Technologie | Google | Programování

Neuronová síť Googlu se naučila česky. Snad se přiblížil i český Google Home

Webová služba Google Cloud text-to-Speech nově nabízí i češtinu a to ve verzi WaveNet. WaveNet je neuronová síť, kterou Google navrhl už před lety a naučil se s její pomocí perfektně synteticky mluvit anglicky.

Později přibyly i další jazyky, objevila se i slovenština a nyní se do nabídky konečně dostala čeština. Kvalita hlasového projevu v českém jazyce sice oproti nejlépe naučené angličtině má ještě své mezery – zejména v intonaci, ale v základu funguje.

55393151-68e7-45da-99cb-600a7330934d
Na webu služby nechybí formulář, kde si můžete hlasový syntetizátor WaveNet vyzkoušet hned v několika jazycích. Nově tedy i v češtině.

Služba je součástí ekosystému Google Cloud pro vývojáře. To znamená, že ji lze implementovat do aplikací, webů, nejrůznějších asistentů atp. Uživatelé platí za množství syntetizovaných dat, přičemž stejně jako u ostatních služeb z balíku Cloud je k dispozici základní bezplatná kvóta, která stačí jak pro vývoj, tak amatérské domácí použití.

Google už nějaký čas slibuje také příchod českého hlasového asistenta třeba v reproduktoru Google Home, ještě si ale budeme muset nějaký čas počkat.

Diskuze (12) Další článek: Intel do nových procesorů přidá podporu Bfloat16, urychlí tím strojové učení

Témata článku: , , , , , , , , , , ,