Microsoft | Aktualizace | Windows 7

Někteří zákazníci s Windows 7 budou dostávat aktualizace rok po skončení podpory zadarmo

Pravidelným čtenářům Živě jistě nemusíme připomínat, že 14. ledna 2020 skončí oficiální podpora operačního systému Windows 7. Firemním zákazníkům, kteří hodlají používat „sedmičky“ i po tomto termínu, nabízí Microsoft rozšířené aktualizace až na další tři roky, ovšem výhradně v rámci placeného (a ne právě levného) programu.

Ponechat počítače bez bezpečnostních aktualizací je zejména v podnikovém prostředí velkým rizikem, neboť se tak doslova otevírají dveře škodlivým aplikacím. Podle posledních údajů přitom najdeme Windows 7 přibližně na 37 % firemních počítačů, zatímco podíl Windows 10 je jen o něco málo vyšší – konkrétně 41 %.

Někteří budou mít aktualizace zdarma

Microsoft hodlá udělat výjimku u podnikových zákazníků s určitými typy předplatného Windows 10. Vyplývá to z nepříliš propagovaného dokumentu, obsahujícího odpovědi na nejčastěji kladené otázky ohledně ukončení podpory Windows 7 a Office 2010.

Firma konkrétně uvádí, že klienti s licenčními programy nejvyšší úrovně, tedy Windows 10 Enterprise E5, Microsoft 365 E5 a Microsoft 365 E5 Security, získají rozšířené aktualizace zabezpečení Windows 7 po dobu jednoho roku bez nutnosti platit jakékoli další poplatky.

Po uplynutí jednoho roku hodlá Microsoft těmto klientům účtovat za podporu každého zařízení poloviční sazbu 50 dolarů ročně a v následujícím roce 100 dolarů za rok. Podmínkou přitom je, že předplatné musí zůstat aktivní až do konce roku po celé prodloužené období aktualizací zabezpečení.

Rozšířené aktualizace jako poslední možnost

Pro všechny ostatní zákazníky platí původní pravidla, což znamená, že za prodlouženou podporu budou muset platit počínaje ukončením té oficiální. Konečný termín vydávání rozšířených aktualizací zabezpečení pro Windows 7 je stanoven na rok 2023.

Program Windows 7 Extended Security Updates oznámil Microsoft v září 2018 s tím, že za první rok (leden 2020–leden 2021) zaplatí zákazníci za jedno zařízení 50 dolarů. V následujícím roce to má být již 100 dolarů a v posledním dokonce 200 dolarů za zařízení.

I nadále ale platí, že Microsoft doporučuje zákazníkům co nejdříve přejít na aktuální verzi svého operačního systému Windows 10. Možnost získat rozšířené aktualizace zabezpečení prezentuje jako „poslední variantu“.

Diskuze (23) Další článek: 3D tisk pro naprosté zelenáče: Co vyrobíte na laciném stroji za pár tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,