Nike Fuelband: Digitální motivace, abyste vstali z gauče

Dali jste si předsevzetí, že uděláte něco pro svoje zdraví a budete se více hýbat? Zkuste digitální náramek Fuelband, určitě vydržíte déle než loni…

Existuje mnoho služeb, které zaznamenávají a analyzují denní aktivitu svých uživatelů, především pomocí mobilních aplikací nebo hodinek s GPS. I Nike, primárně výrobce sportovního oblečení, se pustil do tohoto segmentu a už několik let poskytuje uživatelům možnost zaznamenávat své sportovní aktivity na svém webu Nikeplus.com. Čip v botách nebo aplikace Nike Running zaznamenávají pro běžce jejich výkony a ti je pak mohou analyzovat a porovnávat s okolím. Nike Fuelband, který jsme vyzkoušeli, je ale něco trochu jiného – nezaznamenává jen určitý sportovní výkon, ale nepřetržitě vaše celodenní aktivity.

 Fuelband (04).JPG Fuelband (06).JPG b.jpg
Elegantní náramek, který nepřekáží a zápěstí spíše zdobí

Bezdrátově kamarádí jen s jablkem

Fuelband vzhledem neohromí. Je to pásek, který na ruce připomíná ikonický gumový náramek Livestrong. Jen žlutá barva byla nahrazena černou. Je pevnější, tlustší a těžší, ale na ruce ho skoro nevnímáte. Na obvodu je jediné tlačítko, které zapíná skrytý displej. Ten je tvořen maticí 25x5 bílých světelných bodů a je doplněný pásem 30 barevných bodů, který značí stav aktivity za daný den. Čitelnost tohoto displeje je naprosto bezproblémová.

d.jpg e.jpg
Displej umí zobrazit i čas. Splnění cíle indukují barevný pás světel

Náramek se prodává ve třech velikostech (S-14,6 cm, M/L-17,1 cm a XL-19,7 cm). Podle společnosti Nike je nejmenší náramek vhodný pro většinu žen, střední pro většinu mužů a největší pro lidi s opravdu velkým zápěstím. Toto zjednodušené rozdělení platí. Velikost náramku lze navíc prodloužit o 8 mm nebo 16 mm pomocí dodávaných prodlužovacích dílků, takže vrácení produktu kvůli špatné velikosti by se nemělo stát.

Fuelband (01).JPG Fuelband (02).JPG Fuelband (05).JPG
Balení je minimalistické. USB konektor je skrytý v zapínání.

Nabíjení a synchronizace s počítačem je řešena přes USB port, který je ukrytý v zapínání. Synchronizaci je také možné provést bezdrátově se zařízeními s iOS (iPod touch, iPad, iPhone) díky aplikaci Nike+. Aplikace pro další mobilní operační systémy nejsou a ani se neplánují, uživatele Androidu proto více zaujme stejně fungující konkurent Fitbit. Pro Android existuje alespoň částečné využití s aplikací FuelMotion, která umí zpětně zobrazit již zaznamenané výsledky.

g1.png g2.png g3.png 
K synchronizaci s počítačem je nutné nainstalovat program Nike+ Connect. Mobilní aplikace je jen pro zařízení iOS

Palivo Nike: nová fyzikální jednotka

Fuelband umí zaznamenat dvě veřejně známé hodnoty: spálené kalorie a počet kroků. Hodnoty se odvíjí od sportovních výkonů, které člověk za den udělá. Pokud aktivity vyžadovaly pohyby nebo otřesy ruky, tak výsledek měření odpovídal realitě. Výsledný počet kroků byl v porovnání s hodnotou měřenou klasickým krokoměrem téměř identický. Počet spálených kalorií byl větší, když jsem trasu běžel, než když jsem jí absolvoval chůzí.

Měření však má svá omezení. Vášniví cyklisté, kteří mají rádi jízdu po hladkých silnicích, svoji námahu přesně zaznamenanou mít nebudou. Smůlu mají také plavci, kteří si náramek nemohou vzít do bazénu. A nejaktivnějšími uživateli se budou zdát ti, kteří denně jezdí po hrbolatých silnicích. Svůj nejaktivnější den jsem zaznamenal tehdy, když jsem jel po dálnici D1 z Brna do Prahy a zpět.

h.jpg i.jpg j.jpg 
Displej zobrazí čtyři hodnoty: kroky, kalorie, čas a Nike Fuel. Přepíná se mezi nimi cyklicky jediným tlačítkem. Po krátkém zobrazení názvu se zobrazí číselná hodnota.

Kromě kroků a kalorií může Fuelband zobrazit čas a hodnotu Nike Fuel. To je jednotka, kterou vyvinula společnost Nike a kolem které se vše točí. Cíle za den a týden se nastavují právě v tomto měřítku a k porovnání mezi uživateli také slouží Nike Fuel. Jak je jednotka definována není jasné, ale z používání by se dalo usoudit, že hranice 2000 bodů, které Nike považuje za standardní denní aktivitu, lze dosáhnout při šest a půl tisících kroků. Záleží však na typu aktivity. Kolem hranice 2000 bodů jsem se pohyboval během klasického pracovního dne, který spočívá v dvacetiminutové pěší cestě do práce, pochodovaní po kanceláři a dvacetiminutové chůze z práce.

l.jpg m.png n.png
Splnění cíle na den oznámí náramek, mobilní aplikace i webové rozhraní nikeplus.com

Nejlepší motivací jsou grafy

Synchronizace je bezproblémová a na webovém rozhraní nebo v aplikaci je možné analyzovat aktivitu důkladněji. Kromě nastavení denních a týdenních cílů tu můžete studovat grafy a tabulky zaznamenaných dnů, zapsat k nim detaily a “jak jsem se cítil”, porovnat výkony s kamarády nebo získat odznaky za splnění různých úkolů, například 10 splněných cílů za sebou. Vše je nastaveno tak, aby Fuelband uživatele neomrzel a využívali jej pravidelně.

o.png p.png q.png
r.png s.png
Grafy, čísla, statistiky, cíle, trofeje... i docela málo vstupních hodnot stačí na košaté analýzy

Zaznamenaná data je nutné přehrát do počítače nebo iOS zařízení minimálně jednou za 3 týdny. Poté se interní paměť zaplní a další záznam není možný. Výdrž baterie se pohybovala okolo sedmi dnů a opětovné nabití zabralo necelou hodinu. Na tento typ zařízení jsou to standartní hodnoty.

t.jpg
Baterie si vyžádá nabití s dostatečným, asi jednodenním předstihem

U nás vzácné zboží

Nejpřímějšími konkurenty Fuelbandu jsou Fitbit Flex a Jawbone Up. Oba produkty jsou také náramky a oproti řešení od Nike dovedou monitorovat spánek, je možné ručně zapisovat přísun potravin a disponují aplikací pro Android. Konkurencí pro Fuelband je i samotný Nike. Jeho nová aplikace Nike+ Move pro iPhone 5s zaznamenává všechny hodnoty jako náramek pomocí samotného telefonu. Ten však musíte mít pořád při sobě.

 Fuelband (07).JPG Fuelband (03).JPG
Fuelband není jediný. Bohužel dostupnost jeho i konkurence je u nás omezená.

Nejsmutnější zjištění přinese dostupnost. Žádný ze zmiňovaných náramkových pomocníků, včetně samotného Fuelbandu, se k nám oficiálně nedováží, narazit na ně můžete jen u několika málo prodejců, kteří si řeší distribuci z USA sami. Také cena příliš radosti neudělá, Fuelband vyjde u Mironetu na čtyři tisíce, Fitbit se dá sehnat levněji. Nákup v USA se přitom vyplatí jen při přímé návštěvě, s poštovným a po zdanění vás dovoz vyjde i dráž.

Pokud sledujete své denní aktivity, máte rádi statistiky a čísla a potřebujete k lepším výkonům trochu motivace, je Fuelband dobrou volbou. Absence aplikace pro Android sice zamrzí, ale webové rozhraní je pro analýzu dat dostačující. S náramkem a dostanete další účinnou motivaci odvalit se z pohovky a vyjít si ven, ale sám vás z ní nezvedne. To musíte udělat sami.

K testu zapůjčil: Mironet.cz

Diskuze (20) Další článek: Nepoužívejte produkty Microsoftu, hlásal twitterový účet Skypu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,