Nvidia | Grafické karty

Nová generace grafických karet Nvidie se jmenuje Ampere. Dorazit by měla v první polovině roku 2020

Je tomu více jak rok, co Nvidia uvedla grafické karty GeForce RTX založené na architektuře Turing. Hlavní novinkou byl nový 12nm výrobní proces, rychlé paměti GDDR6 a hardwarová podpora nového nasvícení herní scény pomocí ray tracingu. Nyní se připravuje nastupující generace zvaná Ampere. 

Nová řada Ampere bude stavět na novém výrobnímu procesu 7nm+ EUV u TSMC. Díky tomu by se mohly zmenšit čipy a tím pádem i jejich výrobní cena, protože se tak čipů vejde na jeden křemíkový plát více.

Zvětšení čipů bylo hlavním důvodem, proč generace Turing výrazněji zdražila oproti předchozí generaci Pascal. Vždyť například čip u grafické karty RTX 2080 Ti je se svými 775 mm² skoro dvakrát větší než předchozí model GTX 1080 Ti. Toto citelné navýšení plochy čipu vedlo k výraznému 71% zdražení, což logicky vedlo k mnohem nižšímu zájmu ze strany zákazníků.

Záleží ale na tom, co si Nvidia vytyčí jako prioritu. Pokud to bude především výkon, zůstanou čipy stejně velké a stejně drahé. Je tu však prostor pro kompromis nabídnout výkonnější kartu, přitom ale s lákavějším poměrem k ceně. Uvidíme v první polovině příštího roku.

Zdroj: IgorsLAB

Diskuze (43) Další článek: TSMC je připraveno na masovou výrobu 7nm+ EUV a na jaro chystá dokonce už 5nm výrobní proces

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,