(Ne)konečný příběh o Intel Larrabee a 48jádrový procesor

Intel oficiálně ukončil problémový a několikaletý projekt vývoje vlastní grafické karty a představil prototyp 48jádrového procesoru SCC. Jaké jsou souvislosti? +VIDEO
Kapitoly článku

HPC a 48jádrový procesor „SCC“

Intel ale ve stejnou dobu také představil velmi podobný výpočetní čip „Single-chip Cloud Computer“, zkráceně SCC. Ten je velmi podobný Larrabee, vychází totiž také z projektu Tera-scale a disponuje 48 jednoduchými jádry s podporou x86. Tyto jádra jsou rozděleny celkem do 6 větších segmentů se samostatným napájením a 24 menších segmentů po dvoujádrovým procesorech, které mají společný buffer a také velmi rychlé propojení s ostatními jádry v čipu pomocí „routeru“. Každé jádro má navíc samostatnou malou L2 cache.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
 

To umožňuje snadné využití či odpojení určitého počtu procesorů v čipu, což znamená hlavně výborné využití úsporných technologií (25 až 125 W dle potřeby). Celý SCC má integrované čtyři paměťové řadiče pro komunikaci s pamětí DDR3, o počtu kanálů informace nejsou. Představený funkční (poměrně velký) prototyp je vyráběn 45nm technologií, a je jakýmsi reálným prototypem dříve představeného konceptu 80jádrového procesoru. Jeho pracovní frekvence by měla být od 1 GHz až 3 GHz, a Intel s ním chce mířit především do oblastí superpočítačů, s čímž souvisí i snadná škálovatelnost výkonu.

04.jpg 05.jpg intel01.jpg
 

Intel měl v tomto případě skutečně funkční prototyp včetně testovací základní desky, jak se můžete sami přesvědčit na videu:

Programátory jistě zaujme další video o podpoře tohoto procesoru v Microsoft Visual Studio, k dispozici je i video o real-time řízení spotřeby nebo ukázková animace.

Jak je vidět, budoucnost patří především vícejádrovým procesorům a paralelnímu výkonu, z čehož budou postupně stále více těžit i grafické karty, které se svými stovkami jednoduchých „procesorů“ v čipu umožňují stále větší možnosti běhu programů a aplikací.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,