Net Profiles: připojte se do každé sítě

Používáte často svůj notebook ve školní síti nebo v práci? Vyzkoušejte správce síťových profilů Net Profiles na jedno kliknutí.

Net Profiles je jednoduchý program pro správu síťových profilů. Představte si situaci: Koupili jste si nový notebook a pro připojení k internetu používáte svou síťovou kartu. Doma máte kabelový internet s digitálním modemem a v práci nebo ve škole síť s jinými parametry. Zatímco doma vám IP adresu přiděluje automaticky DHCP server vašeho poskytovatele, ve škole se připojujete do sítě, kde máte pevně danou IP adresu, výchozí bránu a DNS server.

Pokud vás nebaví tyto údaje pokaždé ručně vypisovat, stačí si pořídit některý z mnoha programů pro správu síťových profilů. Pokud si vystačíte s angličtinou, vyzkoušejte Net Profiles, který si poradí nejen se sítí a získáte jej zdarma. Program vyžaduje běhové prostředí Microsoft NET.

Pokud počítač používáte pouze doma, oceníte správce síťových profilů také v okamžiku, kdy se potřebujete příhlásit do webové administrace AP nebo domácího WiFi routeru.

Jednoduchý a přehledný síťový správce

Uživatelské prostředí je poměrně jednoduché. V hlavním okně máte k dispozici přehled profilů rozlišených podle typu sítě, stručné menu a lištu tlačítek. Hlavní síla programu však spočívá v možnostech nastavení každého z profilů. Můžete také nastavit minimalizaci programu do oznamovací oblasti hlavního panelu a spouštění Net Profiles po přihlášení k Windows.

netprofiles_zakladni.jpg  netprofiles_about.jpg
Po spuštění programu máte k dispozici přehled všech profilů

Vytvoření nového síťového profilu je velmi snadné. Stačí vyplnit první kartu „IP Settings“, kde máte k dispozici stejné možnosti jako v nastavení TCP/IP protokolu síťové karty ve Windows. Vyplnit tedy můžete IP adresu, masku podsítě, výchozí bránu a DNS server. Pak již stačí zvolit název profilu, síťovou kartu a vše uložit. Pokud pak budete chtít přejít na tento profil, stačí na něj v hlavním okně programu poklepat.

netprofiles_ipconfig.jpg  netprofiles_ipvista.jpg
Nastavení TCP/IP protokolu v Net Profiles a ve standardním dialogu Windows

Net Profiles toho však umí poměrně více. Poradí si také s proxy servery, s připojením síťové jednotky a tiskárny. Po aktivaci profilu můžete spustit s parametry libovolný program nebo změnit rozlišení obrazovky a pozadí.

V záložce Internet můžete nastavit pro tento síťový profil proxy server, výchozí webovou stránku a určit, kterých webových prohlížečů se toto nastavení bude týkat. K dispozici je Internet Explorer, Mozilla Firefox a Opera.

netprofiles_internet.jpg
V záložce Internet nastavíte Proxy

Připojí síťovou jednotku a tiskárnu

Užitečnou funkcí je mapování síťových jednotek. Pokud se připojujete například k firemní síti, jistě máte přístup i na jiné počítače. V nastavení mapování jednotek si takové počítače a jejich sdílené složky můžete připojit, přidělit jim vybrané písmeno a jednotku pak máte k dispozici automaticky po aktivaci profilu. Net Profiles si poradí i se sítí, která vyžaduje přihlašovací jméno a heslo.

netprofiles_mapped_drives.jpg
Snadno automaticky připojíte síťové jednotky
netprofiles_pripojenedisky.jpg
Připojené síťové jednotky z dvou různých počítačů v domácí síti

Pro každý síťový profil si můžete zvolit také výchozí tiskárnu. Jakmile tedy přijdete do školní učebny nebo do práce a aktivujete odpovídající profil, vybere se předvolená síťová tiskárna. Jakmile přijdete domů, výchozí tiskárnou se naopak stane vaše domácí zařízení.

netprofiles_tiskarny.jpg
Ke každému profilu můžete vybrat výchozí tiskárnu

Omezené WiFi funkce na Windows Vista

Net Profiles umí také spouštět po aktivaci profilu nejrůznější programy a příkazy. Ke každému programu můžete nastavit, zda-li se má spustit v normálním, maximalizovaném, minimalizovaném a skrytém režimu. Správce profilů si poradí také s případným přihlašovacím jménem, heslem a doménou.

netprofiles_run.jpg
Po aktivaci profilu se může spustit libovolné množství aplikací

Nakonec můžete upravit podobu své pracovní plochy. K dispozici je změna rozlišení obrazovky, barevná hloubka a změna pozadí.

Net Profiles podporuje také WiFi, takže své profily můžete použít i pro bezdrátové sítě. Každý z profilů se umí sám aktivovat podle přednastavené SSID identifikace bezdrátové sítě. Tato funkce však není doposud dostupná ve Windows Vista. Přednastavíte-li tedy například pro profil WIFI_DOMA SSID sítě PALACKEHONET, jakmile budete v dosahu této sítě a připojíte se k ní, Net Profiles aktivuje profil WIFI_DOMA.

netprofiles_wallpaper.jpg
Net Profiles si poradí také s rozlišením a pozadím desktopu
netprofiles_ssidxp.jpg  netprofiles_ssidxvsta.jpg
Nastavení automatické aktivace profilu podle SSID WiFi sítě ve Windows XP a Windows Vista

Správce síťových profilů Net Profiles je poměrně nenáročný na systémové prostředky. Na pevném disku zabere necelé 2 MB. Ačkoliv není lokalizovaný do češtiny, jeho uživatelské rozhraní je poměrné přehledné a jednoduché. Autor programu však k překladu na svých webových stránkách sám vybízí. Pokud se vám tedy chce do překladu, několik jazykových verzí najdete v příslušných XML souborech v podadresáři lang. Samotné profily můžete upravit i v běžném textovém editoru, jelikož jsou uloženy jako INI soubory.

Na webových stránkách Net Profiles najdete také diskuzní fórum uživatelů a seznam chyb, které se týkají zejména Windows Vista.

Net Profiles
Správce síťových profilů
Zdarma
http://www.milnersolutions.com/netprofiles
plusy

- jednoduché uživatelské rozhraní
- připojování síťových disků
- spouštění programů

minusy

- chybí čeština
- menší podpora WiFi ve Windows Vista

fsc.jpg

 

Diskuze (33) Další článek: DDR2 i DDR3 na jedné desce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,