Nevěřte Českému Telecomu, internet nebude výhodnější

Na úvod tohoto komentáře je vhodné uvést, že na specifický jazyk oddělení public relations různých firem jsem za více než deset let novinářské praxe zvyklý. Dokážu dešifrovat různé standardní i nezvyklé obraty, ve výsledku se jimi víc bavím, než bych se nad nimi pohoršoval. Ovšem to, co dnes předvedl Český Telecom při oznámení nové cenové nabídky, je už za hranicí.

Pozorně si přečtěte následující dvě věty z tiskové zprávy:

Nejvíce změn zákazníci zaznamenají u cenového tarifu Telefon Mini. Ten bude možné nově využít také pro připojení k vysokorychlostnímu internetu, přístupné budou i služby volba a předvolba operátora.

To je dobrá zpráva. Pro jistotu ještě na webu Českého Telecomu kontroluji sazby tarifu Telefon Mini, které budou platit od 11. května. Paušál sice bude o necelých čtyřicet korun dražší, ale tím, že u tohoto tarifu mohu použít ADSL, měsíčně ušetřím asi sto korun. Mohou se hodit.

Z různých stran ale přicházejí zprávy, že to je ve skutečnosti jinak. Že s tarifem Telefon Mini nelze ADSL používat, že je k tomu potřeba výrazně dražší tarif Telefon Expres Mini. Napřed tomu nevěřím; přece umím číst a v tiskové zprávě je jednoznačná formulace o vysokorychlostním internetu k tarifu Telefon Mini. V tomto duchu také proto píšu několik příspěvků v diskuzi na MobilManii.

Červík pochybností se ale začíná zavrtávat. Pro jistotu proto ještě volám na infolinku, kolega totéž zkouší u tiskového mluvčího operátora a oba jsme dosáhli na stejnou informaci. ADSL lze skutečně používat pouze s tarifem Telefon Expres Mini. Ve srovnání se současnou nabídkou a tarifem Standard bude internetové připojení o 27 Kč dražší (více zde).

Nejde o třicet korun, v měsíčním vyúčtování se ztratí. Vadí mi ale, že Český Telecom ve své tiskové zprávě lže. Tentokrát nejde o dvojsmysl, který na pohled vypadá dobře, a až se nad ním zamyslíte, tak pochopíte, jak to operátor myslel. Český Telecom u svého konkrétního tarifu Telefon Mini uvádí jako novou výhodu vlastnost, kterou tento program nemá a nebude mít. Proč nám Český Telecom lže?

Diskuze (114) Další článek: Vysokorychlostní připojení i s tarifem Telefon Expres Mini

Témata článku: , , , , , ,