Nová dimenze správy cloudu a virtualizačního prostředí

Na podzim vyjde RTM verze System Center Virtual Machine Manager 2012, na přechod ze stávajících nástrojů se ale můžete připravit již dnes.

Vítejte v nové dimenzi správy privátního cloudu a virtualizačního prostředí! Tak by mohl začínat článek o správě virtualizačního prostředí přibližně za půl roku. Proč ale až na podzim 2011? Jelikož v tu dobu již bude k dispozici RTM verze System Center Virtual Machine Manager 2012. Ale jak je napsáno v jedné mé oblíbené knize: NEPROPADEJTE PANICE! Na přechod ze stávajících nástrojů se můžete připravit již dnes. Chcete-li se dozvědět více o všech možnostech SCVMM 2012, v tomto článku si je představíme.

Správa virtualizace dnes

Provozujeme-li virtuální IT prostředí, s největší pravděpodobností využíváme serverovou virtualizaci pomocí tzv. hypervizorů na HOST serverech. Zde máme následně možnost vytvářet a provozovat virtuální počítače. Za předpokladu, že máme 1 až 3 HOST servery, pravděpodobně využíváme nativní nástroje pro správu HOST serverů, které nám umožní základní operativu s virtuálním i stroji. Každý výrobce má vlastní nástroje, od těch základních dodávaných zdarma v rámci HOST serveru až po robustní řešení zvládající správu desítek HOST serverů. Většinou se však jedná o nástroje určené pouze pro technologie konkrétního výrobce.

Společnost Microsoft se k tomu postavila jinak a začala vytvářet administrativní nástroj, umožňující spravovat nejen vlastní virtualizační prostředí, ale také přidala podporu pro správu konkurenčního prostředí. Nyní aktuální verze SCVMM 2008 R2 SP1 umožňuje spravovat virtualizační prostředí Microsoft Hyper-V, Microsoft Virtual Server a VMware ESX. V rámci prostředí Hyper-V HOST serveru plně využívá možností Windows Serveru 2008 R2 a funkcí mezi které patří clustering, CSV nebo Live a Storage Migration.

Co nám přináší System Center Virtual Machine Manager 2012

SCVMM 2012 vychází ze stávající verze SCVMM 2008 R2 SP1 a přidává mnoho dalších novinek do oblasti správy virtualizačního prostředí.

Nasazení SCVMM 2012

Jednou z novinek je zajištění vysoké dostupnosti SCVMM 2012, díky možnosti vytvořit cluster pro SCVMM 2012 management server. Díky tomu by se nemělo stát, že po výpadku jednoho SCVMM serveru, nebudeme schopni spravovat Vaše virtualizační prostředí.

Pokud budeme instalovat SCVMM 2012 do prostředí s již existujícím SCVMM management serverem, musíme mít instalovánu minimálně verzi SCVMM 2008 R2. Upgrade bude možný na verzi SCVMM 2012 Release Candidate, která by měla být dostupná během léta a samozřejmě verzi RTM. Pokud máme instalovánu starší verzi než SCVMM 2008 R2, musíme ji buď nejprve povýšit na verzi 2008 R2 nebo celé management prostředí instalovat znovu.

Img01.jpg

Správa IT prostředí pomocí Virtual Machine Manager 2012 je nyní rozdělena do následujících skupin:

  • Správu fyzického prostředí „Fabric Management“
  • Správu virtuálních strojů
  • Správu privátního cloudu „Cloud Management“
  • Správu IT služeb „Service Management“


Fabric Management

Multi-Hypervisor Management – V rámci SCVMM 2012 bude možné spravovat prostředí Microsoft Hyper-V, VMware ESX a Citrix XenServer.

Img02.jpg

Hyper-V Bare Metal Provisioning

– Instalace a konfigurace nového fyzického Hyper-V HOST serveru je nyní možné provést ihned po vybalení hardware z krabice a zapojení do sítě. Díky integrovaným nástrojům pro vzdálený deployment OS a instalaci aplikací se proces instalace nebo rozšiřování stávajícího virtualizačního prostředí velmi zjednoduší. Na server se nainstaluje operační systém, aktivuje Hyper-V role, případně začlení server do Hyper-V clusteru.

Správa serverového hardware – Díky podpoře protokolů IPMI, DCMI, SMASH a dalším je částečně možné provádět vzdálenou správu hardware HOST serverů.

Definice sítí – Pomocí VLAN a subnetů lze definovat logické sítě na základě umístění datového centra. Pro virtuální počítače bude možné přiřadit virtuální nebo fyzické sítě a umožňují lépe oddělit produktivní a testovací síť. V rámci SCVMM 2012 jsou definovány MAC adresy, které umožní vytvořit soubor definic sítě a následně mohou být vybrány např. při nasazení služeb.

Správa adres – Pro statické IP adresy, load balancery a MAC. IP adresy budou pro virtuální počítače nabízeny z rozsahu definovaného v SCVMM 2012.

Storage Management
– Pomocí protokolu SMI-S lze spravovat storage. Byla vylepšena podpora pro storage v rámci HOST serverů i clusterů.

Update Management – V rámci fyzických HOST serverů je zajištěna kontrola a nasazení potřebných aktualizací a to i v rámci Hyper-V clusteru, díky napojení na WSUS.

Dynamic Optimization (DO) – Vlastnost SCVMM 2012, pomocí které budeme schopni zajistit rozložení výkonu mezi virtuální počítače v rámci Hyper-V clusteru. K přesunu zátěže je využívána vlastnost Live Migration. Vyvažuje provozní zátěž v rámci Hyper-V clusteru na základě potřeby a dostupnosti zdrojů (výpočetní, paměťové a síťové).

Power Optimization (PO) – Umožňuje konsolidaci virtuálních počítačů v rámci Hyper-V clusteru a následné vypnutí nebo zapnutí nevyužívaných HOST serverů. Správci budou moci vytvořit politiky, které budou mít kontrolu nad umístěním virtuálních počítačů a budou schopni naplánovat konsolidaci.

Enhanced Placement – rozšíření možností kontrol pro umístění virtuálních počítačů. Nasazení služeb je možné přes více virtuálních počítačů najednou.

Správa privátního cloudu

Virtualizační prostředí SCVMM 2012 samo o sobě by bylo jen dalším nástrojem pro vzdálenou správu HOST serverů, pokud by zde nebyly začleněny funkcionality pro správu prostředí privátního cloudu. Pokud chceme vytvořit privátní cloud, musíme nejprve konfigurovat fyzické prostředky (HOST servery, storage, sítě) pomocí Fabric Management. Následně lze fyzické zdroje přidávat do privátních cloudů. Zdroje privátního cloudu mohou být umístěny v několika různých datových centrech nebo pouze na jednom místě. Po vytvoření privátního cloudu je nutné definovat uživatele a uživatelské role a nastavit pro ně limity pro využití virtuálních počítačů, RAM, storage, CPU.

Self-Service Portál  - Součástí SCVMM 2012 je Self-Service Portál, který byl v předchozích verzích dodáván samostatně. Self-Service Portál je určen koncovým uživatelům a slouží k uživatelské správě zdrojů privátního cloudu. Ne jen ke spouštění virtuálních počítačů, ale i k zadávání požadavků na jejich vytváření.

Img03.jpg

V rámci SCVMM 2012 byl konfigurační nástroj pro Self-Service Portál plně integrován do administrátorské konzole SCVMM, čímž se jeho správa velmi zjednodušila.

Img04.jpg

Správa uživatelů a uživatelských rolí – V rámci SCVMM 2012 bude možné delegovat správu pro jednotlivé virtuální počítače, skupiny počítačů nebo konkrétní privátní cloud. Správci akce mohou být také definováni pro třídy uživatelů, což vám umožní nastavit self-servis nasazení systému pro společné služby – např. některý tým restartovat své vlastní virtuální servery nebo umožnit projektovému týmu nastavit a spravovat své vlastní SharePoint servery ve farmě.

Img05.jpg
Img06.jpg

V rámci privátního cloudu lze přiřazovat pro jednotlivé virtuální počítače 1-4 CPU, 16 MB až 32 GB RAM, 0-7 disků, 0-7 síťových karet. V rámci SCVMM 2012 jsou vytvořeny šablony pro Hyper-V, XenServer a VMware, které jsou nastaveny s ohledem na limity jednotlivých HOST prostředí.

Správa IT služeb (aplikací) v rámci privátního cloudu

Další novou vlastností oproti verzi SCVMM 2008 R2 je možnost přímo v rozhraní SCVMM 2012 vytvořit a distribuovat vícevrstvé služby v rámci privátního cloudu. Služby jsou kombinací virtuální infrastruktury a aplikací, které ztělesňují konkrétní obchodní potřeby nebo nabízejí konkrétní prvky funkčnosti. Distribuce operačního systému a aplikací v rámci privátního cloudu je oddělena.

Podporované typy aplikací jsou webové aplikace (nasazení pomocí Web deploy), virtuální aplikace (nasazení pomocí Server Application Virtualization (Server App-V)) a databázové aplikace (nasazení pomocí SQL Data-Tier Applications (DAC)). Server App-V  jsou obdobou klientského App-V, ale jejich nasazení je více dynamické.

Tvorbu nové služby začnete vytvořením odpovídající šablonu služby a pomocí SCVMM 2012 může být nasazena v rámci privátního cloudu. Aplikační knihovny mohou zvládnout celý proces nasazení aplikace - od webových služeb, přes obchodní proces až k datům. Můžete dokonce vytvářet knihovny skriptů PowerShell. Oddělení služeb od virtuálního počítače je velmi důležité, protože je předpokladem pro posun od klasického typu virtualizace ke správě v rámci private cloud. Služby mohou být postaveny ze skupin šablon, které sdružují aplikační servery a databáze. Můžete definovat, jak připojit šablony, přes které virtuální síťové karty, a jejímž prostřednictvím fyzické síťové infrastruktury. Jakmile jste připraveni k nasazení služeb, SCVMM 2012 umožňuje zobrazit schéma infrastruktury pro datová centra, která se chystáte použít.

Doporučení pro nasazení SCVMM 2012

Management server a HA management server SCVMM 2012

Pro instalaci SCVMM 2012 je požadován obdobně výkonný hardware jako pro stávající verzi SCVMM 2008 R2. Pokud máme méně než 150 HOST serverů (což splňuje v České Republice snad každý), stačí nám pro SCVMM 2012 management server hardware s 2x CPU Xeon 2.8 GHz, 4 GB RAM a disky 40 + 150 GB. Samozřejmě i zde platí, že výkonu není nikdy dost.

Operační systémy jsou podporovány Windows Server 2008 R2 a 2008 R2 SP1 - 64bit (Standard, Enterprise, Datacenter).  Databázové servery jsou podporovány pouze SQL Server 2008 SP2 a 2008 R2 - (Standard, Enterprise, Datacenter). SCVMM 2012 nelze provozovat na SQL Serveru 2005 nebo SQL Server Express 2005/2008.

Prostředí pro SCVMM 2012 musí splňovat následující minimální požadavky:

  • Windows Automated Installation Kit 2.0 (AIK)
  • .Net 3.5.1
  • PowerShell 2.0, WinRM 2.0.


Pro další funkcionalitu je také potřeba:

  • Bare Metal Provisioning
    • Windows Deployment Services (Windows Server 2008 R2)
  • Aplikování aktualizací
    • WSUS 3.0 SP2 64bit
  • Performance & Resource Optimalization (PRO)
    •  Operations Manager 2007 R2 nebo vyšší
  • Citrix XenServer
    • XenServer Integration Suite for SCVMM
  • Storage Automation (SMI-S)
    • EMC, NetAPP
  • Load Balancer Integration
    • Provider od dalších výrobců (F5, Citrix, Brocade)
  • Power Management/OSD (IPMI, SMASH, provider od dalších výrobců)


Závěr

SCVMM 2012 přidává podporu pro nový, hybridní model virtualizace a je zaměřen na práci s Private Cloud. Můžeme využít kombinace virtuálního hardwaru a aplikačních balíčků a díky tomu vytvářet a nasazovat služby do privátních cloudů. Můžeme vytvářet knihovny snímků, které přizpůsobíme pro konkrétní úkoly, které lze kombinovat s vhodnými aplikacemi. Díky využití technologií Hyper-V a Server App-V, je možné spravovat různé servery z private cloud a zacházet s nimi jako se skupinami služeb běžících na virtuálních strojích, včetně výpočetních a paměťových zdrojů, které mohou být nasazovány dynamicky. Pokud plánujeme v rámci infrastruktury vytvořit privátní cloud, je SCVMM 2012 jednoznačnou výhrou. Jeho na šablonách založený přístup k poskytování služeb zjednoduší správu datových obrazů i nasazení a oddělit infrastrukturu od aplikace.

Odkazy

Veřejná BETA verze System Center Virtual Machine Manager 2012 je dostupná na stránkách Microsoft download.

Chcete-li být „u toho“, když se bude dokončovat a dotvářet finální verze SCVMM 2012, přihlašte se k Microsoft Community Evaluation Program (CEP) pro SCVMM 2012.


Autor: Pavel ŘEPA, Microsoft MVP
IT senior konzultant, DIGI TRADE s.r.o.
http://pavelrepa.wordpress.com 
 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Office 365 aneb produktivita mezi nebem a zemí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,