Automobily | GPS

Některým starším Hondám se resetovaly hodiny do roku 2002. Na vině je asi GPS Week Number Rollover

Máte v garáži starší Hondu? Tak to možná patříte k zástupu nešťastníků, kterým se zkraje roku rozbily palubní hodiny. Od té doby plní fóra podpory a Reddit naštvanými příspěvky a žádostmi o opravu (1, 2, 3, 4). Kauze se jako první věnoval Jalopnik.

Řidiči postižených vozů si v průběhu ledna všimli, že se jim z ničeho nic resetovaly hodiny na palubních obrazovkách a začaly zobrazovat rok 2002. U mnoha modelů přitom nelze nastavit čas ručně. Ten si totiž palubní počítač synchronizuje automaticky pomocí signálu GPS.

A právě zde bude nejspíše zakopaný pes. Signál GPS totiž nenese úplný údaj o přesném datu a času, ale přenáší jen několik číselných hodnot, ze kterých se přesné datum a čas teprve spočítají až na přijímací stanici.

GPS má paměť jen na 1 024 týdnů

Jednou z těchto hodnot je číslo týdne ve formě desetibitového čítače. Do deseti bitů se vejde 1 024 týdnů (necelých dvacet let), načež začne čítač počítat zase od nuly. Této události říkáme GPS Week Number Rollover a naposledy k ní došlo 6. dubna 2019.

Počítadlo týdnů v systému GPS funguje od 6. ledna 1980 (začátek epochy) a okamžik přetečení po 1 024 týdnech se postupně posouvá v průběhu kalendářního roku. K prvnímu rolloveru došlo na přelomu 21. a 21. srpna 1999. K dalšímu počátkem dubna o dvacet let později a třetí rollover nastane na sklonku listopadu 2038.

9c9e6848-58fb-448e-a5d7-fe1992df796d
Takto před lety americké úřady varovaly průmysl, co by se mohlo stát kvůli GPS rolloveru

Přijímače mohou s těmito rollovery pracovat různým způsobem. Mohou mít třeba nějakou vlastní úvodní epochu – počítadlo s úvodním datem, které porovnávají s oficiálním čítačem týdnů a rollovery.

Je na vině špatně navržený GPS rollover?

A přesně s tím má nyní nejspíše problémy i Honda, hodiny se totiž resetovaly právě o dvacet let zpátky, což až nápadně připomíná přetečení GPS čítače. Sice k němu došlo už v roce 2019, ale Honda může u starších vozů používat nějaký jiný offset – nějaký vlastní posun, a tak se chyba projevila až nyní po necelých třech letech.

Napovídají tomu i zkazky některých zástupců Hondy, podle kterých se mají hodiny samy od sebe opravit v průběhu srpna 2022. Srpen v tomto článku už zazněl: Ano, je to ten přelom 21. a 22. srpna 1999, kdy došlo k prvnímu rolloveru v GPS. Je tedy možné – a to teď naprosto spekulujeme –, že se právě k tomuto rolloveru vážou čítací mechanizmy GPS přijímačů ve starších vozech Honda.

1c6bca4e-3c68-40cd-a1fa-77b7e4c18c8a
Hodiny se mi posunuly přesně o 1 024 týdnů zpět, upozorňuje jeden z majitelů 

Ještě jednou. K prvnímu rolloveru došlo v roce 1999 a hodiny Hondy se vracejí do roku 2002 (rozdíl tři let). K druhému rolloveru došlo v roce 2019 a k resetu hodin ve vozech Hodny došlo opět tři roky poté. Na vině tedy nejspíše bude právě tento tříletý offset počítadla a GPS.

Diskuze (6) Další článek: Nvidia potichu navýšila ceny grafických karet GeForce RTX 3000. Rozdíl je až několik tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,