Nové MacBooky: nVidia v hliníku (fotky, video, parametry)

Apple představil novou řadu svých notebooků. Dostaly pevná hliníková těla a grafický doping od nVidie. Prohlédněte si parametry, fotky i video.
Kapitoly článku

Nové modely notebooků se objevují téměř každý den, ale když uvádí nové produkty Apple, je to vždy trochu důležitější. Kalifornský výrobce s logem nakousnutého jablka má pouze čtyři velikosti a tři modelové řady notebooků – většina z nich se dnes značně změnila.

Současná podoba bílého MacBooku i hliníkového MacBooku Pro je již docela stará – dva a půl roku. Za tuto dobu se sice několikrát vylepšila konfigurace, výraznější změna designu či funkcionality se však neuskutečnila. Fanoušci značky blouznili před každou větší akcí nad novými modely či aktualizací stávající. Snad nejžádanější by byl malý MacBook Pro s 12“ displejem, který by byl vzdáleným nástupcem oblíbeného malého PowerBooku. Nyní je čekání u konce, tedy alespoň pro ty, kteří čekali na aktualizaci současných modelů. Nic nového v oblasti notebooků nepřibylo – žádná profesionální dvanáctka se bohužel nekoná.

0810mbp_hero.jpg

Nvidia vytlačila Intel

Podívejme se nejprve na novinky v technických specifikacích, které sdílejí všechny aktualizované MacBooky. Největší změnou je nepochybně přechod na čipové sady nVidia. O tomto kroku se docela dlouho spekulovalo a poslední indicie od Adobe i dalších zdrojů v nedávné době již byly docela hodnověrné. Použitá čipová sada s označením MCP79MXT-82 nahrazuje řešení Intelu, který zůstává pouze dodavatelem procesorů. Ačkoliv zatím nejsou známé podrobnější informace o spotřebě nové čipové sady, udávaná doba výdrže je stejná, jako u předchozích modelů s čipovou sadou Intel.

Nová čipová sada přináší nejvýraznější vylepšení v oblasti grafiky. Obsahuje mobilní GeForce 9400M, který se svými 16 shader jednotkami a 256 MB sdílené paměti nabízí v průměru až pětkrát vyšší výkon než Intel X3100 používaný v minulých generacích MacBook a MacBook Air. Výkonnější MacBook Pro obsahuje GeForce 9600M GT s 256 nebo 512 MB paměti, kterou zle v případě požadavků na delší výdrž přepnout na integrovanou 9400M.

0810macbook_fam.jpg
Macbooky...

Výkonná integrovaná grafika i v základních modelech je předvěstí nové verze operačního systému Mac OS X s označením Snow Leopard. Ten by měl být dostupný v průběhu příštího roku a mimo dalších vylepšení by se měl zaměřit právě na zapojení výkonu grafické karty do různých činností.

Prepnuti grafiky.jpg 
Přepnutí grafiky na MacBook Pro bohužel vyžaduje odhlášení uživatele

Novinkou je i použití digitálního výstupu grafické karty Mini DisplayPort, který umožňuje pohánět i 30“ displej v plném rozlišení. Podpora tohoto nového konektoru je bohužel omezená – najdete jej pouze na novém LED Cinema Displeji. V balení žádného z nových nebo aktualizovaných modelů se nenachází žádná redukce – 29dolarů stojí redukce na DVI výstup a VGA výstup (každá zvlášť) a nekřesťanských 99 dolarů za dual-link DVI výstup pro zmíněné 30“ displeje.

features-portdiagram20081014.jpg
Obvyklá sada konektorů, která okupuje levou stranu

MacBook a MacBook Pro

Nejprodávanějším notebookem Apple je MacBook. S dobrou výbavou, slušnou výdrží a příjemným designem oslovil mnoho zákazníků. Jeho nová reinkarnace se od současné podoby diametrálně odlišuje – bílý „plasťáček“ se proměnil v hliníkového frajera. Nový MacBook se dost výrazně přiblížil Pro verzi, která byla odlišná hlavně použitím hliníku

features-gallery-top20081014.png features-gallery-top20081014b.png
MacBook a MacBook Pro – v zavřeném stavu je rozdíl pouze ve velikosti a portech

Oba nové modely obsahují hned několik zajímavých vylepšení. Například nový trackpad se skleněným povrchem, který již neobsahuje vůbec žádné viditelné tlačítko – můžete jej mačkat celý. Hladší povrch by měl umožňovat pohodlnější práci s gesty pro více prstů. První zkušenosti přímo z prezentace říkají o velmi příjemném ovládání.

0810macbook_imovie.jpg macbook_wht_3qlep.jpg
Rozdíl třídy – hliníkový MacBook vs. plastový MacBook

Displeje jsou nově osazeny v černé ploše a kompletně překryty sklem od kraje po kraj. MacBook Pro již nekoupíte s matným displejem, což by prý měl vyvážit vyšší jas LED podsvícení. Tato změna bude mít mnoho odpůrců, kterým lesklé displeje nepřirostly k srdci. Podsvícení klávesnice bude pouze u verze Pro.

0810mbp_aperture.jpg
Nový MacBook Pro bude dostupný pouze s lesklým displejem, bohužel

Unibody

Design MacBook Pro se na první pohled výrazně nezměnil, přesto je propracovanější a působí štíhlejší. Nejvýznamnější změnou je pro oba nové MacBooky výrobní proces založen na tzv. unibody. Tělo obou novinek je vyrobeno téměř z jednoho kusu hliníku – začátek je hliníkový plát a výsledkem třinácti různých operací je tělo MacBook nebo MacBook Pro.

features-gallery-side20081014b.png
Na těle nejsou viditelné téměř žádné spoje

Video - jak se dělá MacBook:

VIDEO: 426 'Jak se dělá nový Apple Macbook'

Výrobní proces je založen na CNC strojích, laserech a výztužích, které jsou k hliníkové ulitě přivařené. Tento způsob výroby je docela netradiční – obrábění těmito technologiemi prodlužuje čas výroby a běžně se pro masové produkty nepoužívá. Na druhou stranu nabízí výbornou přesnost a špičkovou kvalitu produktu – pevnost nových MacBooků bude zcela jistě výborná.

unibody-brick20081014.jpg
Začíná to kusem hliníku

Hliníkovému MacBooku se nezměnila úhlopříčka ani rozlišení displeje – 13,3“ a 1 280 × 800 bodů, nově však obsahuje LED podsvícení s vyšším jasem a nižší spotřebou. Pokročilejší výrobní proces přinesl redukční dietu – o 10 % menší hmotnost i tloušťka jsou rozhodně pozitivní změny (325 × 24,1 × 227 mm a 2,04 kg).

unibody-machined20081014.jpg
Končí to tělem MacBooku

Naproti tomu MacBook Pro (MBP) neztratil nic ze své hmotnosti a jeho tloušťka se snížila o 5 % (364 × 24,1 × 249 mm a 2,49 kg). Nutno dodat, že i starší generace byla velmi štíhlá – byl to jeden z nejtenčích 15,4“ notebooků. Větší MBP se 17“ displejem zatím nebyl uveden, v nabídce zůstává zatím starší model, který bude zcela jistě co nevidět nahrazen.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,