahou doprostřed (zavřeného) booku, tak i na kraj, kde z něj vyčnívají konektory včetně PCMCIA karty Huawei. Karta se ohla o nějakých 45+ stupňů, ale stačilo ji narovnat, a funguje i ona, jen to v ní trochu chrastí. Nedělám si legraci, opravdu vše funguje, notebook bylo jen nutné odpojit a vyndat baterku (předpokládám, že šlo o nějaký statický náboj)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 23:43

Co se týče pevnosti při nárazech, tak tam je to jednoduché. Čím lehčí, tím méně robustnější a tím hůře snáší nárazy. Pokud chcete dobře odolávat nárazům, tak potřebujete více vrstvou konstrukci, "pružné" deformační zóny a podobné vychytávky a ty do tenkých věcí nedostanete. Na nárazy nejvíc trpí LCD a pohyblivé části jako HDD a podobně. Potřebujete něco, co náraz pohltí a ne že ho přenese do všech částí.

No a Think Pady, tak ty už přežily poměrně dost drastické automobilové nehody a to jak uvnitř tak i vycestovaly mimo auto i několik desítek metrů. Majitelé je s oblibou opíjejí alkoholem, topí ve vaně, sedají si na ně, zaskládají je předvánočními nákupy, dokonce přejíždějí autem a podobné "drobnosti". A nutno dodat, že si TP vedou velmi dobře, až výborně. Většinu věcí ustojí se ctí a když už dojde na nějaké zlomeniny a praskliny, tak překvapivě LCD nejsou nejčastěji měněné součástky po podobné anabázi.

Hlavně poslední dobou mají notebooky nějakou smůlu. Každý měsíc máme tak 4 "vytopené" kousky různých značek a dokonce jsme tu zažil i doslova problitý notebook. A to byla fakt chuťka.

To nebyl statický náboj. To byl prach sprostý zkrat. Naštěstí jsou už nějaký ten rok notebooky na zkrat připraveny a vybaveny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2008 08:09

tady bych si dovolil připomenout že MacBooky mají pohybový čidla a při prudším pohybu (předpokládaný pád) zaparkujou hlavičky disků. a řek bych že můj celohliníkovej MacBook Air má i při svých 1.3kg větší šanci na přežití pádu než plastovej ThinkPad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 10:10

Nový Macbook by byl naprosto perfektní, kdyby mu nechyběl Firewire. Při použití externího disku na TimeMachine je to víceméně jedno. Ale jak je to v dnešní době s videokamerami? Ty už nemají FW, nebo tam snad dávají USB?

Druhá věc je použití externího disku právě pro střih videa, interní v MacBooku žádný rychlík není. Stačí na tohle opravdu USB?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:26

většina DV kamer má firewire (ne-li všechny), ale nové kamery, zvláště ty co používají AVCHD formát, mají usb a to stačí

já mám ntb HP tx1420us a taky nemá firewire, bohužel mám DV kameru, tak pro přenos musím použít jiný počítač

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Lepsie by bolo, keby tam dali eSATA - da sa urobit aj kombinovany port USB/eSATA. To riesi vsetky problemy s internym diskom. FireWire je prezitok - pritomny na starych DV kamerach, ale uz pekne dlho sa paskove DV kamery vobec neoplatia a vsetky moderne kamery maju disky/flash a pripajaju sa cez USB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:51

FireWire se stal přežitkem jen díky hamižné liceční politice, z technologického hlediska se na něj USB může jen závistivě dívat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 12:53

Z hlediska rozsirenosti se muze FireWire jen zavistive divat na USB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 14:46

Ano, ne vždy vyhrává to lepší řešení (pro nás uživatele), peníze jsou vždy až na prvním místě

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 10. 2008 14:13

Z hlediska realne rychlosti mohou USB jen zavistive koukat na Firewire

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 11:18

Firewire mi u nových MB celkem chybí, přeci jen na dosti rozšířených DV kamerách pořád je, tohle byl podle mne nepříliš povedený krok. Vždyť právě díky iLife je zpracovávání domácích nahrávek jednoduché, čili lze očekávat, že to běžný (neprofesionální) uživatel Apple využije, jenomže teď mu odebrali FireWire, takže buď si lidé budou muset pořídit novou kameru nebo MB Pro (což je pravděpodobně důvod toho odstranění), pokud si budou chtít koupit nový Macbook (starý je pořád v nabídce za poměrně slušnou cenu).

Jinak externí disk přes USB podle mne na amatérský střih videa stačí, alespoň já to tak používám a bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:29

Vyměnili integrovanou grafiku od Intelu za grafiku od nVidia a nebo zahodili Centrino a nahradili ho nějakým kompletem od nVidie grafika-north-south bridge?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Apple nikdy nemal Centrino ;). Mal len cipovu sadu Intel. Teraz ma single-chip riesenie nVidie - to napriklad umoznilo aj mensiu zakladnu dosku. Myslim ze funkcionalita je identicka a spotreba zrejme tiez - takze niet mnoho dovod na zaseknutie pre Intel. Hlavne ak je v plane vyznamnejsie pouzitie OpenCL/GPGPU veci, na ktore by boli grafiky Intelu zrejme nanic - progress integrovanych zobrazovadiel Intelu je tragicky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 10:24

NO tak dobře. Měli procesor a chipset od Intelu. Co měli za Wi-Fi nevím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:51

podla mojich info by tam mali pouzit novy NVidia 9300/9400 chip s integrovanou grafikou. Takze komplet prechod

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:28

od doby co mám iPhone se chystám na nějaký MacBook. Takže si jen počkám, až se nové Macbooky objeví na trhu a jdu do toho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:57

a OSx86 ste zkusil?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:02

zkusili, ale není to ono... na většině nových strojů to nerozjedeš a když, tak nefunguje všechno úplně tak, jak by mělo... bohužel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:23

jasně že jo, akorát mám rozlišení někde na 1024x768 a síť nejede vůbec

navíc ntb koupím v USA, tak mě vyjde relativně levně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:07

Zarazi me pocet USB portu u notebooku za 2000 dolacu. Ale aspon to hezky vychazi 1000 dolaru na jedno USB :)) Navic absence HDMI. No, OS X musi byt vazne super, kdyz vyvazi dvojnasobny naklady na notebook pri podobnem HW vybaveni. Ale respektuji pravo volby a preferenci kazdeho z nas!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:28

Skúšam si to predstaviť: kúpil by som si ultra štýlový, super tenký MacBook Air (Air - wireless) za $2000 s desiatimi USB portami, A potom do každého portu strčím niečo: USB kľúč, myš, klávesnicu, USB ohrievač na kávu, USB lampu, ventilátor a čítačku pam. kariet..... Sériový a paralelný port by nechýbal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:35

Apple ovcim by mel spravne stacit jeden USB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:01

otázka zní, proč by neměl... co potřebuješ strkat do USB kromě Flashky nebo externího disku??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:28

flašku, iPod a iPhone.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 12:52

Flasku, externi disk, externi klavesnici, televizni kartu v USB. Staci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 13:47

tip: usb- nebo klasicky dock

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 13:47

mea culpa : usb hub nebo klasicky dock, omlouvam se

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 10. 2008 15:17

Koľko USB portov by teda mal mať alebo má špičkový notebook?

Je to o štýle práce. Okrem maca pracujem aj na ThinkPade, ktorý má 3 usb porty s ktorých využívam naraz maximálne 2. V jednom externý disk a v druhom cez HUB všetky ostatné myši,klávesnice, ventilátory a ohrievače, Ak prídem s notebookom na pracovisko, namiesto zapájania 5 usb kablov zapojím dva a fičím.

Nosiť do terénu spolu s notebookom, ktorý ma obrovský multitoch trackpad s podporou gestures externú myš, mi pripadá dosť zbytočné znamená to, že potrebujem o jeden USB port menej. Okrem toho klávesnica od Apple má v sebe USB hub pre myš a nový ACD display takisto.

Takže nie kvôli tomu, že som ovca ale kvôli týmto argumentom mi 2 usb porty na MacBooku prídu ako úplne ako postačujúce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
17. 10. 2008 17:01

Klid, tady jsou lidi co si pletou notebook se stolnim PC takze potrebuji mit pripojeno tolik veci, ze se to ani pobrat sebou neda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 10. 2008 22:25

Aj tak by som rád počul názor odborníkov, koľko USB portov je dosť pre profi notebook?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:41

napr. taky mysku, ktora blokuje jedno USB-cko nonstop, kedze je tam pichnuta stale.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 11:13

Už chápu, máte noťas na stoje, do něj nastrkáte třicet periferií a když někam jdete, tak je zase odpojíte a takhle pořád dokola. Nebo dokonce ny periferie všechny taháte s sebou ? Já teda nevím jak vám, ale přijde mi podstatně pohodlnější to mít řešeno přes USB Hub, kdy vytahnu jeden kabel a můžu jít, ale tak chápu, některé asi neustále odpojování a připojování vzrušuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 12:52

Ja nic nikam netaham, ja NB nemam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 13:37

Aha, takže klasika troll, už chápu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 07:28

Nejlevnejsi 13" VAIO s LED podsvicenim zacina taky na 1.200 USD. Na novem MacBooku mne tak mrzi akorat velmi omezena a draha moznost upgrade via Apple Store.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 07:42

V tom zase vubec problem nevidim, beztak se muzou rozsirovat jen RAMky a HDD - a to jsou veci, ktery jsou uzivatelsky pristupny po vyndani baterky, o zaruku se v tu chvili taky neprichazi... Takze staci nejlevnejsi MB a koupit vetsi disk za nejakych 1500 (320 GB) a ramku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 08:12

I když trochu brzdit s RAM. Jsou to DDR3, takže 2 GB za 2.5k :/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 07:20

Konečně vyhodili tu hnusnou a příšernou shit grafiku od intelu... Takovej humus nepatří ani do kancelářskýho PC!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:20

Silné tvrdenie. Za posledných 5 rokov som nepracoval na inom stroji ktorý by mal inú grafiku ako integrovanú a nijak mi to neprekážalo. A to robím s notebookom min 8 hodím denne, hral som aj hry (samozrejme nie najnovšie a najznámejšie) a pracoval s grafikou a videom. Nový grafický chipset v MacBookoch je to posledné čo ma na ňom "vzrušuje".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:38

Kancelarsky PC nepotrebuje ziadnu super grafiku, do kancelarskeho PC bohate staci integrovana. Treba rozlisovat pojmy kancelarsky a herny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 02:50

ta hliníková skořápka se mi moc líbí, ale jinak je to pořád jen mac, nevím proč, ale všude se macky vychvalují ale mě na tom nepřijde nic až tak zázračného, ale neberu to Jobsovi a lidem okolo, mac je prostě stylovka, ať už je to iphone nebo macbook

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 03:02

souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 05:41

Já si myslím, že Mac je hlavně o MacOS X. Koupit si Mac a jet na něm Windows je nesmysl, za stejnou cenu se sežene výkonnější PC. Ale protože OS X na PC nejde, používám Mac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:34

A na to jsi prisel kde Ty myslis, ze v macu jsou jine komponenty nez na stolnim PC? Jsou uplne stejne (a uz hodne dlouho). Jenom jejich cena je nastavena tak, aby zaujala appleovce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:54

Náhodou má pravdu, ale ty částečně taky... jediný rozdíl mezi Macbookem(Pro) je v základní desce a to konkrétne v BIOSu... Ve skutečnosti Macbooky žádný bios nemají, používají EFI (extensible firmware interface), díky čemuž na normální notebook OS X nainstalovat nejde, teda pokud nepoužiješ hacklou verzi, která ono EFI emuluje... Jinak to, že Apple zařízení jsou u nás, na konci světa předražený je smutný, ale pokud si to objednáš u US, dostaneš kvalitní notebook za dost solidní cenu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 06:33

S tou stylovkou nemas pravdu. Je to hlavne o systemu. Ale ono to de vlastne jedno s druhym. Mas vybornej system a k tomu opravdu hodne kvalitne reseny telo pocitace.

Uz si opravdu nedovedu predstavit ze bych se cele dny tahal s necim co je z plastu, je to 2x tak tlusci ma to Vistu a jmenuje se to Asus nebo podobne.

Nove MacBooky se opravdu povedly! Docela ucekavam pokles prodeju MacBooku Pro na ukor vetsiho prodeje MB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 06:43

Alet absence FW je škoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:35

My se klidne potahame a v duchu nas hreje, ze mame vykonnejsi stroj a pritom jsme usetrili NEKOLIK DESITEK TISIC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 09:57

záleží na tom, kde nakoupíš... třeba v USA najdeš s těží notebook ve stejný konfiguraci za lepší peníze... Teda pokud nechceš koupit nějakej Aušus nebo Acer (tohle slovo by měli cenzurovat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 11:10

Jasně, se stejnou úhlopříčkou, výdrží a stejně kvalitním zpracováním a teď tu o karkulce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 12:49

Ona se uhlopricka, vydrz a zpracovani pocita do "vykonnosti"? To jsou mi veci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 13:36

Ne, ale jsou to paradoxně věci, co se u notebooků berou obvykle jako podstatné

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 14:25

Ne, neberou. Většina kupujících chtějí co největší výkon za co nejmíň peněz.

(A proto si kupují celoplastové Asusy s Celeronem.... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:14

a proto to jsou blbci....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:19

Je to otazka volby. Pro sekretarku Acer s Win + Office staci. Kdyz nevyuzije iLife/iWork a featury OS X, tak je to pro ni dost draha sranda. Je samozrejme otazka jestli ji udrzba Win pak takovy levny notas neprodrazi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Spravne nastaveny system nepotrebuje ziadnu udrzbu. To plati pre kazdy OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:32

jo ... bezny uzivatel je v nastavovani mistr ... mac staci po koupi otevrit a bezny franta z dolni lhoty muze delat ... u windows jsem tenhle pocit rozhodne nemel ... a to nemluvim nejakych super duper featurach, o kterych se mi na windows mohlo jen zdat, ale o beznych vecech jako napr. pripojeni dslr a stazeni fotek v rawu, otevreni a anotace pdf, otevreni psd, otevreni doc dokumentu, sprava fotek a jejich upravy, udelani rodinneho dvd v rozumne kvalite apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Bezna sekretarka by slovo RAW povazovala za urazku a PSD by bola skratka nejakej choroby. Bola tu rec o office pouziti, na to som reagoval. Znefunkcni/znicit/poskodit Masox je rovnako jednoduche ako Visty - pre stouralov samozrejme. Bezny clovek nema sancu systemom tohoto typu "ublizit", maju na to prilis vela ochrannych mechanizmov.

Out-of-the-box funkcionalita je ina vec - pre Windows obecne nemozna, pretoze integracia cohokolvek vytvori 10 sudnych sporov kvoli "monopolnemu chovaniu". Som zvedavy, kedy za toto niekto nakope Apple do rozkroku :). (osobne tieto zaloby neschvalujem, len je divne, ze postihuju len jednu firmu :) )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:45

Když se srovná podíl těchto platforem, tak je jasný důvod proč jde EU po krku hlavně MS.

Až bude Apple na 20-30%, čeká ho stejný osud.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:59

No v podstate jediny soudni spor ohledne zahrnute funkcionality byl o MediaPlayeru a pochybuju, ze EU takovou traparnu jeste zopakuje vzhledem k tomu kolik lidi si koupilo verzi bez MP. Ostatni soudni procesy byly o tom, ze MS ve svych aplikacich pouziva nedokumentovane API, ktere nechce poskytnout tretim stranam a ty pak nemohou nabidnout tak dobrou integraci s Windows jako aplikace vyvijene MS. Ale chapu, ze pro MS-fanboye vsechny soudni spory splyvali, protoze to byl utok na jejich mazlika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 15:55

no kdyz sekretarce dojde treba dokument v pdf, tak je uplne jedno, ze nevi co znamena takova zkratka, ale to ze to nemuze precist snad pozna a otazka je jak tohle dokaze vyresit ... ja myslim, ze jedinym zpusobem - volanim na podporu, no a tak to dopadne u spousty veci ... kvalitni vychozi nastaveni je podstatna vlastnost systemu

ale vzdyt window ma spoustu veci zabudovanych - malovani, movie maker, explorer, prohlizec obrazku apod. ... ale problem je, ze pokud chcete pracovat, tak prakticky vsechny vestavene aplikace musite vymenit za neco rozumnejsiho ... neni to o tom, ze by to tam MS nedal, ale proste nebyl schopen dodat tuhle funkcionalitu v rozumne kvalite

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 10. 2008 14:11

Ha - ha - ha, jen to chce porovnat uroven udrzby na Win a na MacOSX

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 10. 2008 00:33

>Je to otazka volby. Pro sekretarku Acer s Win + Office staci.<

možná stačí, ale lepší volbou bude ten osiřelý bílý MB. Za 919,00 EUR s DPH (včetně superdrive) jí snad bude i víc slušet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:31

presne, plny suhlas!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 10. 2008 14:09

Nechtej me rozesmat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 10:28

Pokud chci opravdu hodně kvalitně řešený notebook, tak si za peníze, které bych strčil do Macbooku, si koupím kvalitní Thinkpad. Starší model Macbooku jsem měl otevřený a je to obyčejný plasťák. Těší mě, že už je to hliníkové, ale srovnávat to třeba s modely ThinkPadů za stejnou cenu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Lenovo nema v ponuke nic, co by bolo ekvivalentne velkostou a hmotnostou za danu cenu. Najblizsie je asi R400 - teda hlavne cenou, ale je o kusok vacsi a tazsi. Potom T400, ale ta je zase o kus lepsia a aj drahsia pri naslaplej vybave. Kazdy ma nieco - do macbooku si napriklad nedate integrovany WWAN modul a nema docking. ThinkPad nema zase podsvietenu klavesnicu a ma len osvetlenie. A potom tu mame este masox, ale to sa objektivne hodnotit neda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 10. 2008 14:18

Omyl, to se objektivne hodnotit da

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 12:42

Taky si myslim, ze konkretne MacBook a ThinkPady si nebudou konkurovat. Navic ThinkPady nabizeji LED podscviceni v SL, T a X serii, pricemz 13" X300 je urcenim a cenou nekde jinde. 13" SL300 jsem zatim na vlastni oci nevidel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:35

Ja som tiez za thinkpady. Zrovna z jedneho pisem tento prispevok. Ma uz 3 roky, funguje vyborne a o vymene zatial vobec neuvazujem :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2008 22:36

Ja som tiez za thinkpady. Zrovna z jedneho pisem tento prispevok. Ma uz 3 roky, funguje vyborne a o vymene zatial vobec neuvazujem :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 10. 2008 09:15

S tým, že Macy sa v súčasnosti iba vyvchvaľujú by som nesúhlasil. Hovorí sa o nich najmä preto, že predstavujú jedinú reálnu konkurenciu pre platformu PC + Windows, ktorá je v súčasnosti na vzostupe. Ak napr. na zive začne nejaká diskusia ohľadom Macov, tak je vždy prehlušená ľuďmi, ktorí začnú točiť o tom , ze Macy sú pre blbých amíkov a sú predražené.

A "zázračné" napr. na nových MacBookoch je to, že napriek celosvetovému trendu ošidiť konečný produkt tak aby bol čo najlacnejší, Apple stále robí produkty, za ktoré sa nemusí hanbiť.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 10. 2008 14:07

Obdobne bych ja mohl rict treba o ThinkPadu, ze je fakt hezkej, ale porad je to Win pocitac. A netvrdim, ze Windows je vylozene spatny, ovsem zajimalo by me, zda jsi nekdy opravdu v MacOSX pracoval, podle toho co pises bych rekl ze nikoli, tak se radeji priste zdrzuj demagogickych vylevu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor