Nová Opera 11.10: třináct důvodů, proč ji zkusit

Nová Opera podporuje obrázkový formát WebP od Googlu, který má nahradit JPEG. Rychlý přístup se lépe přizpůsobuje a e-mailový klient vylepšuje hledání. A Opera Turbo je opět rychlejší.
Kapitoly článku

Po čtyřech měsících přichází další důležitá verze Opery. Vzhled přináší pár změn, hlavním tahounem je ale nový Rychlý přístup, který u uživatelů možná sklidí trochu kritiky. Do toho se vývojářům podařilo opravit velké množství chyb, které dělaly vrásky především vývojářům. Podívejme se ve třinácti bodech na to hlavní.

opera 11.10/Welcome to Opera - Opera.png
 Opera 11.10

1. Blesková instalace

Nová Opera jde ve šlépějích předchozí verze. Instalace je rychlá, pohodlná. Žádná zdržující okna nebo odklepávání několika oken. Stačí jednou kliknout a Opera se v podstatě bleskově nainstaluje – zde je výhoda, že se od minulé verze zmenšila velikost instalačního balíčku. Ten totiž neobsahuje Operu Unite. Při odinstalaci Opery navíc můžete nově nechat smazat profil s veškerým nastavením.

Instalátor aplikace Opera 11.10.png Instalátor aplikace Opera 11.10 (2).png
 Není nad pohodlnou instalaci (aktualizaci)

2. Podpora nového formátu Google WebP

Další novinkou je také podpora nového formátu WebP, který pochází od Googlu. Formát WebP se vyznačuje malou velikostí fotografií, takže může být vhodnou alternativou k masově rozšířenému JPEG.

Google uvádí, že při zachování stejné kvality jsou obrázky WebP o 39,8 % menší než JPEG. V současné době formát WebP podporuje také Google Chrome 9.

3. Ještě rychlejší Opera Turbo režim

Opera přidává WebP kompresi jako náhradu za JPEG, síťových spojení na server je nyní méně a jsou efektivnější. Rychlejší je také přístup přes zabezpečené spojení SSL. Opravena také byla spousta chyb.

chaals-comparisson.jpg
 Opera Turbo: rozdíl mezi JPEG a WebP

Jak je vidět na obrázku, formát WebP nabízí menší velikost souboru, přitom ale zachovává lepší kvalitu obrázku. Podle testů Opery nový Turbo režim přenáší v průměru o 22 % méně dat než dřívější verze.

4. Snadnější instalace rozšíření

Nová verze se chlubí pohodlnější instalací zásuvných modulů. Pokud není v operačním systému nainstalován například Flash, Opera nabídne jeho instalaci pomocí průvodce.

Nejpraktičtěji tuto situaci řeší Google Chrome. Flash je součástí instalace Chromu, který se i zcela automaticky stará o jeho aktualizaci.

5. Nový Rychlý přístup

Nový Rychlý přístup je jeden z pilířů Opery 11.10. Dřívější matici webů 3×3 nyní vystřídal dynamický počet řádků – bude jich tolik, kolik webů přidáte. Počet sloupců můžete nastavit napevno, nebo ponechat automatické přizpůsobení. Pokud zvolíte „automaticky“, vždy se přizpůsobí velikosti okna Opery.

Rychlý přístup - Opera (2).png
 Nový rychlý Přístup v Opeře 11.10

Zde si ale dovolím zapochybovat o užitečnosti automatického počtu sloupců. Pokud máte v Rychlém přístupu devět webů, o nic nejde. Jakmile ale překročíte dvacet webů, navyknete si na pozici daného webu a podvědomě víte, že třeba Živě.cz máte úplně vpravo nahoře. S automatickým počtem sloupců tuto jistotu ale ztratíte. Takže budete muset hledat, kde který web je.

Další novinkou je možnost přibližování Rychlého přístupu, klasicky přes ctrl + kolečko myši nebo v nastavení. Pro toto je nutné vybrat volbu „Ručně“ u položky „Nastavení měřítka“. I zde ale platí to stejné, co jsem zmínil v předchozím odstavci.

Rychlý přístup - Opera.png
 Přibližování Rychlého přístupu

A další drobnosti: přibyly animace při přesouvání, změnila se dialogová okna. Z dolní části zmizela tlačítka „Co je Rychlý přístup?“ a „Synchronizovat Operu“. Tlačítko s nastavením se naopak přesunulo do pravého horního rohu.

Zastavme se ještě u náhledů na jednotlivé weby. Dříve je Opera vytvářela z větší části stránky, dnes z nich dělá „výřezy“. Pokud navíc změníte velikost náhledů (přiblížením či oddálením), Opera může vygenerovat nové náhledy.

Zde se ale ke slovu dostávají správci webů, protože mohou určit, co se má jako náhled zobrazit. Místo náhledu stránky můžete Opeře vnutit třeba logo. Pomocí http hlaviček lze požadavek přesměrovat na úplně jinou stránku, takže náhled pro Rychlý přístup se vůbec nemusí generovat ze stránky, na kterou si uživatel vložil odkaz.

Podrobnosti včetně specifikace naleznete přímo na stránkách Opery.

Nestačí vám 7 sloupců? Opera nedovolí více nastavit. Pokud jich ale přesto potřebujete více, třeba devět, jděte do souboru operaprefs.ini a libovolně změňte hodnotu Number Of Speed Dial Columns, která udává počet sloupců. Od teď došlo ke sjednocení nastavení, takže v souboru speeddial.ini nastavení Rychlého přístupu nehledejte.

6. Vylepšený e-mailový klient

Doposud jste mohli v e-mailech vyhledávat podle slov. Vývojáři přidali možnost vyhledávat fráze – věty. Funguje to stejně jako na Googlu. Stačí hledanou větu uzavřít do uvozovek. Pokud tedy do vyhledávání zadáte "Zdeněk Večeřa", vypíší se vám pouze e-maily, kde tato dvě slova stojí v daném pořadí vedle sebe.

Dále byla zlepšena spolupráce s IMAP účty. Pokud využíváte Gmail IMAP, Opera dokáže lépe pracovat se speciálními složkami Odeslané, Spam a Koš.

7. Nové chybové stránky a hledání

Opera má novou podobu interních stránky. Třeba taková stránka informující o neexistující webové stránce je jasnější a podstatně méně „ukecanější“. Navíc nabízí vyhledávání, kde si hned můžete vyhledat správnou URL adresu.

Chyba - Opera (2).png Chyba - Opera.png
 Chybové stránky v Opeře 11.00 (vlevo) a 11.10

A kdy už jsme u toho, dialog pro uložení stránky je nově ve stylu Windows Vista/7.

stáhnout program Opera 11.50 final Licence: freeware, 9,8 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,