Klávesnice | Kickstarter

Nemáte klávesnici? Nevadí, promítněte si na stůl virtuální

Nebaví vás už klasická mechanická klávesnice? Na crowdfundingovém serveru Kickstarter se objevil projekt kapesního projektoru, který vám klaviaturu promítne na stůl.

Masterkey 4.0 je bezdrátový projektor, který se připojuje k mobilnímu telefonu, tabletu či jinému zařízení. Promítá na stůl, zeď či jiný podklad virtuální klávesnici, na které můžete psát obvyklým způsobem, tedy klepáním prsty.

Dle autora projektu Adiho Zabkara je klávesnice promítána laserem, pohyb prstů sleduje snímač, který ho převádí na souřadnice. Z nich následně identifikuje stisknuté klávesy. Systém je schopen detekovat až 350 úhozů za minutu, což je dostačující i pro psaní všemi deseti prsty.

Samotný projektor přitom lze použít nejen k promítání klávesnice, ale také tradičním způsobem. Je schopen promítat obraz o úhlopříčce až 120 palců (asi tři metry) a rozlišení je natolik vysoké, že s rezervou stačí i ke sledování filmů.

K dispozici budou dvě varianty zařízení. První je určena pro domácí použití a nabídne funkce desktopové klávesnice a běžného přenosného projektoru. Takzvaná „Business Edition“ hodlá navíc přijít se snímáním pohybu pro rozpoznávání gest a identifikací obličeje.

Zabkar popisuje možné využití těchto technologií následovně: „Představte si, že máte prezentaci před až šesti lidmi. Masterkey bude sledovat tváře účastníků a software vám ukáže, kdo má, či naopak nemá o vaši prezentaci zájem. Budete se tak moci lépe soustředit na to, co v prezentaci nejlépe funguje a v konečném důsledku tak bude vaše vystoupení úspěšnější.“

Autoři zatím sbírají finance na zahájení výroby a z požadované částky 15 969 dolarů (asi 360 tisíc korun) se jim povedlo získat již více než dvě třetiny. Do konce kampaně zbývá ještě 23 dní a v případě úspěchu slibují zahájení dodávek na únor 2019. Verze Home Edition přijde na 155 eur (asi 4000 Kč), varianta pro firemní nasazení je o 57 eur (cca 1500 Kč) dražší.

Diskuze (10) Další článek: eRecepty: Vyzkoušeli jsme, jak fungují elektronické recepty s eObčankou a mobilní aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,