Nová titulní stránka Seznamu: Zkoušejte a komentujte

Česká portálová jednička Seznam.cz připravuje předělávku své titulní stránky. Jak bude nový Seznam vypadat?
Kapitoly článku

Český Sergej Brin, majitel Seznamu Ivo Lukačovič zveřejnil na svém blogu informaci o přípravách nové verze titulní stránky nejnavštěvovanějšího českého portálu Seznam.cz. I Seznam se tak zařazuje vedle svých největších konkurentů (Centrum a Atlas) a chystá funkční i grafické úpravy na své titulce.

Sám Ivo Lukačovič změny popisuje jako spíše evoluci, nikoliv revoluci. Vede jej k tomu snaha nemást uživatele navyklé na současný vzhled webu. Faktem ale je, že změn je takové množství, které by se za revoluci označit dalo. Koneckonců uvidíme, jakou zvolí strategii marketingové oddělení Seznamu, až dojde na ostré spuštění a jeho propagaci. Novota a dravost totiž vedle konzervatizmu působí rozhodně lákavě.

sshot-2007-09-24-[3].png
Testovací verze nové titulní stránky portálu Seznam.cz

Test nového Seznamu probíhá na adrese beta.seznam.cz. Jde o alfaverzi, je tedy nutno počítat s výskytem chyb či jiných problémů. O vývoji nové titulní strany Seznamu lze samozřejmě i diskutovat a vznášet návrhy či připomínky na serveru Lidé.cz.

Ivo Lukačovič ve svém zápisku na ILBlogu vypíchl pětici důležitých novinek. Pojďme si je představit podrobněji.

Zobrazení na celou šířku okna

Při změně grafického layoutu a redakčního systému i zde na Živě.cz se asi nejvášnivější diskuze mezi čtenáři vedly o fixním layoutu webu. Zatímco my jsme jej zavedli, Seznam jej opouští. Nová verze Seznamu je vytvořena v layoutu, který se automaticky roztahuje na celou šířku okna prohlížeče. V době širokoúhlých displejů a přetrvávání zlozvyku práce s maximalizovanými okny z dob malých CRT monitorů může čtení čtyřiceticentimetrových řádků být velmi nepohodlnou záležitostí. Totéž si bohudík uvědomují i v Seznamu a o této novince zatím vedou neutuchající diskuze.

sshot-2007-09-24-[4].png
Srovnejte: nejužší použitelné okno prohlížeče
sshot-2007-09-24-[5].png
Okno prohlížeče na širokoúhlém displeji

Personalizace výchozí stránky

Podobně jako jsou zvyklí uživatelé zahraničních konkurentů Seznamu (Google, Live.com a další), mohou nyní i tuzemští uživatelé využít možnosti personalizace výchozí stránky. Titulka Seznamu bude plně konfigurovatelná. Každý uživatel bude mít možnost vypínat, zapínat či přesouvat jednotlivé její součásti. Jak bude konfigurace stránky vypadat v praxi můžete vidět na obrázcích níže.

sshot-2007-09-24-[6].png
Přihlášený uživatel, zatím bez jakýchkoli změn

sshot-2007-09-24-[6].1.png sshot-2007-09-24-[7].png

Na tři kliknutí šlo, jak vidíte výše, nastavit správné znamení horoskopu a skrýt privátní výpis e-mailů. Počet zpráv zobrazovaných ve výpisech z médií pod křídly Seznamu (Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz) je nastavitelný. V položce počasí lze volit jedotlivé regiony či města ČR. Stejně tak si lze podle gusta či potřeby nastavit výpis stanic v televizním programu.

Nové možnosti RSS

Pod tlačítkem Přidat obsah se zatím skrývá pouze možnost přidání výpisů z více RSS kanálů. Zobrazování RSS novinek v betaverzi titulky Seznamu umožňuje výpis nejen titulků, ale i perexů. Výběr z RSS kanálů je neomezen. Seznam nabízí několik desítek předpřipravených kanálů v tematických kategoriích. V kategorii Věda, technika a internet neschází ani Živě.cz. Kromě předvolených kanálů lze přidat jakékoli další.

sshot-2007-09-24-[8].png
Nastavení RSS čtečky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,