Nová skříň Chieftec Aegis CX-05 aneb luxusní spindl na deset CD za tři tisíce

Společnost Chieftec uvedla na trh novou skříň Aegis CX-05, určenou pro hráče. Pokud víte, jak se pozná klávesnice pro hráče, myš pro hráče a monitor pro hráče, a žili jste v domnění, že skříň pro hráče je něco menšího a lehčího s uchem na přenášení na lanpárty, pojetí skříně pro hráče od Chieftecu vás asi překvapí. Správná skříň pro hráče prostě musí mít pod dvířky spindl až na deset CD či DVD.

CX-05B-B.jpg  cx2.jpg

Ale teď už vážně. Aegis navazuje na řadu starších skříní s oproti standardu lehce odlišně řešeným uspořádáním disků – jsou totiž oproti čelu natočené o devadesát stupňů. To není zase nic tak neobvyklého, skříň ale není moc široká. Kvůli tomu byla v době, kdy Chieftec představil první skříně nové generace, jako Chieftec CA-01SL-SL-B, se stejným vnitřním uspořádáním, slušná sháňka po SATA kabelech se „zalomenými“ konektory. Klasické rovné se dovnitř vešly jen za cenu namáhání.

Disky jsou ke všemu osazené v pro vzduch průchozím „tunelu“, který mohou chladit tři 92mm ventilátory v bočnici. Zajímavé, netradiční, ale s ohledem na to, že už se dnes skříně optimalizují spíše než na chlazení disků pro žravé grafické karty a výkonné procesory, už nepříliš praktické řešení. A možná taky důvod, proč návrháři Chieftecu přemýšleli, co zajímavého plácnout do místa, kde mají ostatní skříně ventilátor pro nasávání vzduchu.

cx1.jpg

Skříň, která vzezřením působí jako bigtower, je oproti němu o dvě pozice pro mechaniky, jednu interní a jednu externí 3,5" pozici nižší (Chieftec pro tento formát používá označení mediumtower, v obchodech ji najdete většinou jako middletower). Jinak jde o klasiku, na jakou jsme u Chieftecu zvyklí – kvalitní, prostorná a těžká skříň robustní konstrukce ze silných SECC plechů se sedmi pozicemi pro pevné disky, jednou 3,5" externí a čtyřmi 5,25" pozicemi pro mechaniky, která snese i desku formátu EATX. Cenu zatím výrobce neuvádí, ale budeme-li předpokládat, že se nebude příliš lišit od obdobných modelů, měla by se pohybovat lehce pod třemi tisíci korun s daní.

Chieftec Aegis CX-05
FormátmATX, ATX (CEB 1.01) & EATX (SSI EEB 3.x)
Rozměry:540 mm × 205 mm × 524 mm*
*= bez nožiček (s nimi + 18 mm)
Hmotnost:16 kg včetně zdroje
Externí pozice pro mechaniky4× 5,25" 1× 3,5"
Interní pozice pro mechaniky7× 3,5"
Zdrojnení
Čelní panel2× USB2.0, 1× e-SATA, Mic-in, Line-out (HD-Ready)
Další vlastnosti:Mediumtower v různém barevném provedení. Robustní a místo šetřící konstrukce s kovovou mřížkou na čele. Hloubka skříně 54 cm umožňuje instalaci základních desek pro mATX/ATX a také EATX.
PříslušenstvíStandardní šrouby, distanční sloupky pro základní desku
Pozice pro ventilátory1× 120mm vzadu, 1× 120mm nahoře, 3× 92mm na pravé bočnici

Zdroj: Hexus, Chieftec

Diskuze (5) Další článek: Pedofilové mají radši ICQ než Facebook a obtěžují 15 % dětí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,