Notebooky, které v roce 2010 vystupovaly z řady

Obliba notebooků roste a ukrajují tak větší a větší podíl z prodejnosti stolních počítačů. Podívejme se na ty nejzajímavější kousky uplynulého roku.

V každém odvětví jsou potřebné inovace, tím spíš v oblasti notebooků, které se těší vysoké oblibě snad u všech typů uživatelů. Rok 2010 přinesl desítky nových modelů, od klasických po ty extravagantnější, které jdou vlastní cestou a kombinují konstrukci notebooku s možnostmi tabletu.

Dotykem na prvním místě

Očekává se, že mnoho lidí, kteří využívají notebook především ke konzumaci obsahu, se dříve nebo později přeorientuje na modernější tablety, netbooky nebo „touchbooky“, tedy zařízení na půli cesty, které kromě zajímavého designu a notebookové konstrukce nabídnou také intuitivní dotykové ovládání.

Plně dotykové zástupce „notebooků“ tvoří dvojice konstrukčně zajímavých přístrojů od Toshiby a Aceru. Jsou jimi modely Toshiba Libretto W100 a Acer Iconia, které se shodně vydaly cestou použití dvou dotykových displejů a úplného vypuštění mechanické klávesnice.

libretto_uprava.jpg
Stejně jako konkurent je i Toshiba Libretto W100 vybavená softwarovou nadstavbou pro usnadnění ovládání pomocí dotyků

Výhodou obou přístrojů je použití operačního systému Windows 7, což zajišťuje široké možnosti využití a bezproblémový přenos dat z běžných počítačů. Oba výrobci pak pro svá dítka připravili softwarovou nadstavbu, která přizpůsobuje práci s dokumenty a multimédii pro ovládání výhradně pomocí dotyků. Toshiba je vybavená dvěma 7" displeji, Acer pak 14".

iconia.jpg
Spodní část Acer Iconia slouží především pro ovládání, po přiložení rukou se automaticky zobrazí velká virtuální klávesnice

Inovativní klasika

I mezi standardními notebooky se najdou modely, které stojí za připomenutí. Nevyčnívají svou netypickou konstrukcí, o to zajímavější však mohou být pro běžné uživatele, uvažující o koupi přenosného počítače.

Jako nejmenší dostupný herní notebook je prezentován model M11x, prodávaný pod značkou Alienware, za kterou stojí známý výrobce Dell. Parametry jsou podobné jako u běžných 15,6" a 17" herních modelů, výkonné komponenty se však vtěsnaly do prostoru, definovaného displejem o úhlopříčce 11,6" s rozlišením 1 366 × 768 bodů.

alienware.jpg
Nejmenší herní počítač na trhu, Alienware M11x, obsahuje komponenty, které jsou běžné až u větších 15,6" nebo 17" modelů

Jak je u Dellu zvykem, můžete si nakonfigurovat vlastní sestavu, která může obsahovat až 8 GB operační paměti, procesor Intel Core i7-640UM nebo 256 GB disk SSD.

Zajímavý počin předvedl také Asus, a to představením extravagantního notebooku NX90. Zaměřuje se na exkluzivitu, design a na poměry přenosných počítačů výjimečný zvuk, o který se starají dva reproduktory po stranách 18,4" displeje s plným HD rozlišením.

nx90.jpg
Stylový notebook Asus NX90, kterému punc exkluzivity krom extravagantního designu a vytříbeného zvuku dodává také prodejní cena

Asus u tohoto modelu nemyslel pouze na použití na výstavách, české uživatele tak potěší možnost zakoupení lokalizované verze. Za cenu bezmála 64 990 Kč můžete mít notebook, který u nikoho kolem sebe hned tak neuvidíte.

Netbooky mají co nabídnout

Netbooky byly od počátku určeny především do domácností jako druhý či třetí počítač. Doba se však mění a jako příklad poslouží netbook HP Mini 5103, který je určen do firem a nabízí pevnou konstrukci a slušnou konfigurovatelnost.

5103_uprava.jpg
Podnikový netbook HP Mini 5103 poskytuje slušné parametry a jen dokazuje, že netbooky zdaleka neřekly své poslední slovo

Volit můžete sestavu s dvoujádrovým Atomem, dotykovým 10,1" displejem nebo diskem SSD. I běžný rotující disk se 7 200 otáčkami za minutu poskytne slušný výkon. Ochranu komponent zajistí magneziové šasi a elegantní vzhled zase hliníkový kryt. O výdrž bezmála deset hodin se postará akumulátor, který z těla počítače nijak nevyčnívá. To vše můžete mít za cenu okolo 8 500 Kč, což jasně dokazuje, že je potřeba brát netbooky vážně.

Zajímavým modelem a ukázkou možné konstrukce hybridů netbooků a tabletů je Dell Inspiron Duo. Dotykový displej je možné otáčet v jeho rámečku a používat tak počítač buď jako netbook nebo jako tablet.

inspironduo.jpg
Dell Inspiron Duo je konvertibilní tablet s netradiční konstrukcí

Výhodou je možnost psaní na klasické klávesnici a jednoduchá proměna v plnohodnotný tablet, jehož ovládání je usnadněno dodanou softwarovou nadstavbou, která usnadňuje především práci s multimediálním obsahem.

Posledním příkladem, dokazujícím úspěch malých notebooků, je MacBook Air, který se v říjnu 2010 objevil v inovované verzi. Záměrně v jeho případě nezmiňuji termín „netbook“, protože se hlavně výkonem běžným netbookům dost vzdaluje.

air.jpg
MacBook Air v poslední verzi ještě dále posouvá hranice miniaturizace a přitom stále nabízí vyšší výkon než běžně prodávané netbooky

I ten nejlevnější model MacBook Air je vybaven diskem SSD, který je navíc napevno připájen k základní desce. Podobně je integrován i procesor Intel Core 2 Duo na frekvenci 1,4 nebo 1,6 GHz u 11,6" verze a 1,86 nebo 2,13 GHz u 13,3" modelu. To umožnilo výrazné zmenšení šasi, které je na dnešní poměry na samotné hranici minimalismu.

Diskuze (20) Další článek: Funkční flétna z tiskárny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,