Net tablety zažijí letos boom, prodají se jich desítky miliónů

Malé tablety bez klávesnice dostaly své označení, po vzoru netbooků a nettopů se jim říká net tablety (zatím převládá zápis s mezerou). Letos bychom se měli dočkat záplavy těchto zařízení a uznávaná analytická společnost Deloitte očekává, že se prodeje budou počítat na desítky miliónů kusů.

Net tablety budou optimálním nástrojem pro prohlížení webu a přehrávání multimédií bez vazby na pracovní stůl a klávesnici s myší. Lehké přístroje budou snadno přenositelné a mimojiné se zaslouží o rozvoj čtení elektronických knih, i když specializované čtečky s elektronickým inkoustem budou letos pravděpodobně také velkoobjemovým artiklem.

MS ces 09.JPG
Net tablet s Windows 7

Proč se tablety neuchytily již dříve? Byly drahé, chyběla dostatečně výkonná a zároveň levná technologie, mobilní konektivita a především optimální software. Hubnou silou se v oblasti softwaru stávají Windows 7. Doposud byly tablety také chápány především jako ryze pracovní zařízení, kdežto nyní jsou představovány jako internetové a multimediální terminály pro každého.

Dalším impulsem pro rozšíření net tabletů by mělo být uvedení podobného přístroje společností Apple. Premiéra se očekává již příští týden, kdy Apple svolává novináře na významnou akci s představením nových produktů. Apple představení net tabletu dlouho odkládal, ovšem nyní je na uvedení tohoto přístroje optimální čas.

O tabletu od Applu se spekuluje několik let, prohlédněte si některé falešné premiéry

Kromě toho Deloitte předpokládá, že do firem vnikne ve větším měřítku móda tzv. tenkých klientů, tedy pracovních terminálů bez lokálního úložiště spravovaných serverem. Zajímavým údajem v prognóze je také předpoklad, že do konce roku 2010 bude vyhledávání na internetu jednou z pěti nejpoužívanějších funkcí mobilních telefonů.

Diskuze (18) Další článek: Nvidia GF100: Co Fermi přinese hráčům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,