Prohlížeče | Bezpečnost | Heslo

Neukládejte si důležitá hesla do prohlížeče. Nejsou tam v bezpečí!

Většina webových prohlížečů obsahuje správu hesel, která ukládá vaše přihlašovací údaje. Výzkumníci z Princetonské univerzity však zjistili, že existují skripty, které dokážou uložené údaje z prohlížečů tajně extrahovat, upozornil The Verge.

Výzkumníci zkoumali dva existující rozšířené skripty AdThink a OnAudience, které se využívají k marketingovým účelům. Oba jsou navrženy tak, aby získaly identifikovatelné informace ze správců hesel. Pokud si uložíte přihlašovací údaje do prohlížeče, systém tato data použije při příští návštěvě. Skripty pracují na pozadí webové stránky a vkládají do ní neviditelné přihlašovací formuláře, které pak prohlížeč vyplní automaticky.

Systém tímto způsobem sbírá přihlašovací jména k webovým službám. Získané údaje slouží jako ID uživatele a sledují jaké stránky navštěvuje. Na základě těchto informací mohou firmy lépe cílit svou reklamu. Samotná technika sice není novinkou, ale doposud byla známá z oblasti spíše z oblasti spywaru. Poprvé tuto techniku ​​používají reklamní agentury.

Může sbírat i hesla

Pluginy se zaměřují na e-mailové adresy a přihlašování jména, avšak systém se dá nastavit i tak, aby sbíral i přihlašovací hesla. Ta jsou sice uložena v zašifrované podobě, ale při „předání“ hesla stránce do formulářového pole je pochopitelně dekódováno, aby mohlo dojít k přihlášení. Následně už dojde k jeho zašifrování na úrovni webu a posílá se k ověření na server. Ne každý prohlížeč má přitom dostatečně silnou kontrolu nad tím, jak je zacházeno s heslem v odhalené podobě.

Vydavatelé webových prohlížečů by měli změnit fungování správců hesel, řekl jeden z profesorů, který se projektu účastnil. Navrhl, že jedním z nejbezpečnějších řešení by bylo správce hesel v prohlížečích jednoduše zrušit.

Potěší alespoň to, že vědci nezjistili ani na jedné z 50 tisíc testovaných stránek, že by docházelo k získávání hesel. Nalezeno byly pouze skripty sbírající přihlašovací jména a e-mailové adresy.

Vyzkoušejte si to

Získávání údajů si můžete ověřit sami na stránce, kterou výzkumníci vytvořili. Stačí když zadáte vymyšlený e-mail, heslo a údaje uložíte do vašeho prohlížeče. Poté přejdete na další stránku a tam vám zobrazí údaje, které jste si pro tento web do prohlížeče uložili. Po této zkušenosti si zřejmě uděláte v prohlížeči čistku důležitých přihlašovacích údajů, což lze jenom doporučit.

V prohlížečích existuje správa hesel, kde můžete všechny uložené údaje zkontrolovat a případně promazat. V prohlížeči Chrome je trochu schovaná v nastavení, ale snadno se k ní dostanete přímo přes adresu: chrome://settings/passwords

Mela mezi prohlížeči: Webu může začít vládnout jen jediné vykreslovací jádro

Diskuze (40) Další článek: Další důvod, proč pít s mírou: Alkohol může způsobit přímé poškození DNA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,