Norton Internet Security 2009 chce být nejrychlejší

Prakticky všechny antivirové programy běžící na pozadí Windows brzdí systém. Norton Internet Security 2009, který Symantec uvede na podzim, chce být ale jiný. Jaká bude asi realita?

Máte na pozadí Windows spuštěný antivirový program? Pročtete-li si nejrůznější diskuze i odborné studie, zjistíte, že stále více přibývá těch, pro které je podobné bezpečnostní řešení skoro horší než skutečný škodlivý software. Není se čemu divit. Antivirové programy zabírají stále více systémových prostředků, což poznají zvláště majitelé méně výkonných počítačů. Je pak celkem typické, že kdekdo podstoupí riziko nákazy a antivirový program nenainstaluje. Je docela možné, že takových případů bude přibývat, rok 2008 totiž přinesl hned několik nových mininotebooků a minidesktopů, které si se svým výkonem mohou troufnout zatím leda tak na Windows XP či Linux s jednodušším grafickým desktopem.

Norton Internet Security 2009 a tajemný Zero Impact

Na podzim by se měla na trhu objevit nová verze kompletního bezpečnostního řešení od Symantecu – Norton Internet Security 2009. Od svého legendárního a chudšího příbuzného (Norton Antivirus) se liší především tím, že obsahuje jak klasický antivirus, tak také firewall, antispamový filtr a antispyware. NIS je tedy vyzbrojený bojovník prakticky proti jakémukoliv softwarovému útoku.

Takových bezpečnostních kompletů však v současné době existuje více a s přivřenýma očima lze do této skupiny zařadit třeba i bezplatnou verzi Avast! Antiviru. V čem tedy bude NIS 2009 výjimečný? Onou výjimečností má být koncept „Zero Impact“. Jinými slovy řečeno, pakliže si NIS 2009 nainstalujete, neměli byste si jeho práce na pozadí Windows vůbec všimnout a to dokonce i na méně výkonném počítači, jehož poznávací značkou dnes bude Windows XP. Ostatně instalace vyžaduje pouze procesor o výkonu 300 MHz, 256 MB RAM a 200 MB volného místa na disku. Ale věřte těmto zpravidla pochybným doporučením!

O řád rychlejší instalace

Hodnotit, zdali je „Zero Impact“ jen zajímavý tah marketingového oddělení, či programátoři skutečně odvedli dobrou práci, je v současné době přinejmenším předčasné, Norton Internet Security 2009 je totiž zatím stále ve fázi betatestování. Přesto stojí za to, se přinejmenším seznámit s tím, co nová verze vlastně přináší za novinky a proč by mohl „Zero Impact“ skutečně fungovat.

nis2009_1.png  nis2009_2.png
Během instalace se můžete rozhodnout, zdali budete posílat výsledky testů do obří bezpečnostní databáze
Betaverzi NIS 2009 je třeba bezplatně aktivovat, jinak si ji moc neužijete

Pokud jste už měli co do činění s některou ze starších verzí, určitě si vzpomenete na poměrně zdlouhavou instalaci. Příjemnou změnu odvedl Symantec už v tomto kroku, NIS je totiž s instalací hotový skutečně za nějaké dvě minuty, okamžitě se usadí v podobě ikonky v oznamovací oblasti Windows a obejde se bez restartu. Instalace je tedy rychlá a kupodivu ji vyzdvihují snad všichni autoři recenzí napříč internetem. Nicméně kvůli tomu si pravděpodobně antivirový program člověk nekupuje.

Předvídá hrozby ještě před vypuknutím epidemie

Norton Internet Security si poradí skutečně téměř s každým typem hrozby. Balík obsahuje integrovaný Norton Antivirus, antispyware, firewall, antiphishing/antirootkit a antispam. Nechybí dokonce ani správce identity a platebních karet pro platby na internetu, který se integruje v podobě lišty do Internet Exploreru a Firefoxu. Podobná lištička by vám měla zabránit ve vyplnění čísla „kreditky“ třeba na podvodném webu a díky automatizaci ulehčit práci s vyplňováním údajů.

Otázkou zůstává, kolika uživatelům se bude chtít vyplňovat takto citlivá čísla i do tohoto jinak zcela bezpečného programu. Antiphishingový filtr dnes obsahuje jak IE, tak Firefox nebo Opera, NIS by však měl nabídnout přeci jen rozsáhlejší černou listinu těch špatných webů.

nis2009_main.png  nis2009_main2.png
Hlavní okno Norton Internet Security 2009 je přehledně rozdělené do bloků, nabízí toho ale mnohem více

Norton Internet Security umí předvídat hrozby. Už od verze 2008 obsahuje tzv. Norton SONAR, což je speciální heuristický test, který kontroluje, jak se chová nově nainstalovaný program. Na rozdíl od běžných postupů tedy neporovnává „otisk“ programu se svou databází škodlivých programů, ale sleduje, zdali se chce aplikace skrývat, jestli hraje nefér hru s operační pamětí atd. Pakliže ano, označí ji SONAR jako bezpečností hrozbu, díky čemuž můžete odhalit virus ještě v době, kdy o něm nikdo neví.

Komunita a neomylná statistika rozhodne o důvěryhodnosti souborů

Druhou silnou zbraní Norton Internet Security je obrovský počet reálných uživatelů bezpečnostních produktů od Symantecu. Pakliže se totiž váš počítač nakazí a vy jste při instalaci povolili sdílení bezpečnostních informací s ostatními, vyšle program zprávu do centrály a ta ji pak může redistribuovat celé síti uživatelů. Systémy ThreatCon a Norton Protection System s takovou mohou okamžitě vyhlásit pohotovost na internetu, vývojáři zareagují a za několik minut si už balík Internet Security začne stahovat novou databázi. Takové aktualizace si bude program stahovat skutečně neustále, pakliže jsem totiž byl připojený na internet, bezpečnostní databáze nebyla starší než několik minut.

nis2009_trusted.png  nis2009_sit.png  nis2009_quickscan.png
Přehled spuštěných procesů a jejich důvěryhodnost na základě dat od ostatních uživatelů
Přehledné nastavení domácí sítě s přehledem všech počítačů v síti
Rychlá antivirová kontrola v praxi

Velmi pěkně zpracovaná je i práce se sítí. Máte-li tedy doma více počítačů, můžete nastavit pravidlo, že některé z nich budou bezpečné a komuniakce s nimi tedy nebude kontrolovaná a naopak. Pakliže na více počítačů nainstalujete NIS, lze jej pak po síti i spravovat.

nis2009_phishing.png  nis2009_ff.png
NIS 2009 se v podobě lištičky nainstaluje do Internet Exploreru i do Firefoxu; zdali je skutečně užitečná, posuďte už sami

Hlavním důvodem malých systémových nároků má být ale něco jiného. Norton Internet Security totiž obsahuje systém Norton Insight, který podobně jako předchozí využívá rozměrů komunity. Antivirový program totiž nemusí skenovat všechny soubory a podle slov Symantecu je dokonce celých 65 % všech souborů na počítači zcela bezpečných. Otázkou ale zůstává, které to jsou. Některé označí jako bezpečné samotný Symantec podle své srovnávací databáze, o dalších pak rozhodne komunita uživatelů. Pakliže jsou u všech uživatelů určité soubory trvale bezpečné, Symantec je i ve vašem počítači označí jako důvěryhodné. Pakliže se situace změní, zareaguje aktualizační systém a nastavení do několika minut změní. Teorie zní zajímavě, praxe občas ale vypadá zcela jinak – takto důvěryhodných souborů totiž u mě NIS našel naprosté minimum.

S řešením problémů poradí pan Vijayan

Betaverze Norton Internet Security 2009 vypadá skutečně zajímavě a možná tedy díky svým slibovaným nízkým systémovým nárokům obměkčí i ty, kteří podobná řešení dlouhou dobu odmítali.

nis2009_ocs1.png  nis2009_ocs2.png  nis2009_ocs3.png  nis2009_chat.png
Mnohoúrovňová nápověda a bezplatný chat s odborníkem Vijayanem

Uživatelské rozhraní reaguje celkem svižně i na pomalejším počítači a hlavní okno je velmi přehledné. Stačí však klepnout myší na nastavení a zjistíte, že toho program umí skutečně mnoho a běžný uživatel se v množství funkcí snadno ztratí. V takovém případě přichází na řadu „One Click“ podpora. Ta funguje podobně jako telefonní automat kdejakého mobilního či kabelového operátora. NIS nejprve provede analýzu a pokusí se najít vnitřní problém, a pakliže se mu to nepodaří, průvodce vás zahltí nejrůznějšími možnostmi. Pokud se jimi neproklikáte ke zdárnému cíli, můžete položit konkrétní dotaz e-mailem, přičemž Symantec slibuje odpověď do 96 hodin, nebo si můžete zdarma a živě popovídat se specialistou ve speciálním integrovaném chatu. Kdy bude něco podobného fungovat i na Windows?

S uvedením finální verze přineseme kompletní recenzi a výkonnostní srovnání s ostatními antiviry

Diskuze (16) Další článek: Zoner chystá antivirový program pro Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,