Nevíte co na Vánoce? Inspirujte se na webu

Před letošními Vánocemi se na webu objevily desítky nových služeb, které vám poradí ve výběru dárků. Vyzkoušejte je, a ušetřete si tak zbytečný stres.

Také nemáte letos, stejně jako každý rok, čas vyrazit na nákupy vánočních dárků? Především co se spotřební elektroniky týče, jsou internetové obchody ideálním nástrojem, jak z této situace ven. Ovšem pozor, do Vánoc už zbývají jen necelé tři týdny a raději počítejte s tím, že Česká pošta bude, stejně jako každý rok, opět návalem předvánočních zásilek nepříjemně překvapena. Proto je nejvyšší čas začít s výběrem.

Aby vám poskytovatelé služeb spojených s online nakupováním výběr usnadnili, najdete dnes skoro na každém internetovém obchodě inspiraci v podobě praktických průvodců pro vánoční nákup. A abyste měli výběr ještě jednodušší, my jsme pro vás několik takových průvodců vyzkoušeli a sepsali jejich klady a zápory.

Buďte na e-nakupování připraveni

Ještě než se vrhnete na webové obchody, zde je pár praktických rad. Pokud se vám podaří s pomocí průvodce na některém e-shopu vybrat, nenechte se strhnout euforií z dokonalého dárku okamžitým odkliknutím tlačítka Objednat. Zkuste se nejdříve podívat, zda není možné vybraný předmět sehnat levněji. Ne vždy totiž budete mít to štěstí, že se vám podaří narazit na dokonalý dárek s nejvýhodnější cenou na trhu hned na první pokus.

K porovnání cen jednotlivých e-shopů můžete využít několik služeb. Seznam nabízí své Zboží.cz, podobnou službu najdete také na stránkách vyhledávače Jyxo.cz, vyzkoušet určitě doporučuji také nejpokročilejší ze tří zmiňovaných, službu Heureka.cz. Vždy si ale zkontrolujte, jaké podmínky doručení vybraný e-shop nabízí. Dárek vašich snů sice jinde stojí o 1 500 Kč méně, s doručením 3. ledna to už ale pod stromeček nestihnete.

Pokud si nejste vánočním dárkem úplně jisti, pamatujte, že máte ve většině případů ze zákona 14 dnů na to nevhodný dárek internetovému prodejci vrátit. Internetové stránky Sdružení ochrany spotřebitelů doslova říkají: „Spotřebitel má zákonem stanovené právo zboží zakoupené přes internet vrátit do 14 dnů bez udání důvodu, resp. odstoupení od smlouvy musí být do 14 dnů doručeno prodávajícímu. To neplatí pro zboží, které je zmíněno v § 53 občanského zákoníku v odstavci 8. Jedná se např. o CD a DVD s porušeným obalem apod. Prodávající musí nejpozději do 30 dnů od odstoupení od smlouvy vrátit peníze a nesmí po spotřebiteli požadovat žádné sankce za odstoupení.“

Pokud už máte potenciální dárek v hlavě, jde o elektroniku, ale nevíte, jakou značku nebo model vybrat, sledujte naše magazíny (mobilní telefony, audio/video, digitální fotoaparáty), kde se budou v nejbližší době tipy na vánoční dárky objevovat, a kde také o vybraných produktech najdete praktičtější informace.

Kde vybírat?

Zboží.cz

Služba Seznamu zčervenala v posledních dnech praktickým průvodcem vánočními nákupy. Největší výhodou Zboží je fakt, že služba není vázána na žádný konkrétní internetový obchod. Na konci výběru vám Zboží doporučí tři nejvhodnější produkty, nabídne k nim krátký popis, proklikem se pak dostanete na srovnání cen v jednotlivých internetových obchodech. Ve výpisu položek najdete i podrobnější informace o termínu dodání.

U služby Zboží se Seznam vždy držel hesla, že v jednoduchosti je krása. Zrovna v tomto případě je až přílišná jednoduchost možná trochu na škodu. Rady na dárky jsou mnohdy až moc obecné, u filmů na DVD si tak třeba vůbec nevyberete žánr.

01.PNG 02.PNG
Zboží.cz: jednoduše, ale možná až moc

Vánoční rádce Zboží je inspirací v případě, kdy chcete koupit něco trendy, tedy něco, co je zrovna v kurzu. Doporučí většinou levnější produkty, o které je v obchodech velký zájem. Na podrobnější výběr jej ale rozhodně nevyužijete.

Heureka.cz

Ve srovnání se Zbožím nabídne mnohem podrobnější možnosti specifikace hledaného dárku. Kromě pohlaví tak vyberete i věkové a cenové rozpětí příp. pro koho je dárek určen.

Po specifikaci osoby, pro niž by měl být dárek určen, nabídne Heureka výpis odpovídajících produktů. Ve srovnání se Zbožím je jich mnohem více (většinou několik stránek), procházením se tak můžete opravdu inspirovat a třeba i nakonec něco nakoupit.

03.PNG 04.PNG
Heuréka.cz: pořádná dávka inspirace

Ani Heureka není svázána s žádným internetovým obchodem, ke každému produktu si tak vyberete nabídku dle svého uvážení. Pokud jsou k dispozici termíny dodání, najdete je hned pod zobrazenou cenou, o spolehlivosti obchodů s dodáním konkrétních produktů se pak dočtete více v recenzích ostatních uživatelů.

Aukro.cz

Inspiraci můžete najít také na aukčním serveru Aukro.cz, který ku příležitosti Vánoc spustil speciální internetovou stránku. Na rozdíl od běžných internetových obchodů si ale na Aukru od předvánočního stresu příliš nepomůžete. Místo běhání po obchodech budete sedět u počítače a doufat, že vaši nabídku nikdo v poslední chvíli nepřehodí.

07.PNG 08.PNG
Aukro.cz: když budete mít štěstí...

Kromě internetových „srovnávačů cen“ a elektronických aukcí nabízejí specializované dárkové weby také některé internetové obchody příp. služby, které mají s internetovými obchody uzavřené smlouvy o spolupráci a odkazují přednostně na ně. V jejich nabídce už ale nepočítejte s nejnižší cenou, tu si budete muset vyhledat jinde (třeba na některé z výše zmiňovaných služeb). Také se nespoléhejte na to, že bude nabídka kompletní. V seznamu pro inspiraci najdete jen sortiment, se kterým daný e-shop na internetu obchoduje.

Kasa.cz: Vanocni-darek.cz

S jednoduchým průvodcem pro výběr přichází před Vánocemi jeden z největších českých internetových domů, Kasa.cz. Bohužel nějaké pokročilejší možnosti nastavení, komu by měl být dárek určen, nečekejte. Vybrat si tak můžete jen překvapení pro muže, ženy nebo děti.

Seznam vybraných dárků je generován náhodně. Pokud tak dvakrát po sobě kliknete na dárky pro muže, pokaždé dostanete výpis jiných produktů. Což dělá na jednu stranu z výběru záležitost náhody, na druhou stranu se můžete neustále znovu a znovu inspirovat. A třeba ve třetím nebo čtvrtém kole na ideální dárek opravdu narazíte.

09.PNG10.PNG 
Opravdové překvapení, aneb pokaždé jiné dárky

Většina nabízených produktů je k dispozici ihned. Pokud je vybraná položka na skladě, přímo ve výpisu dostanete informaci o tom, jak rychle může být expedována k dopravě k zákazníkovi. Pokud už někteří zákazníci zboží hodnotili, najdete toto hodnocení přímo pod fotografií produktu. V detailu produktu pak najdete uživatelské recenze a zkušenosti.

Vanoce-vanocni-darky.cz

Se svým serverem specializovaným na inspiraci v předvánočním období přichází také internetové obchody sdružené kolem společnosti VIVANTIS a.s. a internetového obchodu Nakupnicentrum.cz. Protože má tento internetový dům omezenou škálu nabízených produktů, také tipy na dárky jsou částečně omezeny.

05.PNG 06.PNG
Komu a co...

Prvním a jediným krokem při výběru je volba osoby, které by měl vybíraný produkt pod vánočním stromečkem připadnout. V následujícím seznamu se pak můžete inspirovat, v případě, že si vyberete se proklikem rovnou dostat na vybraný produkt.

U většiny položek je k dispozici doba dodání, která se v současnosti pohybuje kolem 1-2 dnů.

Hledejceny.cz

Vybrat dárek pro své nejbližší můžete také na portálu Hledejceny.cz. Podle specifikace osoby, ceny příp. i kategorie dostanete seznam vyhovujících dárků, proklikem se pak dostanete na některý ze spolupracujících e-shopů.

11.PNG 12.PNG
Hledej dárky na hledejceny

Seznam dárků obsahuje kromě názvu už jen krátký popis a cenu ve vybraném internetovém obchodě. Žádné srovnání, žádné podrobnosti o termínu dodání nebo stavu skladových zásob. Pro tyto informace se budete muset posunout o krok dál, na stránky konkrétního e-shopu.

Acomware: Vanocni-darky.cz

Pěkně od podlahy to s letošními Vánocemi vzala společnosti Acomware. Pro inspiraci a výběr vánočních překvapení kromě portálu Vánoční dárky nabízí i další servery, konkrétně Dárkoviny, Vánoční dárečky, Dárečky pod stromeček a Dárky pod stromeček. I když znějí všechny přibližně stejně, každá služba je postavena trochu jinak. Musíte tak sami vyzkoušet, jaká bude zrovna vám vyhovovat nejvíce.

My jsme vybrali Vánoční dárky, kde je výběr překvapení pod stromeček asi nejpřehlednější. Poradit si totiž můžete nechat náhodně v kategorii Dárek dne nebo surfovat konkrétními produkty, přičemž specifikace zahrnuje kromě vztahu k obdarované osobě také cenu a typ produktu.

13.PNG 14.PNG
Happy & Cool Vánoce 

Také v tomto případě vás proklik zavede na vybraných internetový obchod bez možnosti srovnání cen. Informace o datu dodání se bohužel ze seznamu nedovíte, zkontrolovat si je tak budete muset na webových stránkách konkrétního e-shopu.

Pokud jste si prošli všechny výše zmíněné weby a inspirace se stále nedostavuje, máme pro vás ještě poslední záchranu – agentury na zážitky. Na webových stránkách těchto firem můžete najít dárky, o kterých jste si nikdy nemysleli, že by snad vůbec mohly existovat. Od seskoku padákem, přes nejrůznější exotické masáže či pivní koupele až po víkend v Porsche 911 nebo extrémní jízdu Hummerem H2.

V případě největší nouze lze pak zakoupit jen certifikát, obdarovaná osoba si pak v ceně certifikátu vybere cokoliv, co bude chtít. Asi nejznámějšími internetovými agenturami na zážitky jsou Zážitky.cz a Allegria.

Už jen kvůli inspiraci…

Přestože většina vánočních dárkových webových služeb slouží jen jako lep na zákazníky, mohou být nakonec velmi užitečné. Nemusíte nakupovat v konkrétním obchodě, dokonce si ani nemusíte vybrat podobný produkt. Prostě se jen nechte inspirovat. A to by bylo, kdyby se i v takto širokém sortimentu nenašlo nic, co byste mohli bez obav koupit a oddechnout si, že i tento rok jste to nakonec přečkali ve zdraví.

Diskuze (3) Další článek: Open World Forum: Open-source do roku 2020 ovládne svět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,