Notebook na léto: nejlevnější už za sedm a půl tisíce

(Placená inzerce) Ceny notebooků se neustále snižují, jejich výkon přitom stoupá. Trh je zaplaven spoustou modelů a vybrat vhodný kousek může být tvrdý oříšek.

Abychom si situaci alespoň trochu zjednodušili, notebooky rozdělujeme do nejrůznějších kategorií, podle způsobu využití. Často tak můžete slýchávat označení kancelářský notebook, multimediální laptop, a tak dále. Ale abychom začali pěkně od začátku…

Notebook je malý přenosný osobní počítač s integrovaným displejem, klávesnicí a ovladačem kurzoru, který má obvykle hmotnost od 1 do 3 kilogramů. Klasický notebook má display o velikosti 13" - 17", váhu okolo 2.5 kg a má zabudovaný zdroj energie - akumulátor. Notebook s displejem 17" je označovaný jako "velký notebook", tento notebook je na hranici vhodnosti rozměrů a hmotnosti použitelných pro přenášení. Notebook s obrazovkou menší než 12", s váhou okolo 1 kg se nazývá subnotebook. Je nejvhodnější variantou na časté přenášení. Počítače podobné notebookům, ale bez akumulátoru nazýváme desknote (desktop/notebook). Někdy je možné připojení externího akumulátoru. Desknote pracuje pouze na externí zdroj elektrické energie.

Notebooky bez klávesnice s dotykovým displejem nazýváme tablet PC. Někdy jsou kombinované klasické notebooky s dotykovým displejem. Display se dá otočit tak, že tvoří vrchní kryt notebooku, a je možné na něj psát rukou pomocí stylusu. Notebooky s displejem větším než 17" nazýváme deskbook. Do této kategorie patří velké notebooky, které jsou určené jen k práci v kanceláři. K pravidelnému přenášení nejsou vhodné. Díky kvalitnímu hardwaru a velkému displeji je využívají hlavně grafici a architekti na prezentace. Standardním displejem je 20". Počítače do jedné ruky nazýváme PDA (Personal Digital Assistant). Obvyklý je dotykový displej a kombinace s telefonem a fotoaparátem. Z druhé strany se k nim přibližují mobilní telefony s operačním systémem. PDA s operačním systémem Palm OS nazýváme palmtop. Je tenká hranice mezi nejmenšími subnotebooky a největšími PDA.

Výkonný notebook by tedy měl pochopitelně nabídnout především výkon. Nyní nejspíše zajásali všichni náruživý hráči. Nicméně u notebooků se za výkon nepovažuje dostatečný grafický základ či procesor s co nejvyšším taktem. Za výkonný můžeme také označit laptop, který nám nabídne dostatečnou výdrž bateriového akumulátoru.

Nejdůležitějším rozdílem mezi stolním počítačem a notebookem je právě práce na zabudovaném zdroji elektrické energie. Zdrojem energie pro notebook je akumulátor s možností napájení. Výdrž akumulátoru se pohybuje od 1 hodiny do 12 hodin. Někdy je možné vyměnit modul (např. DVD mechaniku) za další akumulátor. Nejběžnější notebooky vydrží na jedno nabití pracovat cirka 3 hodiny. Výkonným strojům nečinní problém pracovat nepřetržitě i 5 a více hodin.

Zpravidla také platí, že čím větší výkon ve hrách a nejrůznějších programech od notebooku požadujeme, tedy čím máme silnější procesor a grafickou kartu, tím nám i klesá výdrž baterie. Nalezneme pochopitelně také stroje, u kterých toto rčení neplatí – u nich však dozajista můžete také očekávat adekvátní cenu sahající až do nebeských výšin.

acer_extensa_4620_notebook_1.jpg

Nadupaný notebook už za sedm a půl tisíce

Nejlevnější notebook nakoupíte u CzechComputeru už za sedm a půl tisíce. Rozhodně vám u CzechComputeru nenabídnou pseudonotebooky jako je Asus EEE, ale skutečný 15,4“ velký notebook, na kterém se dá pohodlně pracovat.

Acer Extensa řady 5220-201G08Mi je základně vybavený notebook za příznivou cenu, který je určen především pro firemní použití a kancelářské aplikace. Jeho základem je procesor Intel Celeron M s modelovým číslem 550. Ten má frekvenci 2.0 GHz a je vyroben 65 nm procesem. 15.4 palců velký širokoúhlý WXGA TFT displej má klasické rozlišení 1280 × 800 bodů a o grafiku se stará integrovaná grafická karta Intel GMA X3100 se sdílenou pamětí a podporou DirectX 10.

Dodává se s 1024 MB DDR2 pamětí (jediný modul), rozšiřitelné až na 2 GB. Pro Vaše data a aplikace je určen 80 GB disk; jako optická mechanika byla použita kombinovaná DVD vypalovací mechanika. Ta umožňuje zápis, přepis i čtení tří hlavních formátů DVD disků - DVD+R/RW, DVD-R/RW a DVD-RAM.

Podíváme-li se na komunikační rozhraní, je zde nabídka standardní - notebook je vybaven 10/100/1000 MBit síťovou kartou (konektor RJ-45) a bezdrátovou kartou standardu WiFI 802.11-g s maximální rychlostí 54 MBit. Dále nechybí data/fax modem (konektor RJ-11). Pro připojení externích zařízení jsou k dispozici porty USB 2.0.

Notebook s hmotností 2,88 kg má klávesnici s 88 klávesami a touchpadem. Je vybaven šestičlánkovou baterií s výdrží až 3 hodiny. Notebook je dodáván s operačním systémem Linpus Linux.

Pokud si s výběrem notebooku nechcete lámat hlavu, můžete se obrátit na prodejce výpočetní techniky, jako například na společnost CzechComputer, kde vám poučení zaměstnanci výběr vhodného zařízení rádi objasní.

Více informací naleznete zde.

Diskuze (26) Další článek: Rozpoznávání řeči jako gadget Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,