Nero DriveSpeed: Ztište si svou mechaniku

Díváte se na nejnovější filmový trhák či jste se zaposlouchali do zvuku oblíbeného hudebního CD, ale váš prožitek ruší hučení mechaniky, v níž se médium točí? Použijte Nero DriveSpeed!

Nečekejte dnes nějakou horkou a bombastickou novinku z díly populárního tvůrce vypalovacího softwaru. Nero DriveSpeed je malá a léty prověřená utilitka, která slouží ke snížení hladiny hluku CD/DVD mechanik. Nečiní tak žádným zázračným způsobem, nýbrž pouhým zpomalením rychlosti čtení. Výsledný efekt je ovšem výrazný. Proto stojí tato jednoduchá aplikace za zmínění a samozřejmě i za stažení. Za její používání pak nemusíte nikomu nic platit.

sshot-1.png 
Malé a jednoduché okno.

Malé okno, několik tlačítek

Po spuštění programu, který nevyžaduje ani instalaci, dojde k otevření malého okna, v němž uvidíte několik kolonek pro výběr a pár tlačítek pro ovládání. V kolonkách můžete v prvé řadě zvolit konkrétní mechaniku v případě, že jich máte v počítači víc. Dále můžete navolit rychlost čtení z nastavitelné nabídky a také dobu před vypnutím motoru. Zbylé funkce se již ovládají pomocí tlačítek.

sshot-2.png sshot-2a.png
Možnost zvolení rychlého stavu.

Naleznete zde čudlík pro vysunutí mechaniky i její zastavení, přesto dominantní jsou tlačítka Silent a Fast. Logicky tak jedním přepnete program do tichého režimu, který sníží rychlost čtení mechaniky, či do rychlého režimu, který naopak umožní mechanice jet na plný výkon. Tlačítko určené pro tichost automaticky vybere nejnižší hodnotu v nabídce. Uživatel si ovšem může s těmito hodnotami pohrát. Stačí mu jen vstup do nastavení programu.

sshot-3.png sshot-3a.png
Pomalu a potichu.

Nastavení

Ve volbách Nero DriveSpeed naleznete především seznam nabízených rychlostí, které program aplikuje na mechaniku. Uživatel má možnost tento soupis upravovat, vkládat do něj další položky, či z něj naopak ty stávající umazávat. Navolíte tak např. i rychlost 1x, která v původní nabídce chybí. Dále lze navolit jazyk, kterým s vámi aplikace komunikuje. Přestože je ovládání jednoduché a zvládnutelné i začátečníkem, možnost vybrání češtiny rozhodně potěší.

sshot-4.png 
Nastavení programu.

Poslední možností, kterou tato aplikace ve svém nastavení nabízí, je možnost výběru spuštění programu po startu, obnovení nastavení rychlosti či spuštění aplikace v minimalizovaném stavu. Více už malinký pomocník nenabízí. Přesto si, i díky své licenci, nalezl své pevné místo v počítači nejednoho uživatele, jehož ruší jeho přehnaně výkonná optická mechanika.

stáhnout program Nero Drivespeed 3.0 Licence: freeware, 277 kB
Autor: Ahead Software AG
Web programu:


Diskuze (18) Další článek: Google vylepšil zobrazování reklam v Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , ,