Nová generace grafik je tady: Nvidia představila GTX 1080 a GTX 1070

  • Nové karty výrazně překonají výkonem GTX 980Ti i mnohem dražší Titan X
  • Nový výrobní proces přinesl značné zvýšení efektivity
  • Na trh se karty dostanou ještě tento měsíc

Sobotní brzké ráno patřilo Nvidii a nečekanému živému přenosu z akce, která se konala v texaském Austinu. Na ni si Nvidia připravila představení dlouho očekávaných karet s 16nm čipem GP104, které míří mezi běžné uživatele.

Nvidia se nakonec pochlubila dvojicí nejvyšších modelů, přičemž pozornost věnovala především hlavnímu modelu GTX 1080. Obě karty by však svými výkonem měly překonávat dosud nejvýkonnější Titan X při mnohem nižší ceně. Nicméně ve srovnání s předchozími modely postavenými na Maxwellu Nvidia přistoupila ke zvýšení cen.

High-end pro VR

Ačkoliv zatím nikdo neví, zda bude mít virtuální realita masivnější úspěch mezi běžnými uživateli, výrobci ji rádi používají jako hlavní lákadlo u nového hardwaru. Nvidia tak například srovnávala výkon nových karet a Titanu X právě ve VR, kde by měl být nárůst výkonu dokonce dvojnásobný.

Použité GPU má 7,2 miliard tranzistorů, tedy polovinu toho, co extrémní GP100 určené pro superpočítače. Vůbec poprvé se dostanou mezi zákazníky karty nové generace, které se budou vyznačovat 16nm výrobním procesem. Ostatně předchozí 28nm generace zůstala v nabídce mnohem déle, než bylo původně v plánu – více než 4 roky.

Ve srovnání s Maxwellem by měl být Pascal podle Nvidie 2× efektivnější a dokonce 3× efektivnější než v případě Titanu X. Výsledkem je mimo jiné fakt, že si obě představené karty vystačí pouze s jediným osmipinem přídavného napájení. TDP vyššího modelu je přitom 180 W.

GTX1080King.jpg
Nový nejvyšší model ve srovnání s 28nm generací postavenou na Maxwellu

Nvidia u GP104 implementovala podporu DisplayPortu 1.3 a 1.4, díky čemuž je možné připojit konfiguraci monitorů s maximálním rozlišením 7 680 × 4 320 při frekvenci 60 Hz. Nechybí ani HDMI verze 2.0b.

Vylepšení se také dočkala technologie SLI pro spřažení výkonu více grafických karet. Karty s čipem GP104 tak budou využívat novou generaci označovanou jako SLI HB (High Bandwidth). Propustnost byla zdvojnásobena, což si vyžádalo nové konektory i propojovací můstky. Ty bude Nvidia k referenčním kartám vyrábět v designu, který odpovídá celkovému vzhledu nových karet.

sli.jpg
Nové můstky pro SLI HB

GTX 1080 – The New King

Nvidia v prezentaci nejvyšší kartu označovala jako nového krále a vlastně se není čemu divit. Ve srovnání s GTX 980 by měla dosahovat nárůstu ve výkonu o 65 % a čtvrtinového nárůstu ve srovnání s Titanem X a GTX 980 Ti. Přesné testy, v nichž ke srovnání došlo, však neznáme.

GeForce_GTX_1080_3QtrFrontLeft.jpgGeForce_GTX_1080_3QtrTopLeft.jpg
Nvidia GeForce GTX 1080

Čip GP104 bude v tomto případě pracovat s 2 560 stream procesory a s největší pravděpodobností 160 texturovacími jednotkami a čtyřiašedesáti rasterizačními jednotkami ROP.

Základní takt byl nastaven na hodnotu 1 607 MHz a možnou frekvencí v boostu až 1 733 Mhz. Tím se potvrdily spekulace o výrazném nárůstu základní frekvence, který se v tomto případě zvýšil o 43 %. Nový proces však kromě vyšších taktů přinese také přívětivější podmínky pro taktování – na trhu tak můžeme od dalších výrobců čekat modely, které by fungovaly s frekvencí přes 2 000 MHz. Nvidia to ukázala na přetočeném modelu, který běžel na 2 144 Mhz, přičemž teplota jádra nestoupla nad 70 °C při použití běžného vzduchového chlazení. Referenční karta bude disponovat výkonem 9 TFLOPS, což je razantní nárůst ve srovnání s GTX 980, která nabízela 5 TFLOPS.

GeForce_GTX_1080_Top__575px.jpg
Nvidia GeForce GTX 1080

Paměti typu GDDRX s 256bitovou sběrnicí budou pracovat na efektivním taktu 10 GHz s celkovou propustností 320 GB/s. Spekulace o kapacitě paměti se potvrdily v obou případech a GTX 1080 stejně jako levnější model budou mít k dispozici 8 GB.

Fyzické rozměry se nebudou příliš lišit od předchozích referenčních modelů Nvidie a ve skříni tak zabere dva sloty a délku necelých 27 cm. Společnost se drží stejného vzhledu, který poprvé ukázala při představení GTX Titan v roce 2013. Kosmetickou změnou jsou tak pouze prolisované polygony.

GTX 1070 zůstala stranou

Pro nejednoho uživatele bude mnohem zajímavější model GTX 1070, který bude nabízet stále výkon high-endu nicméně s příznivější cenou. Bohužel se jí Nvidia při prezentaci příliš nevěnovala a se specifikacemi se nepochlubila ani v rámci tiskové zprávy. Ze strohých informací tak můžeme potvrdit pouze výkon 6,5 TFLOPS – tedy 72 % výkonu vyššího modelu. Rozdíl je o něco větší než v případě předchozí generace, kde GTX 970 pracovala se 79 procenty výkonu GTX 980.

GTX1070.jpg
Nvidia GeForce GTX 1070

Druhým potvrzeným údajem je již zmíněná paměť, která stejně jako v případě vyššího modelu bude mít kapacitu 8 GB. Na takty, počty stream procesorů a další specifikace si budeme muset počkat.

V nabídce ještě tento měsíc

Cena základního modelu GTX 1080 je nastavena na 599 dolarů – s daní asi 17 200 Kč. Nvidia tedy zdražila o 50 dolarů ve srovnání s GTX 980. Jako referenční kartu však bude Nvidia prodávat od 27. května tzv. Founders Edition, která bude mít vzhled a chladič, jimiž se Nvidia pochlubila při prezentaci. Její cena ale bude o 100 dolarů vyšší – v přepočtu se tak cena bude pohybovat kolem 20 tisíc korun.

Pokud se začteme do tiskové zprávy Nvidie, pak zjistíme, že se datum 27. května vztahuje právě k Founders Edition a o dostupnosti nereferenčních modelů zde nenajdeme ani zmínku. Proto je pravděpodobné, že se do nabídky obchodů dostanou o něco později.

Stejnou cenovou politiku potom Nvidia použila i v případě levnějšího modelu GTX 1070. Základní cenu nastavila na 379 dolarů, tedy asi 10 800 Kč. Na trh se však opět dostane jako první Founders Edition s cenou o dva tisíce vyšší. Stane se tak 10. června a nevíme, zda budou v tento den k dispozici i nereferenční modely ostatních výrobců.

Diskuze (17) Další článek: Nová vs. stará doba. Airbnb a Uber mají problémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,