Nešťastná anténa podkopává Apple, akcie reagují

Jak jedna neposlušná anténa dokáže potrápit úspěšnou firmu jako je Apple? Stačí síla sociálních sítí a médií. Oživeno!

Malá odbočka Živě.cz k mobilním telefonům. Aktuální problém s iPhonem 4 se však dotýká celé společnosti Apple, proto jsme připravili souhrnný článek doplněný o aktuální informace. Podrobnosti můžete sledovat na www.iphonemania.cz.

Únik ropy v mexickém zálivu je obrovský problém celosvětového rozsahu, v poslední době se však objevila ještě větší katastrofa – anténa iPhonu 4. Problém je probírán odbornými i finančními médii a podobně jako ztráty BP se odhadují ztráty Applu způsobené tímto problémem. Konstrukce antény zkrátka způsobuje, že se sem tam ztratí signál. Je to prokazatelné, nicméně Apple tvrdí, že naprosto normální. Problém se však natolik nafoukl, že nyní působí pravděpodobně mnohem závažněji, než ve skutečnosti je. Co naplat, veškeré snahy Applu o záchranu reputace iPhonu 4 se obrací proti němu.

iPhone4_RGB.jpg
Apple iPhone4

RIM: do svých problémů nás nezatahujte

Vše začalo stížnostmi několika zákazníků, že jim vypadává v iPhonu 4 signál. Poté se na internetu objevila videa, na který bylo vidět, že se po uchopení iPhonu 4 do dlaně rapidně sníží síla signálu na ukazateli. Apple chvíli nereagoval, ale když už problém nešlo dál ignorovat, přišel s prohlášením, že se jedná jen o softwarovou chybu ukazatele signálu. Pak si ale v Consumer Reports udělali odborné měření a zjistili, že softwarem to nebude. Nová vlna zlověstných reakcí donutila Apple k razantnějšímu kroku – svolal „krizovou“ tiskovku. Něco takového se stalo poprvé za novodobou „Jobsovu“ historii Applu.

Antennagate.jpg
Steve Jobs na krizové tiskovce a vtipný slajd prezentace, který mezi řádky říká: „je to nafouknutá mediální blublina a zmiňované problémy se netýkají jen iPhonu 4“

Tiskovka se nesla v duchu „iPhone 4 je úžasný a žádnou chybu nemá. Pokud se vám zdá, že ano, tak vám zdarma dáme plastový obal řešící problém s anténou, anebo vám vrátíme peníze.“ Lépe to Apple vlastně ani udělat nemohl. Vyhověl nespokojeným, nicméně problém prohlásil za standard a Steve Jobs se nezdráhal poukázat na obdobné vlastnosti u konkrétních konkurenčních telefonů.

To se mu teď ale vrátilo. Výrobce zmíněného BlackBerry Bold 9700, společnost RIM, si nenechala kritiku svého přístroje líbit a proti Applu se ostře ohradila v tiskovém prohlášení: „Pokusy firmy Apple namočit RIM do jejich vlastního debaklu jsou nepřijatelné. Snaží se ovlivnit veřejné mínění a odvrátit pozornost od vlastních problémů. RIM se už 20 let snaží projektovat nejlepší antény v mobilním průmyslu, daří se nám redukovat procento nechtěně ukončených hovorů, a to mimo jiné díky tomu, že jsme se vyhýbali konstrukci antény, jakou má Apple iPhone 4. Jedno je jasné: uživatelé telefonů BlackBerry nemusí mít telefon v pouzdře, aby mohli používat bezdrátové sítě. Apple udělal jistá konstrukční rozhodnutí a měl by za ně převzít plnou zodpovědnost.”

Zareagovalo také HTC, které šlo na to čísly. Zatímco Apple zaregistroval 0,55 % iPhonů 4 reklamovaných kvůli anténě, srovnávaný model od HTC s přibližně stejným počtem prodaných kusů má jen 0,016 % reklamací v souvislosti s anténou, tedy 34× méně. A do Applu si rýpla i Nokia – podrobnosti zde.

Blackberry.jpg
Apple připravil speciální stránku věnovanou problému  www.apple.com/antenna, kde prezentuje identické problémy u telefonů konkurence 

Apple pod tíhou antény

Celá aféra vyústila v reakci na akciovém trhu a ceny akcií Applu zaznamenaly pokles. Jak dnes upozornily Finanční noviny, pokles pokračoval i dnes, kdy si akcie Applu pohoršily o tři procenta, přestože celkově trh posiloval. Výraznější pokles byl zaznamenán minulý týden po zveřejnění výsledku měření antény iPhonu 4 spotřebitelskou organizací Consumer Reports, které problémy potvrdilo. Akcie Applu se dostaly na hodnotu cca 241 dolarů za kus, což je nejméně za poslední dva měsíce.

AppleAkcie.png
Průběh ceny akcií Applu za poslední měsíc

Ukazuje se, že i drobná chyba může mít v byznysu fatální následky. Naštěstí pro Apple, iPhone 4 má natolik lákavé ostatní vlastnosti, že jeho prodeje anténová aféra příliš neohrozí. Nicméně si můžeme domyslet, že s bezchybnou anténou by měl Apple ještě o něco větší problém s uspokojením poptávky.

Nějaký problém s anténou v iPhonu 4 bezpochyby je, ovšem domnívám se, že nebude zas tak závažný. To by se totiž uživatelé bouřili ještě daleko více. Na internetu přitom pozorujeme převážně zkušenosti s tím, že se na ukazateli signálu ztratí nějaké „čárky“, když se telefon vezme do ruky. Každý se téměř chlubí tím, kolikrát jeho iPhone zašuměl během hovoru, ale i přes možnost iPhone 4 vrátit toho podle mne málokdo využije. Ukázala se tu síla sociálních sítí a pohotových internetových médií – každý jakoby chtěl k tématu něco říci a najednou se nepsalo o ničem jiném. Když se povede využít síly současného internetu v pozitivním smyslu, jako třeba Old Spice chlapíkovi, je to pro firmu skvělé. Případ Applu však ukazuje, že úplně stejně to funguje i naopak.

Oživeno – ceny akcií letí opět vzhůru:

Článek byl připravován v průběhu včerejšího dne a do dnešního rána se udála zajímavost, která stojí za doplnění. Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí a může se pochlubit rekordními výsledky. Čtvrtletí uzavřel s obratem 15,7 milard dolarů a čistým ziskem 3,25 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 78%!

AppleNew.png
Cena akcií Applu za poslední den... Anténa iPhonu 4 firmu rozhodila jen krátkodobě.
Diskuze (92) Další článek: Brno jako česká IT velmoc, Red Hat otevírá dalších 100 míst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,