nForce - marketing nebo testy?

Jak jsme referovali již dříve, třešničkou na letošním veletrhu Computex byla bezesporu čipová sada nVidia nForce (alias Crush). Nejenom, že zde byla prezentována její vskutku revoluční koncepce (GF2 MX + Twin Bank + Dynamic Adaptive Speculative Pre-processor + HyperTransport + HW Dolby AC-3), dokonce zde byla i "osobně" přítomna v podobě několika předprodukčních desek od firem Abit, Asus, Gigabyte a MSI. Jediné co chybělo byly benchmarky... nebo snad nějaké...?
Kapitoly článku

I když se zahraniční servisy jen hemží popisem jednotlivých technologii Crushe (česky Drtiče :-), praktických měření a benchmarků tohoto potencionálního čipobijce je méně než šafránu - a to i přes fakt, že funkční sestavy s tímto čipsetem byly na Comdexu k vidění hned na několika stáncích.

Příčinou tohoto "rádiového klidu" je - jako obvykle - nic jiného než nechvalně známá dohoda "non-disclosure agreement" jež uzavírají všichni, kteří od výrobce obdrží předprodukční vzorky čipů. Tato dohoda obvykle zakazuje zveřejňování testů a benchmarků před uplynutím určitého data. Je to jako s automobily - výrobce chce jit na trh s co nejlépe odladěným výrobkem a nechce aby byl výkon předjímán "ranými testy" (i když ty nebývají daleko od pravdy), uživatelé zase chtějí vědět, jestli daný výrobek bude vůbec stát za to čekání (ze zkušenosti víme, že papír snese všechno).

Jako vždy, když výrobce řekne "A", stejně někde prosákne "B". Tak tomu bylo v případě Pentia 4... a tak je tomu i z Crushem...

nForce v kostce

Nejdříve je třeba připomenout, že nVidia počítá s uvedením dvou řad čipsetů nForce (dříve Crush): "dospělého" nForce 420D (Crush 12) a zjednodušeného nForce 220 (analogie s GeForce2 a GeForce MX je zřejmá :-). Čtyřistadvacítka (IGP-128) využívá architekturu dvoukanálového paralelního přístupu k paměti Twin Bank - za předpokladu, že budou osazené alespoň dva moduly DDR obdržíme paměťový subsystém o teoretické propustnosti 4.2GB/s. Řadič paměti nevyžaduje, aby moduly byly stejné velikosti a časování - čímž se liší o dvoukanálového řešení čipsetu i850 pro Pentia 4 jež navíc využívá odlišné moduly RDRAM. Podle osvědčeného "MX" modelu má 220-ka (IGP-64) využívat "osekaný" klasický 64-bitový přístup k pamětem DDR.

Crush na Computexu

Většina výrobců se držela referenčního boardu Micro ATX nVidie...

"Vyšší komínek" nad porty USB v zadním panelu indikuje nejspíše integrovaný modem a síťovou kartu...

Z obrázků je zřejmá organizace paměti DIMM0 + DIMM1, 2 (2. kanál). Firma ASUS jako jediná prezentovala na Computexu 2001 desku s nForce "plných rozměrů" ATX:


...všimněte si chladiče na Northbridge... - zbavíme se jich někdy?


...copak asi znamená tabulka natištěná pod IGP...že by overclocking?  :-))

 Pojďme se podívat na ovládací panely...


...zdá se, že zprávy o tom, že nejvíce problémů dosud způsobuje síťovka mají něco do sebe...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,