PayPal | Fintech

(Ne)používáte PayPal? Dejte si pozor, zavádí totiž poplatek za neaktivitu

Finanční služba PayPal v těchto dnech zasílá uživatelům e-maily s upozorněním na změny právních smluv. Firma od 16. prosince 2020 upravuje podmínky. Jednotlivé změny popisuje na oficiálním webu, celé znění podmínek včetně sazebníku jsou k dispozici v tomto dokumentu.

PayPay v e-mailu přátelsky píše, že mění smlouvy a že z naší strany není třeba žádná činnost. O konkrétních změnách se ale uživatel dozví až po kliknutí na odkaz, kde se na jednom místě omylem píše, že změny začnou platit již 16. prosince 2019. Ehm.

Většina novinek postihne obchodníky, ale na dvě změny musí dát pozor i běžní uživatelé. PayPal nově vyžaduje, aby v profilu bylo vždy uvedeno aktuální telefonní číslo. Druhý bod se týká nově zavedeného poplatku za neaktivitu.

Zavádíme poplatek za neaktivitu pro účty, které nebyly aktivní po dobu minimálně 12 po sobě jdoucích měsíců,“ píše PayPal. Za neaktivní účet služba považuje ten, k němuž se uživatel 12 měsíců ani jednou nepřihlásil nebo jen nepoužil k zaslání, přijetí či výběru peněz. Poplatek činí 300 Kč (či 12 eur nebo 12 liber), ale pokud bude na účtu méně, strhne se tato nižší částka.

Upřesnění: Poplatek se strhává ze zůstatku na účtu PayPalu, nikoliv z kreditní/platební karty. PayPal si můžete dobít pomocí bankovního účtu a pak z něj jednoduše bez poplatků odesílat peníze, i když nemáte kartu. Kdo však PayPal používáte jen jako prostředníka mezi platební bránou a kartou, tomu by se při neaktivitě nemělo nic strhnout. Z podmínek taková skutečnost nevyplývá. Nepíše se tam ani to, že by při nedostatečném zůstatku poslal účet do mínusu. Peněženku PayPalu můžete zkontrolovat na paypal.com/myaccount/money.

Poplatku se snadno vyhnete tím, že se alespoň jednou ročně přihlásíte. Pokud je to pro vás principiální problém, můžete zrušit účet na stránce paypal.com/myaccount/settings.

Tip: Jeden z našich čtenářů chtěl účet zrušit, ale přišel o telefonní číslo, které měl s PayPalem spojené. Kvůli tomu se nemohl přihlásit. Na webu PayPalu není jednoduché získat kontaktní údaje, na koho se máte obrátit. Nakonec uspěl tím, že odepsal na e-mail impressum@paypal.com. Volitelně lze i zavolat na pražský telefon 239 018 242. Avšak v obou případech budete muset komunikovat anglicky.

Diskuze (154) Další článek: Google Play Pass je v Česku. Předplatné na aplikace a hry pro Android

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,