Netscape šestka: zvítězí technologie nebo obsah?

Diskuze čtenářů k článku

Michal Parici  |  20. 04. 2001 18:56

"Že NN jde od porážky k porážce (tržní podíl neustále klesá; to je co, vítězství?)?"

Myslite si, ze trzni podil je pre uzivatela podstatny. Kadzy browser je predsa iny a kazdy ma nieco, co nema druhy. Ja pouzivam IE na browsovanie a NN na mail, pretoze mi to tak vyhovuje. Rad by som pouzival Outlook Express, ale stale mu chybaju funkcie, ktore potrebujem. Dufal som, ze v OE 5.5 sa to zlepsi, ale stale nic. Konkretne:
1. OE nepozna funkcie quote a paste as quotation, Messenger a Eudora maju obidve. V OE sa sice da nastavit include message in reply, ale to je slabe a v html spravach nepouzitelne.
2. OE nepozna funkciu resend, co je nepochopitelne. Teda aspon ja ju neviem najst. Kde je?
3. OE nema Print Preview. Ani verzia 5.5.
4. Ak ma v Address Book zatrhnutu volbu send e-mail using plain text only, OE sa neustale pyta, ci ma poslat text ako html alebo ako plain text. Messenger automaticky skonvertuje spravu z html do plan text.
5. Attachment sa nedo zo spravy odstranit, treba vymazat celu spravu. Preco?
6. Ak su v sprave linky a kliknem na link pravym tlacidlom mysi, je tam iba copy shortcut a add to favorites. Chyba open link in new window, to znamena, ze si nemozem otvorit viac okien browseru priamo zo spravy. Messenger to dokaze.
7. Pri funkcii next unread message nedokaze preskocit do nasledujuceho unread folderu. Messenger dokaze.
8. Filte posty funguju nespolahlivo. Messenger uplne bezchybne.
9. OE sa neda nastartova off-line a hned nabehne na prvu spravu v inboxe. Ak je prva sprava v html so skriptom, ktory si ziada pripojenie, nabehne telefonicke pripojenie siete a neda sa zrusit. V Messengeri taketo problemy nie su.

Takze, kto taketo funkcie nepotrebuje, nech si pouziva OE, ale neviem preco by mal byt NM prepadak. Pre mna je stale lepsi ako OE. Jedina nevyhoda je, ze nezvlada viac pop uctov, ale aj to sa da riesit profilmi.

"Dokonce jasně prohrává i s MSN.com"
Toto povazujem za vtip. Skusal som Netcenter aj MSN a nenasiel som nic, v com by bol MSN lepsi. Ak viete, co to je, prezradte mi to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miromac  |  20. 04. 2001 18:56

precital som si vsetky prispevky. niektore su fajn, niektore su blafy az to boli. to je moj nazor a za nim si stojim. ja mam mac g3 a pouzivam niekedy netscape a niekedy explorer. su veci ktore chodia lepsie tam a ine zasa inde. je vec je ale pravde - ak niekto mate moznost pracovat v heterogennej intranetovej sieti s tlaciarnami ovladany cez web (laserky hp, kopirka minolta a osvitka agfa s apogee) pri pouzivani exploreru horko zaplacete.
drobnosti majstrov ako nekompletna java a nemoznost vdaka tomu riadit frontu vas rychlo privedie k netscapu. a to uz nehovorim o tom ze napriklad na mac existuje uz 4 update 4.51 a 5 je stale odkladana prave kvoli jave. mac os pouziva originalnu javu od sunu a s tou ma explorer velke problemy. viem, ze mnohym sa moje slova nebudu pacit a o tom je zivot. nemozeme mat vsetci jeden nazor. to sme tu uz vdaku vitazstvu komunistov v cechach vo volbach po vojne mali a stacilo na niekolko generacii dopredu. a este jednu malicku poznamku na zaver. na maca existuje browser iCab, ktory sa zmesti na jednu disketu z ktorej ide aj spustit, dufam ze raz bude aj na pc a podla mna tadialto by sa to cele malo uberat. kazdy by si mal na malom mediu (flashcard,...) nosit svoje nastavenia, bookmarky, adresy a profily prehliadaca so sebou, aby si kdekolvek mohol pichnut medium do masiny a do sytosti si zabrowsovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PP3  |  20. 04. 2001 18:56

Plně s Vámi souhlasím v tom, že na Macích v některých případech stále ještě lépe pracuje NN. Musím ale přiznat, že v dobách, kdy jsem ještě na Macy nedal dopustit přicházela na svět verze 4.5 MSIE a ta běhala na většině Macintoshů daleko lépe. Nemluvím tady o Javě. Mluvím o tom, že nároky NN na operační paměť byly někdy až 3x větší než u MSIE. Skutečnost, že MacOS nepodporuje multitasking dává Microsoftu asi dost zabrat a tady se nejspíš projevuje pořád náskok NN, který byl na Macy navrhován nejdříve. Je to možná právě jeden z důvodů, proč je tady dnes takový stav. Na Windows má Microsoft daleko lepší možnosti využití systému než na Macích a věřte, že vím o čem mluvím. Programoval jsem pro obojí a možná by byly Macy dnes s NN tam, kde je Windows s MSIE, kdyby... Vývoj jde kupředu. Kdo nenaskočí teď, těžko to ještě někdy zvládne.

Závěrem jen dodávám, že už mě dost štve nevraživost některých příspěvků na vše co je od Microsoftu. Copak dnes nemá každý stejnou šanci? MS přece taky začínal od nuly. Copak je to obecným zvykem každého v čechách nadávat na někoho, komu se daří a je úspěšný? Používám od MS skoro všechno (web server, systém, prohlížeč, vývojové nástroje, hry, i myš ...). Neznám jinou firmu, která by mi nabídla tak ucelenou sadu nástrojů a poskytla tak komplexní servis a informace (MSDN). A hlavně, nikdo dnes není ve světě Internetu takovým tahounem nových technologií (DHTML, XML) jako právě MS. Tohle je můj názor.

PS: Věřte či nevěřte, ale skutečně nejsem!!! placeným "agentem 007" firmy Microsoft

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MiJa  |  20. 04. 2001 18:56

Tvurci NN by si opravdu meli nejdrive precist specifikace. NN dokonce rendruje i obycejne <TABLE> jinak nez IE. Podle meho nazoru je rendrovani v IE zpravne. Jinak IE od v.4 SP2 je to uz docela slusny prohlizec a NN na nej podle me nema. Jinak jeste dobry prohlizec je LYNX
Jinak na www.mozilla.org maji Mozilla Milestone 13, coz ma byt asi jeden z planovanych nastupcu. Je to jakysi prohlizec cely v jave. Rendrovani je vylepseny o CSS 2.0, ikdyz ne cely. Ale je to pomali hodne. Teda tim M13 cesta jiste nevede. Jinak je tam zpousta chyb.
MiJa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  20. 04. 2001 18:56

Mozilla Milestone cislo - je toliko alfa verze - nehotovy produkt (jak jiz nazev napovida).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirka blazek  |  20. 04. 2001 18:56

Marc Andreessen i AOL umi marketing moc dobre. Proc na to kaslal M.A. je celkem pochopitelne, ale proc to drzi dole i AOL je otazka. Asi opravdu chystaji neco velkeho.
Kdyz jsem musel po letech NN opustit, moc to bolelo, ale nebylo zbyti (na system bookmarku v IE jsem si nezvykl dodneska). Rad si tu bolest proziju jeste jednou, kdyz se budu k NN vracet. IE je solidni nastroj, ktery zobrazuje co ma, ale rozhranim se NN zatim nevyrovnal.

jirka

PS: vzkaz pro AOL/NN: kaslete na skiny, sezente si specifikace CSS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  20. 04. 2001 18:56

A co když to je jinak? Co když AOL nemá nejmenší potřebu uvést špičkový prohlížeč? Co když jediný důvod, proč má Netscape je to, aby se nestala vydíratelnou (skrz MSIE) od Microsoftu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

No, to je zajímavá úvaha... Je fakt, že když je teď Netscape pod AOLem, tak se určitě ty strategie mění než když to byla samostatná firma, to beru. Ale spíš jsem komentoval ty minulé roky, tj. ne poslední poměrně krátkou dobu, kdy je N. vlastněná aolem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hull  |  20. 04. 2001 18:56

Zrovna dnes 25.2 jsem presel z MSIE 5 na NN 4.51 a jsem sam prekvapen, NN se mi velice libi a je mnohem rychlejsi (aspon na mem starem p100). Tim ze NN nevydal v5 jasne dal najevo ze s MSIE nehodla soutezit a radeji se bude zabyvat browserem samotnym. MSIE 5 ma zatim nejvice chyb co se broseru tyce. A jedina mou pozorovana zmena MSIE 5 od MSIE 4 je vetsi velikost a vyssi naroky na HW (me se hlavne moc nelibi strategie MS, ze nova verze neodstranila chyby te predchozi ale rosrostla se o dalsi komponenty, ktere maji zase dalsi chyby)
Za to, ze webmasteri optimalizuji stranky zvalst pro NN a zvlast MSIE je spis chyba MSIE - protoze dodrzovani nejakych pravidel je pro MS naprosto cizi zalezistosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corin  |  20. 04. 2001 18:56

Přece jen nevíte o čem mluvíte. IE se rozrostl o kompletni DHTML a CSS o čemž si NN může zatím nechat jenom zdát. NN zavedl kdysi dávno nestandartní rámce, ale dodnes je nedokáže korektne zobrazit. IE po počátečním váhání dokázal zobrazit vše, co NN a navíc podstatně lépe a rychleji (zkuste i jiné stránky než v HTML 2). Netscape vymysleli perfektní JavaScript, který ale nedokázali dotáhnout do konce (zkuste v NN použít onClick na obrázek bez anchoru) a navíc je Netscapí JavaScript padavý jak podzimní listí. A to ani nemluvím o výhodě DHTML+JavaScript.
Pokud vytvoříte stránku přesně podle specifikace HTML 4.0 nebo i 3.2, hádejte, který prohlížeč ji zobrazí lépe. NN to nebude.

Ach jo, byly časy, kdy NN neměl konkurenci a IE byl patetický pokus MS o dobytí nových území. V NN byli inovátoři a měli zásluhu na úžasném rozšíření WWW (sedím na inetu intenzivně asi 7 let). Ale od vzniku verze 4 (ve které mimochodem nedokázali opravit ani chyby zobrazování, známé už ve 3) jsem musel svůj oblíbený browser změnit. A je mi to líto. Taky moc nemiluju MS. Ale musím říct, že v oblasti browserů jsou nyní jasnou jedničkou, co se týče kvality.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:56

Pro Hull:
Nevím o jakem dodržování pravidel mluvíte?? Zkuste udělat tabulku přesně podle standartu W3C (vy to nazýváte ..dodržování pravidel..). Tu tabulku udělejte <td width="cokoli" a další> a uvidíte, co vám z toho udělá MSIE a co Netscape. Mohu vás ubezpečit, že v tomto případě ten kdo dodrží standart W3C nebude NN.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DnF  |  20. 04. 2001 18:56

Jeste trocha k dodrzovani pravidel - nedavno jsem psal jakysi jednoduchy JScript na vymenu obrazku a klikani ...proste skoro zadny kod... podle knizky Jscript Guide NN4 - rok vydani 1996. Co myslite ze se stalo? MSIE5 udelal na prvni pokus presne co jsem pozadoval, s NN4.5 jsem se trapil dalsi dve hodiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
david forman  |  20. 04. 2001 18:56

Co to tady lidickove blabolite?Netscape jasne prosral,co se da.Kdyz nekdo zbabra tak zakladni klicovou vlastnost,jako je rychly start vlastniho programu (v4.7),skonci uplne stejne jako Corel a jeho stadecko lenivych bumbrdlicku..Pro me je ie naprosto zvladnutym a strizlivym produktem,ktery ma sve chyby(to ma ale kazdy),ale je prijemne ho pouzivat,je intuitivni a hlavne nabiha velmi rychle..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  20. 04. 2001 18:56

No on i ten MSIE by startoval dlouho, ale protože většina jeho kódu nastartuje spolu s Windows, tak se ta pomalost přesune do pomalosti startu Windows a tam se to ztratí. Tuto možnost Netscape prostě nemá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
andrej  |  20. 04. 2001 18:56

Pan H. pise: Nic z toho ovšem zatím neporáží Microsoft, který si
technologický náskok (byť ne zrovna oslnivý) zatím uchovává a především,
jehož prohlížeč je součástí operačního systému.


to ze si vyrobca systemu (no, nazvime to tak, aj ked to operacny system velmi nepripomina) zadratuje browser priamo do OS, nedoda ostatnym kompletnu specifikaciu API, nuti vyrobcov predinstalovat svoj produkt na nove masiny, vyraba neurcito posobiace a miestami az klamlive marketingove kampane (vid. M$ a BSA a ich "nekupujte holy pocitac") sa mi zda za polutovaniahodne a nemalo by to cloveku s ukoncenou zakladnou skolou davat dovod na chvaly dotycnej spolocnosti.

p.s.: a ich podpora zakaznikov je dost chaba: co mislite, da sa na m$ webe niekde stiahnut bootovacia disketa k ich skvelym a prevratnym win98? neda!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:56

Co je to za ptákovinu s tou bootovací disketou?? Každý si ji může ve win 98 udělat sám. A pokud jde o instalaci, tak Win 98 CD je bootovatelné. K RedHatu taky nedostanete bootovací diskety, ale v případě potřeby si je uděláte z CD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anaki  |  20. 04. 2001 18:56

To jo, ale kolik stoji redhat a kolik wokna? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

Máte úplně pravdu, že Microsoft v marketingu nebojuje zrovna v rukavičkách (a někdo jiný bojuje?).
Ale o tom jsem přece nepsal - to, že MS má technologický náskok, je pravda a nemá s tím, zda dělá či nedělá klamavou reklamu, nic společného. To, že je prohlížeč součástí operačního systému, je důležité pro uživatele, který si prostě koupí počítač, přinese domů, zapojí, zapne a může okamžitě pracovat s Internetem (nemusí nic "stahovat" a "instalovat" atd.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Jares  |  20. 04. 2001 18:56

Ma cenu se zase zacit hadat o tom, ktery prohlizec je lepsi? Netscape uz pres rok nevydal novy prohlizec, jenom pridava winampy a podobne nesmysly, explorer se z naprosto nepouzitelneho prohlizece vysvihl na jednicku, kterou uz proste zustane... Takze at si kazdy pouziva ten svuj a treba za chvili prijde na to, ze se mu ty stranky nacitaji nejak divne a polovina veci mu nefunguje...

Ja uprimne mam netscapu uz plny zuby, porad upravovat stranky aby chodily v linuxim netscapu, to chce pevny nervy ;o)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Gabcan  |  20. 04. 2001 18:56

Muj osobni nazor je, ze browser od MS je mnohem lepsi nez od Nestcapu, posuzuji hlavne z faktu, co ktery dokaze pri prekladu HTML kodu zobrazit....rekl bych, ze zde NN hodne ztraci a mozna je dobre, ze vubec nevydal ver. 5....lepsi nevydat nic, nez slataninu...tedy pro uzivatele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kaja Koblih Bednar  |  20. 04. 2001 18:56

Úplný souhlas.
Navíc dělat www stránky tak aby dobře fungovaly tam i tam je noční můra každého webmastera.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:56

Nocni mura to zajiste je. Nevim jak vy, ale ja mam horsi ohlasy od uzivatelu MSIE. Diky vecnym upravam standardu od Microsoftu stale neco nechodi. O Jave ani nemluve

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

Ještě tady k těm náboženským válkam. Je celkem jedno, který prohlížeč od koho zvítězí, ale důležité je, aby vznikl JEDEN standard, protože to zejména nesmírně pomůže vývojářům stránek. Odlaďovat stránky na MSIE i NN znamená 3x větší pracnost než jenom na jeden browser.
Jenomže dnes je u nás tržní podíl MSIE vs. NN zhruba 6:1. Znamená to, že MSIE je "de facto", tedy dle tržní pozice, standard a jiné prohlížeče standardní nejsou; proto by bylo z hlediska tvůrce důležité, aby ostatní prohlížeče "vymizely" a on mohl vyvíjet stránky pouze pro jednu platformu. Vypadá to sobecky, ale má to dopad na čtenáře a zákazníky: budou lepší weby a rychleji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jtack  |  20. 04. 2001 18:56

Blahopreji Vam k Vasim krasnym usudkum, nerozumim jenom jedne veci, kde se ve Vas bere ta nenavist a nevrazivost k cemukoliv, co neni od fy Microsoft. Mel byste krotit sve emoce a pokud chcete nekomu nalevat do hlavy takove blaboly, mel byste jit pracovat prave ke jemnovane firme, jiste by z Vas meli radost.
Veta "kromě programování neumí ani marketing" je opravdu velmi silna. Jak prosim bojovat jednoduse marketingove s nekym, kdo strka (tehdy jeste velmi nedokonaly a s NN naprosto nesrovnatelny) browser naprosto podle do sveho operacniho systemu?
Projevte k Vasim ctenarum trochu korektnosti a osvetlete tento fakt a prosim Vas, budte objektivni.
... a vubec byste se mel zamyslet nad tim, co to vlastne pisete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kaja Koblih Bednar  |  20. 04. 2001 18:56

Vas mail na postu napovida o tom, ze jste clovek co se upnete na neco na co je zvykly a nove veci odmita.
Verte ze nejsem zadny obdivovatel Microsoftu, ale IE v soucasnosti podle me je lepsi alternativa.
Vetu "kromě programování neumí ani marketing" chapu tak, ze MSIE (ne diky svemu monopolu, ale) diky neschopnosti tvurcu NN dohnal a predhonil NN co se tyce funkcnosti. Vzpomenme si jak na tom byl NN kdyz IE zacinal a jak je to dnes ... porad mluvim o funkcnosti ne o rozsirenosti nebo pouzivanosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

Větu, že Netscape "kromě programování neumí ani marketing" rád vysvětlím. (Mimochodem je ještě dobré podotknout, že firma Netscape už neexistuje, její management byl vesměs rozprášený či začleněný porůznu do AOLu. Takže se vztahuje k minulým dobám, hlavně).

Firma Netscape měla s prohlížečem zhruba dvouletý náskok, což je v Internetu něco jako celá generace. Když měla na trhu jedničku a dvojku verzi, tak Microsoft ještě spal. Když přišla s trojkou, měl Microsoft dvojku - nesmírně špatnou verzi. Když přišly na trh čtvrté verze, přišly zhruba současně a obě nestály za nic moc. S pětkou už dokázal přijít pouze Microsoft a je to slušný prohlížeč - ne bez chyb, to zdaleka ne, ale zatím to nejlepší, co na trhu je; je mě líto. Netscape zůstává u verze 4, kterou už provláčel asi dvanácti meziverzemi a opravami chyb; nová verze ("Gecko") měla být podle původních plánů dávno na světě a není. Tolik k tomu, že neumí pořádně programovat.

K marketingu. Netscape neumí podporovat vývojáře; není jim schopna poskytnout ani zlomek podpory, kterou dává Microsoft (je v této chvíli jedno, zda placenou nebo neplacenou - jde o VUBEC NĚJAKOU podporu). Netscape nebyla schopna svoje prohlížeče lokalizovat, čímž ztratila země mimo USA, a to je dnes 70% světového trhu (např. u nás už je poměr zhruba 6:1).

Stačí vám to k osvětlení? (Až budete příště psát příspěvky, prosím vyhněte se řečem jako "bláboly" a podobně).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:56

Nevim jak ostatni ctenari, ale ja se nemohu zbavit dojmu, ze pro autora clanku je Netscape nepritelem c.1 a Explorer zacrance lidstva. Prosim, je to jeho nazor, ale nevinar by mel informovat nezaujate. Ja si naoupak myslim, ze spatny je ten Explorer. Vubec se mi nelibi, ze mi proleze system a zbavit se ho neni prave jednoduche. Je zajimave, ze u Netscape autorovi vadi, ze neni Open Source, ale u druheho produktu ne. Tomu rikam objektivni pohled na vec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

Ať žije konkrétní výtka. S čím v tomto článku nesouhlasíte? Že NN jde od porážky k porážce (tržní podíl neustále klesá; to je co, vítězství?)? Že zatím Mozilla nic neukázala? Že je www.netscape.com poměrně slabý portál proti těm opravdovým?

K tomu, že MSIE "zaleze" do systému: proboha, zvykněte si prosím jednou navždy na to, že prohlížeč JE integrální součástí operačního systému. Za pár let nebudete mít operační systém (tak jak jej znáte, JENOM prohlížeč).
Jinak to, že MSIE není open source, mě skutečně vadí a myslím si, že by bylo určitě lepší, kdyby byl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Parici  |  20. 04. 2001 18:56

"Že NN jde od porážky k porážce (tržní podíl neustále klesá; to je co, vítězství?)?"

Prepacte, ale vy si stale neuvedomujete jednu vec. Pre mna napriklad vobec nie je podstatne, ci NN ide od porazke k porazke. IE a NN sa lisia a kazdemu cloveku moze vyhovovat nieco ine. Ja pouzivam IE na browsovanie a Netscape Messenger na mail. Velmi rad by som presiel na Outlook Express, ale stale je to slabe. Jedina vyhoda OE oproti NM je to, ze zvlada viac POP uctov. Ale stale mu zufalo chybaju funkcie, ktore potrebujem. A teraz zopar konkretnych vyhrad:
1. v OE chyba funkcia quote a paste as quotation, co mi velmi chyba. Ma to aj Eudora, NM a dalsi a OE nic. Ani vo verzii 5.5.
2. neviem najst funkciu resend. V Outlook 2000 je, ale preco nie v OE?
3. filtre posty (rules) funguju nespolahlivo. V NM bezchybne.
4. attachmenty sa nedaju zo spravy odstranit, musim vymazat celu spravu. Preco?
5. Ak mam v Address Book vyznacenych recipientov "send e-mail using plain text only" a OE nastaveny na posielanie html, neustale sa ma pyta, v akom formate ho ma poslat. NM automaticky preformatuje na plain text.

A takto by som mohol pokracovat. Takze ako vidite medzi OE a NM su rozdiely a mne v OE chybaju a velmi podstatne su hlavne body 1,2,3. A preto mi nezalezi na tom, ci ide NN od porazke k porazke, podstatne je, ze NM je pre mna pouzitelnejsi ako OE.

"Že je www.netscape.com poměrně slabý portál proti těm opravdovým?"
Ktore su to tie opravdove portaly? Ja som skusal Netcenter aj MSN a podla mna je MSN rozhodne slabsi. Velmi rad by som sa lae dozvedel, v com je MSN lepsi, napiste mi to. Ja som si nic nevsimol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:56

Jo, tohle jsou argumenty, které se mě líbí. Outlook Express je slabota, neříkám na to ani slovo. Jsou ale přece profesionálnější programy, než OE, i než NM - jo, fajn, jsou za peníze.

K tomu portálu: taky jsem neměl na mysli MSN To je taky nic moc portál; skutečně mimořádně dobře udělanej portál je Yahoo.com, nebo i AOL.com, a taky není zlý Excite.com nebo Altavista.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Parici  |  20. 04. 2001 18:56

"Že NN jde od porážky k porážce (tržní podíl neustále klesá; to je co, vítězství?)?"

Myslite si, ze trzni podil je pre uzivatela podstatny. Kadzy browser je predsa iny a kazdy ma nieco, co nema druhy. Ja pouzivam IE na browsovanie a NN na mail, pretoze mi to tak vyhovuje. Rad by som pouzival Outlook Express, ale stale mu chybaju funkcie, ktore potrebujem. Dufal som, ze v OE 5.5 sa to zlepsi, ale stale nic. Konkretne:
1. OE nepozna funkcie quote a paste as quotation, Messenger a Eudora maju obidve. V OE sa sice da nastavit include message in reply, ale to je slabe a v html spravach nepouzitelne.
2. OE nepozna funkciu resend, co je nepochopitelne. Teda aspon ja ju neviem najst. Kde je?
3. OE nema Print Preview. Ani verzia 5.5.
4. Ak ma v Address Book zatrhnutu volbu send e-mail using plain text only, OE sa neustale pyta, ci ma poslat text ako html alebo ako plain text. Messenger automaticky skonvertuje spravu z html do plan text.
5. Attachment sa nedo zo spravy odstranit, treba vymazat celu spravu. Preco?
6. Ak su v sprave linky a kliknem na link pravym tlacidlom mysi, je tam iba copy shortcut a add to favorites. Chyba open link in new window, to znamena, ze si nemozem otvorit viac okien browseru priamo zo spravy. Messenger to dokaze.
7. Pri funkcii next unread message nedokaze preskocit do nasledujuceho unread folderu. Messenger dokaze.
8. Filte posty funguju nespolahlivo. Messenger uplne bezchybne.
9. OE sa neda nastartova off-line a hned nabehne na prvu spravu v inboxe. Ak je prva sprava v html so skriptom, ktory si ziada pripojenie, nabehne telefonicke pripojenie siete a neda sa zrusit. V Messengeri taketo problemy nie su.

Takze, kto taketo funkcie nepotrebuje, nech si pouziva OE, ale neviem preco by mal byt NM prepadak. Pre mna je stale lepsi ako OE. Jedina nevyhoda je, ze nezvlada viac pop uctov, ale aj to sa da riesit profilmi.

"Dokonce jasně prohrává i s MSN.com"
Toto povazujem za vtip. Skusal som Netcenter aj MSN a nenasiel som nic, v com by bol MSN lepsi. Ak viete, co to je, prezradte mi to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor