Meteorologie | Mapy

Nemáte rádi v moři sůl? Jeďte dnes do Bulharska, ukazuje evropská klimatická mapa Wekeo

Evropský program Copernicus, pod jehož křídla spadá celá řada environmentálních družic Sentinel, už roky chrlí terabajty surových dat, ve kterých se ale jen málokdo vyzná. I proto nad nimi vznikla hromada webových služeb, které vše přibližují běžnému publiku.

Nemusíme chodit příliš daleko, jednou z těch nejznámějších je totiž česká environmentální mapa světa Windy, která z kopernika přebírá třeba informace o znečištění vzduchu.

Environmentální mapa Wekeo

Podobných aplikací je ale mnohem více, přičemž fanouškům geografických dat by neměla uniknout zvláště oficiální mapa Wekeo, za kterou stojí Evropská environmentální agentura, zmíněný Copernicus, Eumetsat a další poskytovatelé družicových snímků.

450b1e72-b4a8-4234-b3f2-ba34b1c04786
Evropský environmentální mapový portál pro pokročilé

Wekeo dokáže podobně jako Windy zobrazit prakticky všechny datové vrstvy od svých poskytovatelů jejich prostým vyhledáním v mapovém portálu. Základní použití služby je zdarma s volitelnou registrací, služba nicméně nabízí i pokročilou výpočetní analytiku pro profesionály, která je už zpoplatněná.

Co Wekeo umí? Podívejte se na několik zajímavých ukázek ve formě mapových vizualizací. K dispozici jich jsou stovky.

Rychlost mořského proudění v m/s

Tato vrstva ukáže proudění světových oceánů a moří. Ty nejvýraznější proudy ale díky slušnému rozlišení dat doplňují i místní a patrné vodní turbulence.

Image 007.png
Aktuální rychlost mořské vody v m/s

Salinita oceánů a moří

Tady zase vidíme salinitu – koncentraci solí – v mořské vodě pro dnešní den. Jak vidno, zvláště východní část Středozemního moře patří k těm nejslanějším na světě. Pokud hledáte teplé moře bez nepříjemného kousání na pokožce, Černé moře a dovolená v Bulharsku budou při pohledu na mapku jasnou volbou.

Image 008.png
Aktuální salinita moří

Samoobsluha na data

A konečně do třetice, zkušení dataři si mohou v mapě vybrat oblast zájmu a stáhnout surová data pro aktuální časové období. V tomto případě se už ale neobejdete bez registrace, příprava se totiž může protáhnout na nějaký čas. Vše poté najdete v sekci Jobs.

Image 009.png
Pokud chcete surová data, stačí vybrat oblast zájmu
Diskuze (7) Další článek: Podle soudu nebylo blokování českých dezinformačních webů protizákonné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,